Vitamin C in KT

Vprašanja na tosemjaz.net.
Maja::tsj

Vitamin C in KT

ObjavaNapisal Maja::tsj » 01 Avg 2002 10:20

Pozdravljeni,

imela bi vprašanje v zvezi s KT in vitaminom C. Danes sem namreč na spletni strani "Obalnih lekarn" (http://www.obalne-lekarne.si/Iz_stroke/ ... kcije.html) prebrala, da vitamin C zmanjšuje transformacijo estrogena in zato zmanjša učinek KT. Potem pa sem še nekje drugje prebrala, da jemanje KT vpliva na nižjo vsebnost vitamina C v telesu. Torej: KT vsebnost vitamina C zmanjšujejo (in bi moral človek zato uživati hrano, ki vsebuje več tega vitamina), hkrati pa vitamin C zavira delovanje KT? Zanima me, kakšna je potem še optimalna količina vitamina C - ki ne ogroža organizma in ohranja učinek KT? Ali bi za izničenje učinka KT moral človek mogoče zaužiti "abnormalne" količine vit. C?
Kako pa je s kalcijem? KOliko ga je potrebno jemati, da ne ogrožamo kosti?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem,
Maja
odgovor zdravnice::tsj

Re: Vitamin C in KT

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 02 Avg 2002 12:24

Draga Maja!
Tudi jaz sem lani v strokovni literaturi zasledila to novico, ki pa so jo avtorji previdno imenovali kot domeno. To pomeni, da še ni dokazana na dovolj velikem številu ljudi in da bodo morali raziskavo nadaljevati, če bodo hoteli domeno potrditi. Doslej so namreč v omenjeno raziskavo vzeli premalo ljudi, da bi iz dobljenega rezultata lahko trditev posplošili na vse porabnice kontracepcijksih tabletk.
Ker pa ima vitamin C več pozitivnih vplivov na zdravje (je antioksidant in preprečuje staranje celic; zaviral naj bi spremembo celic v rakave; sodeluje pri obnovi sluznic; pomemben je za pravilno strjevanje krvi), je prav, da si pozorna nanj pri sestavljanju svojega jedilnika. Še posebej, ker se ta vitamin ne kopiči, četudi ga poješ več, kot ga potrebuje telo. Pri običajni porabi (to pomeni izven nosečnosti in če nisi aktivna šprtnica), potrebuješ 150 gramov sadeža, ki vsebuje veliko C vitamina dnevno (melona, pomaranča, kivi, mandarina, paprika, limona, če naštejem le tiste z največjo koncentracijo tega vitamina). Najbolj ti priporočam, da ga poješ zjutraj. Seveda ne bo nič narobe, če dozo podvojiš in uživaš sadeže zjutraj in popoldne ali zvečer. Je pa res, da je potrebno redno uživalnje, ker se C vitamin ne kopiči v zaloge. Telo ga posrka iz hrane ravno toliko, kot ga potrebuje, ostalega izloči s sečem.
Pa še to: svetujem ti ga izključno v naravni obliki. Tabletke bi priporočala le za potovanje, torej kadar naravni viri sadežev niso dosegljivi.
Pri redni uporabi oralnih kontraceptivov je zanositev izjemoma možna. Da bi bilo kdaj krivo pomanjkanje C vitamina, doslej še nisem prebrala. Je pa res, da si zelo modra, če to novico, četudi še ni dokazana, upoštevaš. Na tvojem mestu bi redno uživala trojno dozo sadja in zelenjave. In bila popolnoma brez skrbi.
Koliko kalcija naj bi zaužila? Pol litra mleka ali jogurta dnevno je popolnoma dovolj, še posebej, če upoštevaš zlata pravila zdravega prehranjevanja, ki učijo, naj bi 2x tedensko zaužila porcijo rib.
Hvala za vprašanja. Prav je, saj lahko sama najbolj skrbiš za svoje telo in zdravje. Lepo pozdravljena!

mag. Damjana Podkrajšek dr.med. specialistka šolske medicine