happy family

Vprašanja na tosemjaz.net.
Inside Voice::tsj

happy family

ObjavaNapisal Inside Voice::tsj » 07 Jun 2002 01:06

Imam resnega fanta ampak se zadnje čase zelo sprašujem ali je sploh bolje imeti družino, hišo, avto in psa kot pa živeti po svoje, potovati, spoznavati ljudi, biti samski.. Se mi zdi da dandanes je vrednota odraslih takšna obična familija, mladi pa čedalje bolj pogosto razmišljamo v smeri svobode kot najboljše dobrine. Na tak način razmišljajo tudi mladi iz Skandinavije, razvitih držav torej. Ampak gledano iz druge strani: človekova primarna naloga je poskrbeti za potomstvo. Logično je da imaš rad svojega otroka. In ali ni za otroka najboljše stabilno okolje, torej mati, oče, materialne dobrine pa kuža... So torej odrasli žrtve nagona in premalega vedenja o kontracepciji? Ali pa je morda možno v tej adaptaciji uživati? Verjetno ja, glede na to da se polovica zakonov ohrani. Ampak zakaj potem stokanje o težavnosti pa o dobrih starih časih... Ne razumem tega sveta odraslih in sprašujem se kaj bi bilo zame v življenju najbolje. Zaposlit se pri 20, poročiti se pri 23 in imeti otroka pri 25 ? Celo življenje delati za majhno plačo, pri svetlem abrahamu ugotoviti da te soprog v bistvu že od prvega poroda naprej vara,(da ne omenim tega da vedno zbija šale na tvoj račun) ali še huje, končati tako da izgubiš sebe v verovanju da te najnovejše kavbojke, najobstojnejša šminka, dejstvo da si soseda misli o tebi same lepe stvari in da živiš v okolju, očiščenem od teh zlonamernih homoseksualnih ljudi in končno Sester (pa je le Karmen Stavec zmagala v Španiji-prav je tem salamenskin *** da so jih končno dobili po nosu!) osrečujejo ? ---> I don' think so.
odgovor svetovalca::tsj

Re: happy family

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 19 Jun 2002 14:28

Pozdravljena!

Povsem normalno in običajno je, da se mlad človek sprašuje o življenjskih vrednotah, o smislu življenja, razmišlja o svojih hotenjih, željah, pričakovanjih, o svoji življenjski poti, ki je pred njim idr. Pri tem se vedno več mladih odloča, tako kot tudi ti razmišljaš, da živijo po svoje, da so svobodni, da še nimajo obveznosti, ki jih prinaša zakonsko oziroma družinsko življenje. V povprečju se danes mladi poročaje kasneje, čas prvega poroda se pomika naprej, tudi v čas okoli tridesetega leta starosti, tudi že kasneje.

Ne delim pa s tabo mnenja, da ljudje sklepajo zakonsko zvezo samo zaradi otrok. Sprašuješ se celo, ali so odrasli žrtve nagona in premalega vedenja o kontracepciji. Pari se praviloma poročajo predvsem zato, ker se imajo radi in si otroka tudi želijo. Res je sicer, da je mnogo razvez, vendar se ob sklenitvi zakonske zveze prartnerja imata rada, ponavadi so to čustva zaljubljenosti, vprašanje pa je, ali se bo ta zaljubljenost razvila v ljubezen, ali pa se bo razgubila in v takšnem primeru ni več prave osnove skupnega življenja moškega in ženske. Edina prava osnova skupnega življenja je vzajemna, medsebojna ljubezen partnerjev, ne pa otrok, hiša, avto in kuža . . .

Praviš sicer, da imaš resnega fanta, vendar kaže, da vprašanja glede prihodnosti begajo predvsem tebe in da se s fantom o tem kaj dosti ne pogovarjaš. Zaključil bi celo, da sta si s fantom v teh pogledih morda celo precej različna in da nimata povsem skupnih pričakovanj glede vajinega nadaljnjega /skupnega) življenja.

Sprašuješ se, kaj bi bilo zate v življenju najbolje. Odločiti se boš morala sama, kaj si želiš, kakšne so tvoje potrebe, želje, pričakovanja. Ne odločaj pa se po nekih stereotipih, vzorcih iz okolja, ampak iz sebe same. Imaš pravico in možnost izbire, ta pa mora biti tvoja. Sama moraš biti odgovorna za to!

Brane But, univ. dipl. psih.