ukrivljen ud

Vprašanja na tosemjaz.net.
imam::tsj

ukrivljen ud

ObjavaNapisal imam::tsj » 27 Nov 2002 23:04

Pozdravljeni. star sem 19 let in moja težava je v tem, da je moj spolni ud v nabreklem stanju usločen navzdol. in to kar močno. sprva je skoraj do polovice raven, nato pa se ukrivi navzdol. zakaj? spolnih odnosov še nisem ieml, me pa zanima, če jih lahko imam s takšno "težavo" ali ne? od prijatelja sem slišal da se da to odpraviti samo s kirurškim posegom, jaz pa si tega ne želim. bi se dalo urediti tudi brez operacije? Najlepša hvala za odgovore!
P.S. ustanovitelju te strani bi morali dati Nobelovo nagrado!
odgovor zdravnice::tsj

Re: ukrivljen ud

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 03 Dec 2002 09:37

Pozdravljen!

Hvala, ker si nam zaupal svoj problem. Najverjetneje gre za bolezen, ki se ji reče Peyroniejeva bolezen. V tvoji strarosti je izjemno redka. Vzrok ni poznan, gre pa za to, da je vezivo na nekaterih mestih – zelo laično povedano – bolj trdo, zato vleče nabrekli ud v eno smer, največkrat navzdol. Zdravljenje je lahko operativno ali z injekcijami.

To, kar boš storil, je, da boš zbral odločnost in šel k osebnemu zdravniku. Povedal mu boš za problem in nato bo sledila pot k urologu. Tam boš izvedel o pravi diagnozi in o zdravljenju. Čim več sprašuj, saj gre zate, za tvoje telo. Za pomemben del tvojega telesa. Da se razumeva: ne gre za nevarno bolezen, je pa neprijetna. Tvoja samozavest pri spolnem odnosu bi lahko bila ovirana, je pa res, da so z veliko razumevanja med partnerjema da prilagoditi tudi tej oviri.

Nedvomno ti bodo na urologiji lahko pomagali, res pa ne v eni sami »potezi«.

Kar čimprej se odloči. Morda si za leto 2003 splaniraš, da tole urediš. Začni čimprej. Lep dan ti želim in se ti zahvaljujem za Nobelovo nagrado. V uredništvu jo »čutimo« vsakič, ko nam mladi ljudje zaupajo najbolj skrite kotičke svoje duše.

Srečno
Damjana Podkrajšek, dr. med.
specialistka šolske medicine