menstruacija

Vprašanja na tosemjaz.net.
naja::tsj

menstruacija

ObjavaNapisal naja::tsj » 19 Jun 2002 20:01

PozdrAVLJENI!

Stara sem 16 let, menstruacijo imam malo manj kot 2 leti. Do sedaj z njo nisem imela težav, imela sem jo na približno 28 dni, zdaj pa so se pojavili problemi.
od 2.-8. tega meseca sem imela samo nek rjavkast izcedek, 8. se mi je začela bolj kri in še danes imam menstruacijo. Danes pa je 19.junij!!!!!!!!!!!!! Sicer -hvala bogu- nimam bolečin ali kaj takega, me je pa strah, da je kaj narobe. Je možno, da je to samo zaradi prevelikega stresa? Kaj je lahko narobe z mano??????!! H ginekologu si pa ne upam.Aja, ponoči menstruacije sploh nimam, oz. se mi popolnoma ustavi-kri se izlije zjutraj, ko začnem migati.
potem me zanima tudi to, če lahko jemljejo hormonske tablete-diane35- tudi dekleta z neredno menstruacijo (zaradi kože, ne kontracepcije) po kolikšnem času jemanja se stanje kože in poraščenost vidno zmanjšata? ali se te tablete vidno "spoprimejo" s temi težavami? Ali imajo kakšne stranske učinke-npr bolečo menstruacijo ali glavobole? ALi so zdravstveno neoporečne?
najlepša hvala za odgovore!!
naja
odgovor ginekologinje::tsj

Re: menstruacija

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 24 Jun 2002 09:00

Dokler se ti menstruacija ne uredi, ne smeš jemati tabletk Diane, razen če ti jih bo predpisal ginekolog po posvetu s teboj ali po pregledu.Dogajajo se ti hormonske spremembe, razlog je lahko tudi stres ali kakšno drugo organsko obolenje, kar bo moral ugotoviti ginekolog. Diane tabletke so koristno kontrac. sredstvo, pa tudi uravnavajo kožne problemein probleme s poraščenostjo. Učinek se opazi po 3-6mesecih rednega jemanja, kakšnih drugačnih stranskih učinkov pa nimajo v primerjavi z drugimi kontr. tabletkami. Včasih ginekologi predpišemo Diane tudi dekletom s problematično kožo, čeprav ne potrebujejo kontr. učinka.

mag. Dušica Glušič, dr.med.
specialistka ginekologije in porodništva