vprašanje za gin.

Vprašanja na tosemjaz.net.
Larisa::tsj

vprašanje za gin.

ObjavaNapisal Larisa::tsj » 05 Jul 2002 21:14

Pozdravljeni!

Potrebovala bi nasvet, preden obiščem ginekologa.
Včasih dobivam bolečine na levi strani trebuha čisto odspodaj (jajčniki?). Bolečina se mi kar naenkrat pojavi in me boli ob najmanjšem premiku in boli na levi strani ob dotiku na desno stran trebuha. Takrat imam ponavadi napihnjen trebuh. Včasih me zna boleti nekaj dni in različno močno.
Ugotovila sem, da če pojem čebulo, me neha boleti po 15-20 minutah, vendar zadnje čase niti to ne pomaga. Rupurut mi ni pomagal, ne Donat Mg. Kaj bi to lahko bilo? Kakšen pregled lahko pričakujem (kaj bi morala zahtevati)pri ginekologu?
In še nekaj: imela sem biopsijo na dojki, a mislim, da je še vedno nekaj noter in med PMS me bolijo bunke, s tem da se mi vsake toliko časa nabere na vrhu bradavičke neka bela, malo rumena snov kot posušeno mleko ali kaj takega. Ali imam preveč mlečnih žlez, hormonske motnje? Bi se dalo kaj izboljšati (bolečine in bunke v dojkah) s kontr. tabletami?

Najlepša hvala za odgovor in pomoč!

Lp, Larisa
Sara::tsj

Re: vprašanje za gin.

ObjavaNapisal Sara::tsj » 17 Jul 2002 18:21

POZDRAVLJENI, prosila bi za vaš nasvet, zato se obračam
na vas!
Stara sem 22 let,imam stalnega partnerja.Kontracepcijske
tabletke uporabljam 12 dni.Pred tem sva s fantom
uporabljala kondom.Junija,28.sva s fantom občevala in
pri tem sva uporabila kondom.Ko je fant iz nožnice
potegnil ud,mu je istočasno z uda zdrsnil kondom.
Ker sem domnevala,da je prišlo zanositve, sem vzela
tabletke proti nosečnosti.Julija,5.pa sem pričela jemati
kontracepcijske tablete.Moja težava je da krvavim že
12dni"menstruacija" je šibka.Moje vprašanje je ali
to zaradi zaradi tabletk,ki sem jih vzela po odnosu,
ali pa zaradi hormonskih tabletk(MINOLET),ki jih jemljem?
Prosim,da mi odgovorite čim prej! HVALA
odgovor ginekologinje::tsj

Re: vprašanje za gin.

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 18 Jul 2002 12:02

Sara,
ker ne vem, kakšne tabletke proti zanositvi si vzela, ti ne morem dati natančnega odgovora, še posebej zato,ker si kljub temu še jemala tudi kontrac. tabletke.Najprej si zaradi sigurnosti naredi noseč. test(kupiš v lekarni ali narediš v laboratoriju) in če je test zanesljivo negativen, potem redno jemlji kontr. tabletke do konca škatlice. Potem se mora pojaviti 7 dnevna prekinitvena krvavitev in nato ob rednem nadaljnem jemanju Minuleta NE sme biti več vmesnih krvavitev. Če se stvari ne bodo dogajale tako kot pišem ali če imaš bolečine in je noseč. test nejasen, pojdi raje na ginek pregled. Z ginekologom se tudi posvetuj, kaj narediti v bodoče, če se pojavijo skrbi v zvezi z nezaželeno zanositvijo.

mag. Dušica Glušič, dr.med.
specialistka ginekologije in porodništva
Larisa::tsj

Re: vprašanje za gin.

ObjavaNapisal Larisa::tsj » 18 Jul 2002 19:55

Kaj pa odgovor na moje vprašanje?
odgovor ginekologinje::tsj

Re: vprašanje za gin.

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 22 Jul 2002 09:09

Larisa!
Zelo verjetno močneje čutiš normalno hormonsko dogajanje (ovulacija ali kasneje PMS), posebej še, če težave ob menstruaciji izginejo .Lahko so seveda težave tudi povezane z črev. ali želodč. problemi, ki jih bo seveda rešil tvoj splošni zdravnik. Če bo splošni zdravnik izključil takšno obolenje, potem boš seveda morala obiskati tudi ginekologa, ki ti bo najverjetneje predpisal kakšno hormonsko zdravilo, vendar ga opozori na težave z dojkami.Če je bila punkcija negativna, to pomeni, da nimaš raka na dojki, imaš pa hormonske težave in zato tudi še vedno čutiš napetost v dojki. Ginekolog bo pojasnil tudi izcedek iz dojke. Hormonska zdravila ali kontrac. tabletke ne smeš jemati sama od sebe, ampak če bodo potrebna, naj ti jih predpiše ginekolog in se natančno drži njegovih navodil. Pregleda pri ginekologu se ne boj, naredil ne bo nič takega, kar bo v tvojo škodo.

mag. Dušica Glušič, dr.med.,
specialistka ginekologije in porodništva
odgovor zdravnice::tsj

Re: vprašanje za gin.

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 22 Jul 2002 09:16

Lep pozdrav, draga Larisa
Moj nasvet bo bolj splošen, upam pa, da ti bom kljub temu lahko pomagala pri tvoji odločitvi, saj veš, da je svetovanje in zdravljenje brez pregleda pri zdravniku lahko neuspešno in škodljivo. Pri težavah, ki jih opisuješ pa mi manjka zelo pomemben podatek, to je tvoja starost.

Vzrokov za bolečine v spodnjem delu trebuha je lahko več. Pogosto se pojavljajo bolečine v spodnjem delu trebuha pri ženskah v času ovulacije, to je nekje v sredini menstruacijskega ciklusa: ponavadi med 12 in 14 dnevom od prvega dneva menstruacije, seveda če so menstruacije redne. Bolečina je lahko izrazita, bolj intenzivna pa je v področju tistega jajčnika, v katerem poteka proces ovulacije. Ob tem se lahko pojavi tudi zelo napet in boleč trebuh, celo sedenje povzroča dodatne bolečine. Pri teh težavah pomaga sredstvo proti bolečinam, ki ti ga predpiše osebni zdravnik ali ginekolog.

V vsakem primeru je zelo pomembno in potrebno, da obiščeš ginekologa, saj izcedek iz bradavic ni normalen pojav. Ginekolog bo pregledal dojki, določil nivo hormonov v krvi, predvsem pa mora opraviti tudi ginekološki pregled. Na podlagi pregleda in hormonskega statusa, se bo odločil za morebitne dodatne preiskave.

Če se bolečine v spodnjem delu trebuha ne pojavljajo zaradi ginekološkega obolenja, potem pa moraš obiskati izbranega osebnega zdravnika, ki te bo poslal na dodatne preiskave.
Lepo se imej, hitro se odpravi na pregled pri ginekologu,

Jana Govc-Eržen, dr. med., specialistka splošne medicine
Larisa::tsj

Re: vprašanje za gin.

ObjavaNapisal Larisa::tsj » 04 Avg 2002 10:39

Najlepša vam hvala za odgovore. Bila sem pri ginekologu, pregledal me je, vse je v redu. za bolečine mi je prav tako rekel, da je zaradi ovulacije, vendar to ne verjamem ravno, ker me kdajkoli začne boleti in tudi če jem ali ne (niso prebavne motnje, čeprav Donat mg pomaga. Za izcedek iz dojk pa je rekel, da je to normalno, če se nabere malo tega.

Mislim, da bi bilo najbolj pametno, da grem k osebnemu dr. in naj me pošlje na kakšen UZ in pa definitivno moram zamenjati ginekologa, s katerim že dalj časa nisem zadovoljna. On mi je tudi delal biopsijo in mi je dojko čisto uničil.
Bom zaradi tega lahko šla na brezplačno plastično operacijo?

Lp
odgovor zdravnice::tsj

Re: vprašanje za gin.

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 05 Avg 2002 14:24

Draga Larisa!
Tudi jaz mislim, da bo najbolje obiskati osebnega zdravnika in mu povedati svoje težave, dileme in zlasti nezadovoljstvo glede posega na dojki. Dobro se pomeni, saj je od tega odvisno marsikaj. Plastične operacije so večinoma plačljive iz lastnega žepa. Samo če bi se dalo dokazati nedvoumno povezavo med biopsijo in stanjem tvoje dojke, bi verjetno poseg plačala zavarovalnica. Vse te stvari se dogovarjaš s svojim osebnim zdravnikom, zato je res najbolje, da si vzameš čas za pogovor z njim.
Srečno-
MAG. DAMJANA PODKRAJŠEK DR.MED.
SPECIALISTKA ŠOLSKE MEDICINE