Želim si tople besede

Vprašanja na tosemjaz.net.
Peri::tsj

Želim si tople besede

ObjavaNapisal Peri::tsj » 27 Nov 2002 10:45

Želim si vspodbude, vsaj ene tople besede. Želim se pozdraviti mojih motenj hranjenja, a imam občutek, da sama ne bom zmogla. Saj hodim k psihiatru, na skupino, a najbolj od vsega si želim ljubezni. Želim si, da bi me starši imeli radi, da bi me opazili.

Nevem kaj moram narediti. Po drugi strani pa niti nočem kar koli narediti, ker si enostavno želim, da bi me sprejeli takšno kot sem. Zmedena sem.

Vprašujem se, če se mi sploh splača kar koli narediti, pozdraviti, živeti. Nobene volje več nimam, samo strah. Strah me je doma, v šoli, bližine, predvsem fantovske, ljubezni, neuspehov.

Trenutno si želim samo ene podpore. Prvič prosim zanjo, čeprav vem, da nisem ravno veliko opisala o sebi. Moram to narediti, čeprav me je neznansko sram. Kako lahko jaz, "ki sem pa ja v redu", kaj takega prosim. Tega si jaz vendar ne zaslužim. Baje sem se vrgla v bolezen. Ja, pa res, kako strašno uživam v njej. Tako zelo, da bi najraje umrla. Sovražim se. No, glede podpore sem hotela reči, da enostavno moram prositi, učim se te veščine, ker se zavedam, da tako več ne bo šlo.

Nazadne pa: Kdor misli, da se smilim sama sebi naj mi ne piše. Trenutno tega ne potrebujem. Raje naslednjič vse občutke požrem kot pa, da mi bo kdo kaj takega napisal.

Peri
Tadej.::tsj

Re: Želim si tople besede

ObjavaNapisal Tadej.::tsj » 29 Nov 2002 00:34

Saj starši te imajo radi, le da so pač takšne narave, da tega ne znajo pokazati ali pa imajo toliko obveznosti, da še komaj zmorejo opravljati naloge, ki ti umogočajo lepo živjenje. No, mislim za materialnega smisla, čeprav so druge stvari bolj pomembne. Ceni tvoje starše, da se trudijo zate oz. za celotno družino, trudi se, da boš uspela v življenju, trudi se, da bodo starši rekli s ponosom, to pa je naša xxxxx. To ti je ključ do uspeha in verjemi, da ti bo uspelo.

LP
tadej
Peri::tsj

Re: Želim si tople besede

ObjavaNapisal Peri::tsj » 29 Nov 2002 15:10

Pozdravljen!

Veš kaj mene naj boli to, da se moji hočejo z mano samo izpostavit. Jaz bi rada zaupanje. Dovolj imam vsega dokazovanja. Ves čas bi morala igrati samo po njunih pravilih. Kaj sem pa jaz? To več ne gre. Ko sem sama z vsakim posebej se mogoče še takšna igra da, a ko sta skupaj ne morem. Ali sem na strani enega, ali na strani drugega, nič ni prav. Počutim se kot kakšna igrača, kar pa tudi sem. Moti me, da se ves čas, oziroma vsakič, ko naletita skupaj prepirata o tem kdo bo kaj poskrbel zame. Halooooo; dovolj sem že stara, da lahko marsikaj naredim sama. Želim si samo podpore, take duševne kot tudi materialne, ker brez denarja šole ne morem končati. Za slednje pa se najbolj bojim, da ne bom dobila. Ni težava v tem, da ne bi imeli denarja. Dovolj ga imamo, da bi se moje šolanje izšlo, čeprav nismo bogati, pa tudi revni ne.

Petra
ana::tsj

Re: Želim si tople besede

ObjavaNapisal ana::tsj » 29 Nov 2002 22:31

peri najlepše se ti zahvaljujem za takšne vzpodbune besede,sele zdaj sem videla in sem se začela zavedati,da imaš prav da moram to preslišat,res se mi zdi škoda da se uničujem,saj se začenjam zavedat da bi najbolj prizadela tiste ki me imajo resnično radi!!!hvala še enkrat!po tvojih besedah sodeč,vrjamem da se boš tudi ti rešila tega,vem da si sposobna in vem da boš prebrodila vse napore in težave!!!

lep pozdravček,ana!Peri je pisal/pisala:
>
> Želim si vspodbude, vsaj ene tople besede. Želim se
> pozdraviti mojih motenj hranjenja, a imam občutek, da sama ne
> bom zmogla. Saj hodim k psihiatru, na skupino, a najbolj od
> vsega si želim ljubezni. Želim si, da bi me starši imeli
> radi, da bi me opazili.
>
> Nevem kaj moram narediti. Po drugi strani pa niti nočem kar
> koli narediti, ker si enostavno želim, da bi me sprejeli
> takšno kot sem. Zmedena sem.
>
> Vprašujem se, če se mi sploh splača kar koli narediti,
> pozdraviti, živeti. Nobene volje več nimam, samo strah. Strah
> me je doma, v šoli, bližine, predvsem fantovske, ljubezni,
> neuspehov.
>
> Trenutno si želim samo ene podpore. Prvič prosim zanjo,
> čeprav vem, da nisem ravno veliko opisala o sebi. Moram to
> narediti, čeprav me je neznansko sram. Kako lahko jaz, "ki
> sem pa ja v redu", kaj takega prosim. Tega si jaz vendar ne
> zaslužim. Baje sem se vrgla v bolezen. Ja, pa res, kako
> strašno uživam v njej. Tako zelo, da bi najraje umrla.
> Sovražim se. No, glede podpore sem hotela reči, da enostavno
> moram prositi, učim se te veščine, ker se zavedam, da tako
> več ne bo šlo.
>
> Nazadne pa: Kdor misli, da se smilim sama sebi naj mi ne
> piše. Trenutno tega ne potrebujem. Raje naslednjič vse
> občutke požrem kot pa, da mi bo kdo kaj takega napisal.
>
> Peri
odgovor svetovalke::tsj

Re: Želim si tople besede

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 09 Dec 2002 13:59

Draga Peri!

Vesela sem bila Tvojega pisma, čeprav z žalostno vsebino. Večkrat sva si že dopisovali, a kljub temu Ti ponovno odgovarjam in želim povedati, da Te imam rada in Te sprejemam z vsemi problemi, ki jih imaš. In v zvezi s prošnjo po sprejemanju želim povedati svoje mnenje.

Hodiš na terapijo. Ne veš kaj narediti, hkrati ne želiš "nekaj narediti", imaš strahove, želiš si ljubezni, zmedena si. Vse to so realni občutki stanja v kakršnem si in verjamem zmedenemu počutju.

Odločitve za korak dalje v terapijo so težke, saj je lažje "ždeti" v nemoči. Vendar si ta korak že naredila, in če prav razumem, greš počasi naprej. Ne vem, kako poteka Tvoja terapija, toda nekaj smislu pridobivanja pozitivne samopodobe bi naj že pridobila in tako odprla vrata boljšemu počutju. Poznam način terapije v bolnici v Ljubljani. Ali v sedanji, nadaljevalni terapiji sodeluje kdo od staršev? Najbrž si se v bolnici naučila, da brez njih ne gre, saj je za uspeh potrebno sodelovanje staršev, pa če Ti je prav ali ne.

O sprejemanju je pomembno dvoje:
- sprejeti otroka, Tebe osebno kot dobro bitje, osebnost pa naj si kakršnakoli si. Starši imajo svojega otroka brezpogojno radi, ne glede na to kaj počne, zato ga tudi ob nepravilnostih v tem delu zagovarjajo. (ali drug drastičen primer: mati na smrt obsojenega sina ima še vedno rada, ne glede na to kaj je naredil, ker je njen otrok).
- sprejeti vedenje, obnašanje je pa nekaj povsem drugega in nima nobene zveze z ljubeznijo. Lahko nekoga ali otroka sprejmeš ker je pač to on in ga imaš rad, ne moreš pa sprejeti vsega njegovega vedenja, ki si ga izmisli (neubogljenost, lenoba, umazanost, ali v zgornjem primeru nepravilnost, ki jo je zagrešil sin matere: ima ga rada, ne odobrava kar je storil).

Ali najin primer: Rada Te imam kot Tebe osebno, nisem pa odobravala, da nisi želela v zdravljenje vključiti staršev, ampak to je Tvoj izbor, odločitev in nič hudega. Je kot je. Ali vidiš razliko? To bo treba sicer še večkrat ponoviti, ker se včasih "vsede" v naš um prej, drugič pa pozneje, zato si Ti še vedno dobra. To pomeni tudi v pravem pomenu besede sprejeti me takšnega kot sem, ne pa vedenja.

Če se Ti da, malo več povej o načinu zdravljenja pri psihiatru, skupini. Po določenem času bi se naj Tvoji strahovi že razblinjali ali bili vsaj za nianso manjši.

Naredila sem dodatni korak zase z zavedanjem, da tako ne bo šlo več naprej. Res je, ko padeš čisto na tla, začneš iz stiske sprejemati nasvete. Bodi vztrajna in sodeluj na skupini, sprašuj, doma si pripravi konkretna vprašanja in nikakor ne "požri" stiske, ko sama pišeš. Vedi, da sprememba zahteva čas in če se Ti tudi kdaj ponesreči, se ne bo podrl svet. Ti si še vedno dobra zaradi tega. Le vztrajno na delo in sporoči o načinu zdravljenja.

Lep deževen da, ki ima za nekaj tudsi svoje koristi.

Darinka Mihelak, socialna delavka
Sisi::tsj

Re: Želim si tople besede

ObjavaNapisal Sisi::tsj » 10 Dec 2002 21:27

prav imaš