Vrtoglavica

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tejči::tsj

Vrtoglavica

ObjavaNapisal Tejči::tsj » 02 Avg 2002 22:01

Živjo!

Imam problem ki se mi zadnje dni vedno bolj pogosto ponavlja. Vsako jutro ko se zbudim in vstanem iz postelje se mi pred očmi zatemni in začne se mi vrteti da se še komaj držim na nogah. Spomnim se,da se mi je že to dogajalo ko sem bila mlajša, ampak sem potem na to pozabila, ker se je prenehalo. Sedaj pa se spet ponavlja in ne vem zakaj. Stara sem 15 let. Če še včasih dalj časa sedim in ko se vstanem se mi isto zgodi. Upam , da mi boste znali svetovati.
ANIta::tsj

Re: Vrtoglavica

ObjavaNapisal ANIta::tsj » 05 Avg 2002 10:49

js bi na tvojem mestu obiskala zdravnika... ker razlogov za vrtoglavico je lahko več.

LP, Anita
odgovor zdravnice::tsj

Re: Vrtoglavica

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 05 Avg 2002 14:35


Draga Tejči!
Pri 15ih letih je vrtoglavica, ki jo opisuješ, precej pogost pojav, zlasti pri deklicah.
Najbolj verjetni vzroki so naslednji:
 slabokrvnost, zlasti, če že imaš menstruacije, lahko izgubljaš več krvi, kot jo je telo sposobno narediti. Če je to res, ti pomaga jemanje tabletk železa, 2 meseca, 1x dnevno.
 nizek krvni pritisk, zlasti poleti prihaja do težav, če se človek zasedi in nato nenadoma dvigne. Tablete ne pomagajo, le počasneje spreminjaj lego glave.
 obdobje odraščanja: telo še ne zna uravnavati raven hormonov. traja leto ali dve in se vse uredi. Pomaga dovolj gibanja, da ta čas lažje prebrodiš.
Torej – če ne pomaga, kar sem napisala (gibanje, počasnejše spreminjanje lege glave, počasnejše vstajanje), bi šla na tvojem mestu k svojemu osebnemu zdravniku in ga prosila za pomoč. Vem, da se bosta uspela zmeniti.
Srečno-
MAG. DAMJANA PODKRAJŠEK DR.MED.
SPECIALISTKA ŠOLSKE MEDICINE
larči::tsj

Re: Vrtoglavica

ObjavaNapisal larči::tsj » 05 Avg 2002 15:44

ej
js mam isti problem ampak sm žđi navajena, kr vem da je to najverjetneje posledica hitrega vstajanje, ko predplgo miruješ. vseeno pa obišči zdravnika. za usak slučaj.
lp
lara