lebejzen

Vprašanja na tosemjaz.net.
jole::tsj

lebejzen

ObjavaNapisal jole::tsj » 11 Apr 2002 13:40

ne znam osvajat deklet
me ne marajo
pomagajte mi
missa::tsj

Re: lebejzen

ObjavaNapisal missa::tsj » 17 Apr 2002 16:09

Osvajanje ni znanost in se ne da naučiti kot Einsteinovo teorijo relativnosti!
Vse kar je potrebno je malo iznajdljivosti in poguma.

Lp...missa
odgovor svetovalca::tsj

Re: lebejzen

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 22 Apr 2002 10:33

Dragi Jole!

Pri tvojem vprašanju gre lahko za dve stvari. Lahko se nanaša na zaljubljenost, kjer bi rad osvojil dekle, v katerega si zaljubljen. Lahko pa gre preprosto za željo po flirtanju, za površen, neresen odnos, dvorjenje brez nekih resnih namenov, spogledovanje.
Ena osnovnih človekovih potreb poleg potrebe po varnosti je potreba po ljubezni. To potrebo moramo pojmovati v njenem najširšem pomenu – da imaš ti nekoga rad in da ima tudi on tebe rad (starši, sorodniki, sošolci, prijatelji . . .).
Eno takšnih čustev pa je tudi zaljubljenost. Vsak mlad človek nosi v sebi neko podobo osebe nasprotnega spola, neko predstavo, neko idealizirano sliko. Zaljubiš se takrat, ko začutiš, da je ravno to dekle tisto, kar si si predstavljal kot svoj ideal.
V mladosti si lahko zaljubljen večkrat, včasih za krajši čas, včasih za daljši čas. Pri tem so bolečine zaradi razpadle zveze z ljubljeno osebo ali zaradi neuslišanih čustev lahko zelo hude. Moraš pa sprejeti dejstvo, da so takšna doživetja nujni sestavni del mladosti. Stara življenjska resnica je, da je za lajšanje srčnih bolečin najboljše zdravilo čas. Večja je časovna razdalja od razočaranja, manjša je bolečina in sčasoma so prejšnje srčne rane povsem zaceljene.
Nikakor pa ne smeš razočaranja nad neuspešno zvezo ali neuslišano zaljubljenostjo »zdraviti« z iskanjem nove zveze. Nujno je, da svoja čustva glede prejšnje zveze pri sebi razčistiš, presežeš razočaranje in zaključiš svoj čustveni odnos do prejšnjega dekleta. Čas bo svoje prinesel in tvoje srce bo prosto za novo zaljubljenost. Novo dekle moraš imeti rad zaradi nje same, ne pa zato, da pozabiš prejšnje dekle oziroma pozdraviš prejšnje razočaranje.
Da ti je neko dekle všeč, ji lahko poveš oziroma pokažeš na najrazličnejše načine. Dekletom praviloma niso všeč bombastične, napihnjene, pretirano zanosne, stilno nabrekle besede. Lahko ji poveš s preprostimi besedami, da ti je všeč, da jo imaš rad. Bilo bi pa pretirano, če bi ji to kar naprej ponavljal. Zelo prijetni in želeni so drobni komplimenti, občudovanja, pozornost, neposredno izražene pohvale, pokloni (n. pr. da ima lep nasmeh, da so ti všeč njene oči, da je v tej obleki zelo čedna in ljubka, da pohvališ, da je nekaj zelo dobro naredila ipd.). Dekle naj čuti (in sliši!), da jo ceniš in spoštuješ, da ti je všeč in da jo imaš rad. Bodi pa takšen kot si, ne pretvarjaj se in ne prenarejaj.
Ne bodi pa sprva preveč neposreden, direkten. Primi jo za roke, pobožaj jo po roki, po licu in morda boš že začutil njen odziv. Dekle ti bo pokazalo, če si tudi ti njej všeč, videl boš, če ti čustva vrača. Če pa tvoja pričakovanja ne bodo uslišana in uresničena, če dekletu ne boš mogel biti več kot le njen prijatelj, to prijateljstvo ohrani, saj je tudi to še kako lep in dragocen odnos.
Povabi dekle na zmenek. Najrazličnejše možnosti imaš, kam bi dekle peljal: na sprehod, v kino, v slaščičarno ali kakšno drugo prijetno restavracijo, lahko obiščeta kakšno prireditev ipd. Poskušaj ugotoviti, kaj bi bilo dekletu všeč. Predvsem pomembno je, da se na zmenku pogovarjata o najrazličnejših stvareh, saj bosta tako spoznavala drug drugega, si postajala bližja in tudi spoznavala pričakovanja drug drugega
Dekle na zmenku predvsem pričakuje, da ji bo fant na primeren način izkazoval svoja čustva, svojo pozornost, išče povratno informacijo glede svojih čustev do fanta, koliko so njuna čustva vzajemna, pričakuje, da ji bo fant izkazoval, da jo spoštuje in ceni, da mu je všeč. Predvsem pa pričakuje prijetno druženje s fantom, da bo zmenek doživela kot nekaj lepega in prijetnega. Ne smeš pa prehitevati razvoja vajinega odnosa in vsiljevati oziroma zahtevati od dekleta nekaj, na kar še ni pripravljena.
V odnosih do deklet bodi čim bolj naraven, bodi takšen, kakršen si, preprost, neprisiljen, neizumetničen. Druži se z dekleti, pogovarjaj se z njimi, poklepetaj o stvareh, ki jih zanimajo, vendar se ne vsiljuj. Prepričan sem, da boš slejkoprej srečal dekle, s katero si bosta še posebno všeč . . .

Brane But, univ. dipl. psih.