grizenje nohtov

Vprašanja na tosemjaz.net.
Vanesa::tsj

grizenje nohtov

ObjavaNapisal Vanesa::tsj » 09 Mar 2002 19:40

Lepo pozdravljeni!

Stara sem 17 let in že štiri leta si grizem nohte. Vem da je to izredno nehigienično in estetsko obupno. Ampak kako naj se odvadim!? Poskusila sem že z laki ki naj bi s smrdečim vonjem odvračali od grizenja, pa ni pomagalo. Enostavno se ne morem skoncentrirati brez da bi si grizla nohte. Opažam pa tudi, da si nohte grizem vsakič ko sem pod stresom, npr. ko gledam film v kakih srhljivih prizorih. Med počitnicami dosti manj. Zadnjič sem spet nekaj novega poskusila, namreč s kreativno vizualizacijo odpravit grizenje nohtov. Zdržala sem le dva dneva. Kaj bo z mano če sem že sedaj tako živčno bitje? Moji nohti mi zbivajo samozavest in velikokrat ko imam možnost vključiti se v družbo, se raje ne, ker me je sram. Help!!!!
odgovor svetovalca::tsj

Re: grizenje nohtov

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 12 Mar 2002 08:10

Grizenja nohtov se lahko lotiš neposredno (posebni grenki laki za nohte, rokavice, mazanje nohtov s pekočimi začimbami, gledanje televizije z rokami na hrbtu ...), ali posredno (zmanjšujemo vzrok - čustveno napetost). Ker si že poskusila z neposrednimi prijemi, ki niso prinesli želenega rezultata, ti priporočam sprostitvene tehnike. Morda veš kaj te pomirja, če ne ti priporočam, da poiščeš strokovnjaka za to področje. Nekaj o sprostitvenih tehnikah vemo psihologi, vendar jih poznajo tudi drugi strokovnjaki npr. psihiatri, fizioterapevti, maserji ... Ker se ni lahko odločiti za obisk katerega od strokovnjakov bi bilo morda dobro, če bi začela voditi dnevnik. Vanj si zabeleži situacije v katerih si zavestno prenehala gristi nohte, čeprav si bila napeta. Zapišeš tudi tisti položaj, ko si se obrzdala še preden si začela nohte gristi. Morda bi lahko našla tudi nadomestek za nohte - žvečilna guma, svinčnik ipd. Nekateri si tudi izberejo samo en prst in na ta način poskušajo zmanjšati svoje grizenje. Veliko vztrajnosti in sproščenosti ti želim

Matej Žnuderl, univ.dipl.psiholog
girl::tsj

Re: grizenje nohtov

ObjavaNapisal girl::tsj » 12 Mar 2002 12:02

imava pa čisto enak problem. Le da sem mlajša od tebe. Seveda nevem odgovora, ampak te pa čisto razumem
bebika::tsj

Re: grizenje nohtov

ObjavaNapisal bebika::tsj » 15 Mar 2002 14:02

Tud jst mam tak problem.Zdej pa mam skoz čigumi v ustih al pa ka drugega.Sam ti to delaš šele štiri leta jst pa že celo svoje življenje.