depilacija!?!?!?

Vprašanja na tosemjaz.net.
marjetka::tsj

depilacija!?!?!?

ObjavaNapisal marjetka::tsj » 30 Jul 2002 20:24

Zdravo!!!!!
Imam zelo veliko vprašanj.No,najprej me zanima če si lahko že pri 13-ih začnem briti noge?Nekje sem zasledila,da če si briješ noge,ti zelo kmalu začnejo rasti nove,le da so te močnejše.Ali je to res?Slišala sem za besedo depilacija.Kaj to pomeni?Zanima me tudi,če obstaja še kakšen drug način za odstranjevanje dlačic na nogah(in še kje drugje?).Slišala sem tudi za neko peno ali kremo za odstranjevanje dlačic tako,da si naneseš kremo ali peno na noge,pustiš nekaj minutk in nato samo obrišeš:Ali je to učinkovito?Zanimajo me še drugi načini za odstranjevanje dlačic (na nogah,pod pazduho,roke,...mednožje...)???Prosim,čimbolj mi opišite te stvari.Najlepša hvala že vnaprej.
viky::tsj

Re: depilacija!?!?!?

ObjavaNapisal viky::tsj » 31 Jul 2002 20:12

britja nog ne priporocam,ker ti ze cez 3 dni zrastejo dlake nazaj,pa še fuuul se bl vidjo,pa bl mocne so,vec jih je!!! tko da si jih ne zacni brit!!! raj si kup trakove z voskom,pa si spul dlake,je še najbl učinkovit,dl časa drži-1-2tedna,pa pocas razredčš dlake!! pod pazduho se je pa res najbol brit,k puljenje z voskom boli. al si pa kup kremo al pa peno za depilacijo,k je tud uredu,sam tm ne morš razredčt dlak! po mednožju se pa večina žensk brije,k je najhitrej! tm sicer tud loh uporabš kremo al pa peno! sam voska pa NE!!!!
mej se!
odgovor dermatologinje::tsj

Re: depilacija!?!?!?

ObjavaNapisal odgovor dermatologinje::tsj » 02 Avg 2002 08:32

Draga Marjetka,

v nadaljevanju ti bom skušala odgovoriti na vprašanje o možnostih odstranjevanja dlak na splošno.

Vzroki za motečo dlakavost so zelo različni (od hormonskih in drugih bolezni, tumorjev, vpliva nekaterih zdravil itd. do družinskih ali individualnih značilnosti, ki sploh niso bolezen). Postopki odstranjevanja dlak so odvisni tako od vzrokov kakor tudi od stopnje in lokacije kjer se prekomerna dlakavost pojavlja. Omejitve pa so povezane tudi s starostjo bolnika oz. osebe, ki želi odstranitev motečih dlak.

Ne bom se spuščala v podrobnosti bolezenskih vzrokov prekomerne poraščenosti. Opozorila bi te rada le, da v tvoji starosti pojavljanje prekomerne ali neobičajne razporeditve dlakavosti včasih pomeni uvod v druge spremembe, ki zahtevajo strokovno presojo morebitnih skritih bolezenskih vzrokov, čeprav so le-ti razmeroma redki. Zato ti svetujem, da se v primeru izrazite dlakavosti pred odstranjevanjem pogovoriš z izbranim zdravnikom.

ZAČASNO je dlake mogoče odstranjevati z različnimi kozmetičnimi postopki (britje in striženje, puljenje, itd.), ki jih je možno poljubno ponavljati. Posamezne od njih je ob zadostni previdnosti pri izvajanju in ob upoštevanju možnosti neželenih posledic že mogoče izvajati tudi v zgodnjem najstniškem obdobju.

Striženje posamičnih dlak ali britje večjih dlakavih površin za krajši čas izboljša videz. Postopek ni boleč, je pa zamuden. Seveda dlake v nekaj dneh spet postanejo vidne in je postopek potrebno stalno ponavljati. Prednost je v tem, da se kvaliteta dlak ne spreminja – dlake se ne debelijo in ne temnijo bolj kot bi se naravno (s staranjem pa dlake na nekaterih delih telesa žal resnično postajajo trše in bolj moteče).

Prikrivanja dlak z beljenjem v tvoji starosti ne priporočam.
Kemično depilacijo (odstranjevanje dlak s kremo) zaradi možnega draženja kože odsvetujem na predelih tanjše in bolj občutljive kože. Če doslej nisi imela preobčutljivostnih reakcij (alergij) morda poskusiš s kemično depilacijo odstraniti dlake na golenih.
Depilacija dlak z voski in geli iz naravnih sladkorjev je boleča. V osnovi gre pri tovrstni depilaciji za puljenje, ki spodbuja prehod lasnih korenin v rastno fazo, zato dlake kmalu ponovno izrastejo in se postopno rade krepijo, kar je pri osebah s temnejšo barvo las lahko sčasoma vse bolj moteče, ker debelejše in temne postanejo tudi prvotno drobne dlake (puh), ki ob začetnih postopkih niso bile moteče.

Glede na tvoja zgodnja najstniška leta je odločitev za TRAJNO odstranjevanje dlak bolje prepustiti dermatologu (potrebuješ napotnico izbranega zdravnika ali denar za samoplačniški pregled ter spremstvo enega od staršev), čeprav le-ta morda ne bo hotel biti tako radikalen kakor si želiš ti.

Elektrodepilacija je postopek trajnega odstranjevanja posamičnih dlak z električno iglo. Postopek je boleč in zamuden, zato ga ni mogoče izvajati na velikih površinah. Za trajno odstranitev posamezne dlake je elektrolizo pogosto potrebno nekajkrat ponoviti. Za dober kozmetični učinek je pomembno, da je izvajalec vešč odstranjevanja in ima dober aparat. Pri mladih osebah se dodatno pojavlja zlasti na koži zgornjega trupa in obraza nevarnost nepričakovanega prekomernega brazgotinjenja, zato je potrebno pričeti odstranjevanje postopno in na bolj skritih mestih.

Odstranjevanje dlak z laserji je v zadnjih letih dokaj napredovalo, vendar je razvoj še vedno zelo intenziven in v bodočnosti lahko še pričakujemo izboljšave aparatur in postopkov pa tudi na končno oceno o trajnosti uspehov odstranjevanja bomo še morali nekoliko počakati, ker raziskave dolgotrajnega (večletnega!) spremljanja novejših postopkov fototermolize še niso zaključene. Spremljanje bolnikov po odstranjevanju dlak s starejšimi laserji je namreč pokazalo, da je trajno odstranitev sicer mogoče doseči, vendar le v določenem deležu, ki je dokaj različen. Čas bo tudi pokazal ali nekateri novejši postopki, ki temeljijo na absorpciji laserske svetlobe v melaninu (skupek pigmentov, ki dajejo barvo lasem in koži) niso morda dolgoročno celo škodljivi.
Lasersko odstranjevanje dlak je drago in kljub hlajenju nekoliko boleče. Najboljše uspehe ugotavljajo v primerih obravnave temnih dlak na svetli koži. Ob veščem rokovanju z aparatom in upoštevanju varnostnih ukrepov (testiranje reakcije kože in učinka z različnimi energijami) navajajo, da je stranskih učinkov odstranjevanja dlak (npr. vnetij in brazgotin v predelu lasnih mešičkov) manj, kot pri kemični depilaciji in elektrolizi. Previdnost pa je potrebna pri obravnavi oseb s temnejšo poltjo kože (spremembe pigmentacije!). Odsvetujem odstranjevanje dlak v predelu pigmentnih nevusov oz. t.i. materinih znamenj.
Med različnimi laserji, ki so v uporabi za odstranjevanje dlak (diodni, aleksandritni, rubinski, Nd:YAG), imamo v Celjski okolici po meni dostopnih podatkih trenutno v rokah zdravnice specialistke dermatologije diodni laser v okviru samoplačniških ambulant Zdravilišča Rogaška Slatina.

Možnosti kozmetičnega odstranjevanja nadležnih dlak torej je nekaj, vendar ponovno poudarjam, da so kozmetični postopki smiselni le kot nadgradnja celostne obravnave, ki pa v tvoji starosti še ne more biti enkratna in dokončna, ker razvoj telesa še ni končan in se morebitna bolezenska osnova lahko šele razvija. Zato svetujem sodelovanje z izbranim zdravnikom in glede na njegovo presojo morda celo specialistom, previdnost pri odločanju in postopnost pri izvajanju ukrepov odstranjevanja dlak.

Upam, da odgovor zadošča. V kolikor nisi dobila vseh odgovorov, ti svetujem, da prebereš tudi odgovore na druga pisma s podobnimi vprašanji ali pišeš ponovno ter zastaviš samo eno vprašanje, ki te žre. Lepe počitnice ti želim!

Ana Pilih, dr.med., specialistka dermatovenerologije