potenje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Anja::tsj

potenje

ObjavaNapisal Anja::tsj » 09 Jun 2002 14:55

Stara sem 16 let. Poleg drugih manjših problemov imam tudi enga, ki me zelo ovira, še posebej v teh dneh, ko se poletje približuje z neizmerno hitrostjo. Namreč pod pazduhami (in tudi na drugih predelih telesa) se močno potim in zato ne morem obleči nobene majčke, brez da bi se na njej takoj pojavili veliki madeži potu. To me zelo moti še posebej sedaj, ko so pred vrati sami topli dnevi in ne morem okrog hoditi v širokih pulovrih, kjer se tega ne opazi. Mami mi pravi, da si to domišljam in da do tega pride zato, ker preveč mislim na to. Pa ni res! Tudi če sploh ne razmišljam o tem, sem takoj mokra. To se dogaja v šoli, v družbi oz. takoj ko pridem v stik z osebo, s katero niem dolgo časa v stiku. Doma se naprimer to ne dogaja, ali pa zelo malo. Potim se tudi že takrat, če se samo po telefonu pogovarjam s prijateljico! To me res zelo zelo moti in mi je žal, da si ne morem privoščiti vseh tistih lepih poletnih majčk v trgovini, ki tudi izgledajo lepo na meni, pa si jih raje sploh ne kupim, ker vem da jih ne bom mogla nositi. Aja pozabila sem omeniti, da mi ne pomaga prav noben deodorant oz. sredstvo proti potenju in zaradi tega sem še bolj v skrbeh. Nekoč pa sem slišala, da se da ta težava odpraviti s tem, da greš na operacijo, kjer ti odstranijo te znojnice. kako je s tem, koliko stane, je nevarno? Ampak tudi to ne vem če bi bila prava rešitev zame, ker se veliko ukvarjam s športom in tam je dobro če se spotiš... Res ne vem kaj naj še storim, zato mi prosim svetujte, kako se naj še lotim te težave! Hvala ža vnaprej!
odgovor zdravnice::tsj

Re: potenje

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 14 Jun 2002 12:46

Draga Anja!
Zelo lepo si napisala, da imaš poleg tistega o potenju še več majhnih problemov. To je zelo normalno in skoraj bolezensko bi bilo, če bi bila pri 16ih popolnoma zadovoljna s svojim telesom. V teh letih je človek najbolj kritičen in še nekaj: zakaj misliš, da so se velike tobačne tovarne lotile prav najstnic z reklamami, ki namigujejo, da bodo dekleta bolj »in«, če bodo vitka, to pa baje zlahka dosežejo s cigareto? Skrajno preračunano, kajti posel je posel. Ampak saj jih nihče ne sili, bodo rekli. Le ponujajo jim to možnost. Ampak to je istočasno trgovina z dušami. In z zdravjem. Težki posli, ki te ta trenutek nedvomno ne morejo zanimati.
Direktno: operacija, odstranitev znojnic, da bi se odstranilo nadležno potenje. Da ali ne, me sprašuješ. Odločiti se boš morala sama povedala ti bom dejstva, ki jih poznam odkrito in pošteno rečeno: ne vem, če se to že dela pri nas. Jaz osebno dvomim. Ne dvomim, da se bo našel zasebnik, ki bo to začel delati. Ne pojdi k nikomur, ki je šele začel tako služiti denar. Ker se bo na tebi učil, tega pa ne smeš in nočeš dopustiti. Tudi to vem, da bo poseg treba plačati iz lastnega žepa, da bo drag in še tvegan povrhu. Možne bodo okužbe, zato bo potrebno izbrati res vrhunskega strokovnjaka. Vsaj jaz ne bi priporočila svojim najbližjim, da bi zadevo uredili kar tako in kar pri prvem,…
Morda ti bo pomagala še razlaga smisla potenja. Z njim se naše telo in možgani branijo pred pregretjem. Slednje zmanjšuje naše zdravje, učinkovitost, dobro počutje. Enostavno rečeno: v vročem okolju se ne počutimo dobro, začne se nam vrteti, boli nas glava, možgani začnejo napačno delovati, če se stvar še nadaljuje in stopnjuje, izgubimo zavest. Če je torej človek v pretoplem okolju, se telo mora znebiti odvišne toplote, ki se nabira v njem. Zdravo telo odvišno in škodljivo toploto najležje in najučinkoviteje odda s potenjem. Če ni znojnic, tega ne more narediti. Odvečno toploto sicer telo zmeraj oddaja tudi skozi kožo, a to je mnogo počasnejši in manj učinkovit način.
Razumem te, da zaradi močnega potenja pod pazduhami ne moreš nositi najlepših majčk. Popolnoma ti verjamem, da se dovolj tuširaš in da nasploh dovolj skrbiš za svoje telo. In tudi, da noben deodorans ne pomaga. Potenja itak ne more preprečiti noben deo in tudi ne nevtralizirati vonja tvojega pota. Seveda. To so tudi reklame iz zgoraj omenjene serije – velik posel. Vedi tole: tvoj pot bo manj gost (zato se bo manj videl in bo imel šibkejši vonj), če se boš vsak dan spotila s športom. In še: ko je človek umirjen, se manj poti. Ko bolj zaupa vase, ko si zna reči: zdajle sem pač prepoten, pa kaj. kdor se bo tudi v takem stanju pripravljen pogovarjati z menoj, ta nekaj čuti do mene. Ne pogovarja se z menoj le zato, ker imam najlepšo majčko, ampak zato, ker veni mojo notranjost. Ker sem od znotraj cool. In to je še pomembnejje. Hormoni se ti bodo umirili najkasneje v par letih, manj se boš potila takrat. Še mnogo manj pa, če boš uspela zgraditi svojo samozavest. Sama jo boš, verjemi. Če boš to želela. Ne bodo tega delili v šoli, ne pri reklamah. Tvoji najbližji ti pri tem lahko morda pomagajo, prosi jih. Tako si boš pridobila najboljšo doto za življenje. Pa srečno in čim več dobrih prijateljstev ti želim-

mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
specialistka šolske medicine
marija::tsj

Re: spolnost

ObjavaNapisal marija::tsj » 22 Jun 2002 13:03

Imela sem spolni odnos pred dvema dnevoma!Zanima me po koliko časa lahko izvem ali sem mogoče noseča in kateri so prvi znaki nosečnosti?!?