strah

Vprašanja na tosemjaz.net.
Matic::tsj

strah

ObjavaNapisal Matic::tsj » 26 Nov 2002 22:03

Pozdravljeni,

ime mi je Matic, star pa sem 16 let. V šoli in v športu sem uspešen. Pred nekaj dnevi sem na televiziji gledal film Kocka.
To grozljivko, sem gledal na DVD-ju igrala pa je tudi v kinu.
Film se začne, ko se v kocki prebudijo: zdravnica, policaj, arhitekt, kaznjenec, ki je pobegnil že iz več strogo varovanih zaporov, študentka matematike in norec. Zaprti so v veliko kocko in nihče ne ve kako je tja prišel. Kocka ima 12 000 sob, ki je vsaka velika 64 kubičnih metrov, vsaka soba je drugačne barve in nekatere sobe skrivajo v sebi pasti (npr.: če spustiš glas v sobi, te seseklajo kovinske palice, ki so varovalni sistem te sobe). Med sobami pa je s posebnimi zakodiranimi številkami označeno, kje točno se v kocki nahajaš. Na koncu je iz kocke ušel le norec, ker je izračunal korene števil, ki so tako ogromna, da jih lahko izračunaš le s kalkulatorjem. Ostali pa so se med sabo pobili. Kocka deluje sama od sebe, kdor koli pa jo je iznašel, pa je hotel vedeti, komu bo uspelo iz kocke pobegniti Sedaj vedno, ko se odpravim spat ne morem zaspati, ker se bojim, da se bom zbudil v kocki in tam bom umrl, svet pa ne bo vedel, kje sploh sem. Moj strah izvira iz tega, ker se zavedam, da bi tako kocko resnično kdo ustvaril, ali pa je že ustvarjena.
Barbara::tsj

Re: strah

ObjavaNapisal Barbara::tsj » 27 Nov 2002 13:12

Oj!

Ok, Matic! Pa ne več gledat teh čudnih, psihopatskih filmov!
Sej jz mam eno podobno težavo, ker vedno ko zaspim, sanjam al mislim da bom iz ene ful vlke višine padla. Ampak pol to pozabm čez dan. Ka ti cel dan mislis na to? A veš, da to zelo zelo zelo verjetno ni mogoče, da bi se ti kej takšnga zgodilo!?!
Jz mislim, da takšne kocke ne more nobedn ustvart, tut kakšn računalniški manijak. In tut če bi bla (kar ne bo/ni), ti ne bi bil v njej! Dej se please zavedi tega, ker nočem, da znoriš :)

Prosim piš mi na moj mail!

Barbara
Peri::tsj

Re: strah

ObjavaNapisal Peri::tsj » 27 Nov 2002 14:27

Dragi Matic!

Strah je na zunaj velik, navznoter pa ga nič ni. Vsekakor pa je zelo nelagoden. S tem strahom se moraš spopasti, ker drugače bo samo rasel in rasel, tebe pa bo vedno bolj strah. Zaupaj se morda še strašem. Mogoče se bojiš, da se ti bodo smejali. Želim si, da bi te razumeli.

Vedi, da te razumem. Domišljija naredi svoje. Vs grozovito samo poveča. Ne želim, da bi ti bilo hudo. Zelo rada bi ti rekla, da take kocke ni na svetu, a resnično nikoli ne veš. Prepričana pa sem, da takšne kocke kar nekaj časa ne bo v Slovenijo. Po mojem lahko povsem mirno spiš. Prepričana pa sem, da je za takšno kocko potrebno veliko tehnologije in energije, pa seveda denarja, kar ga pa naša mala državica zagotovo nima.

Čav, čav Peri
Tadej.::tsj

Re: strah

ObjavaNapisal Tadej.::tsj » 29 Nov 2002 00:41

Logično razmisli s stališče fizike, kar je mogoče. Po moje ne obstaja človeka, ki bi bil tako sposoben, da bi znal računati funkcije, ki jih nasplošno obvlada samo kalkulator. Nekaj lažje ga gre, kot je vrednosti funkcije sinus, kosinus, tangens... ob nakaterih določenih kotih(30,45,90...stopinj), kaj druga, kot je koreni nekih lihih števil, pa je manj ralno, saj tega še kalkulator ne zna natančno izračunati, saj veš, da je število decimalnih mest lahko zelo dolgo.

Logika!!!

LP
Tadej
odgovor svetovalca::tsj

Re: strah

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 29 Nov 2002 13:55

Ob branju tvoje pripovedi se mi utrinjajo nepovezane misli, poskušam jih povezati.
Bojiš se zbuditi v kocki - in ugibaš ali jo je morda že kdo iznašel. Četudi se zbudiš v kocki je moč najti izhod. Našel ga je tisti, ki je razmišljal na najbolj nenavaden način. Podobno sporočilo nam posredujejo tudi pravljice, ko kraljično dobi za ženo najbolj neumni brat. Morda bi se moral osredotočiti na to sporočilo filma in ne na tisto, da se v ljudeh nahaja agresija, ki bo uničila svet.
Morda smo že v kocki. Iščemo izhod in se medsebojno pobijamo. Zgodovina naš uči, da to stanje obstaja že nekaj tisoš ali celo desettisoč letij, naravoslovne vede pa seveda opisujejo mnogo širši časovni horizont. Če je tako se tolažim, da smo se stanja že kar dobro navadili in bomo tudi v tem primeru našli izhod.
Kar se tiče nespečnosti ti priporočam, da si skonstruiraš optimistično nadaljevanje zgodbe. Če ti to ne bi uspelo, poskušaj pred spanjem fantazirati o čem prijetnem.
Mirno spanje in lep pozdrav ti želim
Matej Žnuderl, univ. dipl. psiholog