pozabljivost

Vprašanja na tosemjaz.net.
nika::tsj

pozabljivost

ObjavaNapisal nika::tsj » 12 Jan 2002 09:03

Moj problem je pozabljivost. Ampak zelo TEŽKA oblika pozabljivosti. Zanima me samo, če je pozabljivost lahko posledica kakšne poškodbe v glavi, tumorja, raka ali kaj podobnega.

Pred približno pol leta sem imela HUDE glavobole, ki so trajali po cele dneve. Ko je tak glavobol trajal 4 dni skupaj, sem šla k zdravniku, pa so oprostite izrazu, BUTLI, mislili da sem anoreksična!!! Kri sem imela namreč slabo, jaz pa nisem vedela da menstruacija vpliva na sestavo krvi in nisem omenila da jo imam. No, dali so me za en dan v bolnico in me opazovali. Ko so KONČNO ugotovili da nisem anoreksična, sem šla domov. Kaj pa je V RESNICI bilo z mano, zakaj taki hudi glavoboli, tega pa nihče ni ugotovil.

Da si boste lažje predstavljali mojo pozabljivost vam bom opisala nekaj primerov. Mislim da je zelo pomemben podatek, da sem stara 18 let. S fantom prideva v gostilno. Jaz dam moj plašč na stol ob mizi in stol porinem k mizi. Se usedeva za mizo. Po eni uri jaz po gostilni iščem plašč ker ne vem, niti sanja se mi ne, kje sem ga pustila! Ko pa ga fant najde na stolu, se spomnim, da sem ga dala tja. Tako hudo pa spet ni, da se potem, ko me drug spomne, ne bi spomnila, samo sama se ne.

Pri pouku imam največji problem, ker pozabljam kdaj pišemo kakšno kontrolno, pozablam katero snov smo jemali nazadnje.

Zadnič mi je ati rekel, da bo prišel po mene takrat kot ponavadi, ko sem šla na plesne. Pa sem na plesnih vajah bila že šestrkrat, pa se nisem mogla spomnat kdaj ponavadi pride po mene.

Mi v denarnici manjka recimo 1000 sit, pa se ne morem spomniti kaj sem kupila. In potem brskam po sobi, da bi našla kaj novega, da bi se spomnila: »Ja, točno, to in to sem kupila.«

Pozabljam datume, zamenjujem mesece, zelo sem v zadregi, ko moram na kak obrazec napisat kakšen datum in sredi januarja mislim da je september! In ko to drugi opazijo se zgovarjam na zaljubljenost. No, mogoče pa je le vse skupaj zato ker sem zaljubljena? Imam namreč čudovitega fanta. Ampak saj ni prvi! Kar nekaj sem jih že imela, pa se mi PRI nobeni zaljubljenosti ni dogajala pozabljivost.

Za novo leto sem spoznala veliko ljudi, predstavili so se mi, ampak jaz sem jih potem mogla istega večera še najmanj petkrat do šestkrat vprašat kako jim je ime! In največja fora, ko smo se potem videli čez nekaj dni, sem spet pozabila vsa imena!

Pozabila sem, kam sem dala zdravniško potrdilo, da lahko vozim z lečami, ne najdem ga. In to ni edina stvar, za katero ne vem kam sem jo dala.

V šolski omarici si puščam zvezke in doma potem, ko si pripravljam torbo, te zvezke iščem kot nora in ne vem ali jih res ne najdem ali sem jih pustila v omarici. Ne spomnem se, katere predmete sem pustila v omarici.

Ta pozabljivost se me drži že kakšne tri, štiri mesece, ampak naj omenim, da se spreminja v vedno hujšo obliko. Stanje se mi slabša in groza me je, kaj še le bo. Strah me je, da bom enkrat enostavno pozabila kje sem doma.

Sedaj nisem imela glavobolov kar dolgo časa, ampak se mi spet pojavljajo. Počasi, po malem in potem postajajo vedno hujši.

Prosim svetujte mi!
HVALA!
odgovor zdravnice::tsj

Re: pozabljivost

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 14 Jan 2002 13:58

Draga Nika!

Tvoje glavobole in pozabljivost bo res treba razčistiti. Spet se boš morala obrniti na svojega osebnega zdravnika, kajti tam se vse začne. Ker je bistveno, povedati mu vse, kar si tule zapisala, in ker zdravnik najbrž nima časa dolgo poslušati, lahko storiš takole: podobno pismo s čimbolj točnim opisom težav napši in ga pošlji na njegovo ime v zdravstveni dom. Prebral ga bo v miru, ko bo imel čas in ko boš prišla na pregled, se bosta lažje pogovorila. Nedvomno potrebuješ dober razgovor in ustrezne preglede. Trajalo bo kar nekaj časa, ampak vztrajaj pri tem.

Lep pozdrav,
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.