prehrana

Vprašanja na tosemjaz.net.
ona::tsj

prehrana

ObjavaNapisal ona::tsj » 15 Jan 2002 09:35

Prosim pomagajte mi kako naj zmanjšam apetit? vedno mislim na hrano pa ceprav nisem lačna. Stara sem 17 let in me zanima ce lahko uporabljam tablete za zmanjšanje teka in katere? HVALA ZA POMOČ
odgovor svetovalke::tsj

Re: prehrana

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 15 Jan 2002 12:04

Spoštovana "ona"!

Iz vprašanja, ki si ga napisala, ni razvidno, ali samo misliš na hrano ali tudi zares veliko ješ in ali to vpliva na tvojo telesno težo in postavo. Premisli v sebi, ali mogoče občutek lakote, ima kakšen psihični vzrok. (Ali ješ, kadar si nervozna, ko se veliko učiš...?) To moraš pretehtati sama.

Znanstveniki ugotavljajo, da občutek lakote uravnavajo določeni hormoni, katerih imajo nekatere osebe več kot druge. Če sodiš v to skupino, boš ta občutek imela vedno, boš dobro "ješča" in ti bo hrana v tek. Če se bo to začelo poznati na tvoji teži, boš morala več telovaditi. Sicer pa je ob zdravi prehrani telovadba tako ali tako nujna (priporočljiva od 5 do 6-krat na teden).

V lekarnah obstaja zdravilo za zmanjšanje teka, ime mu je Reductil, vendar je njegov namen izključno zdravljenje zelo debelih ljudi (bolano debelih ljudi), ne pa "kozmetika". Njegova uporaba je dovoljena samo ob zdravnikovem nadzoru, izdaja se na zdravniški recept. Treba ga je plačati, ker je razvrščen na negativno listo zdravil. V lekarnah se dobijo tudi drugi preparati za zmanjšanje teka brez recepta, kot so Mate tablete in Alginete. Ljudem, ki imajo bolezensko debelost, jih priporočam samo kot psihično pomoč. Ta pomoč je dobrodošla v začetku prehoda na zdravo prehrano in zdrav način življenja, redno telovadbo, sproščanje, sprehode.

Predvsem naj ti bo v oporo veliko smeha in dobre volje!
S spoštovanjem Lorena Hus, mag.farm.