Problem, ki nima izhoda

Vprašanja na tosemjaz.net.
brigita::tsj

Problem, ki nima izhoda

ObjavaNapisal brigita::tsj » 11 Jan 2002 18:38

Lepo pozdravljeni!

Kot sem že v naslovu povedala ta problem nima izhoda, ampak vas prosim samo za mnenje! Problem je v tem da je meni dan ki ima 24 ur enostavno prekratek. Komu pa ni- če je tako kot jaz padel v DEVETLETKO!!!!!! Pa grem lepo po vrsti:

Stara sem 14 let in hodim v 9. razred. Devetletka ni nič kaj prida (upam da vsaj malo veste o njej). Imamo 15 ocenjenih (z 1-5 ali 1-10) predmetov (tudi ŠV,GV:...), med njimi so 3 obvezni izbirni. V šoli sem če štejem pot v šolo in domov ob tor. sred. in čet. 10 ur!!!!!!!!!!!! In ostane mi jih 14. V teh 14 urah naj naredim nalogo se nadudlam 15 predmetov , pomagam staršem na kmetiji, pri hišnih opravilih, in konec koncev imam kaj časa zase (telovadba, prijateliji tv radio....) in pa se naspim. Vzemimo recimo četrtek: vstanem ob 5:45 se oblečem...in odpravim proti postaji ki je oddaljena 1,5 km. Avtobus mi gre ob 6:30, v šolo pridem ob 6:50 in ob 7:05 se mi začne predura (sicer treh predur ne bi rabila imeti, ker imam dodatne ampak vseeno), Potem imamo po prvi uri odmor za malico....in po 5. uri 40 minut odmora za kosilo. Po kosilu me čaka 6 in 7 ura ki traja do 14.25. Ampak potem moram čakati na avtobus do 15.10. Domov pridem okrog 15.50. Pozdravim domače in sedem za knjigo.... Okrog 18. povečerjam in grem nazaj k knjigi. Zvečer gledam TV in grem spat.

Recimo da sem med pametnejšimi in me to vse ne obremenjuje preveč. Ampak problem se skriva drugje, odkar sem v devetem in tudi ko sem bila v osmem razredu sem se oddaljila od družine. Nič več časa ne preživimo skupaj!!!!!!!!!!!!!!

Ali je to normalno da jaz pridem 1 uro kasneje iz šole kot brat iz srednje? Ali je to normalno da naslednji teden pišem 5 KONTROLNIH (2xangleščino, nemščino, fiziko, zgodovino)????????????????? Ali je to normalno da več nič ne vem kaj se dogaja po vasi? Ne vem kdaj se rodi kak nov dojenček, enkrat sploh 2 tedna nisem opazila da so sosedi ki gradijo hišo, čeprav so naši najbližji sosedi, vgradili okna. Ali je to normalno da je enkrat nekdo pripeljal k nam les ki smo ga baje naročili in sem bila sama doma in ker nisem nič vedela o tem sem izpadla kot budala. Ne vem niti kdaj bomo kaj delali zunaj (prenavljali kozolec....)!

POGREŠAM STARE ČASE!!!!!!!!!!! Pogrešam tiste pogovore, nobeden od staršev ne ve če imam fanta in podobne reči, na mlajšo sestrico se samo še derem, včasih sva si bili zelo blizu....

In potem se čudijo zakaj vedno več mladih sega po drogah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Da ne boste mislili sem močno proti temu. Danes mi pa je prijatelj rekel (ki kadi cigarete in travo), da se ob tem sprosti in pozabi na šolo! Kaj če bi bili vsi takega mnenja? POZABITI NA ŠOLO!!! YEA!!!!! In nekoč bodo!!!!!! Nekoč bo toliko kolikor jih je daneš zasvojenih, izjem ki ne bodo segali po drogah!!!!!! Da ne govorim o alkoholu....Kam gre ta svet?Ali ne bi bili v šoli 6 ur na dan ostalo pa bi preživljeli z družino?

Ampak proti devetletki nisem tako močno, všeč mi je nivojski pouk.... Ampak vseeno mislim da bom drugo leto iz gimnazije prihajala prej domov kot letos iz OŠ!!!!!!

No prosim vas za mnenje, kajti rešitve ne pričakujem!!!!!!!
odgovor zdravnice::tsj

Re: Problem, ki nima izhoda

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 14 Jan 2002 13:55

Draga Brigita!

Najprej bi ti rada povedala, da si najstnica, kakršno bi si želela imeti za hčerko. Kritična, pravična, resna, razmišljajoča, takšna, ki ji ni vseeno, ki ne le »jamra«, ampak tudi napiše svoje mnenje. Takšni ljudje so pri nas redki, pa zato toliko bolj dragoceni. Iz tvojega pisma veje – kljub vsemu – optimizem. Najbrž ga črpaš iz svoje družine, ki ti je dala najboljšo doto: ljubezen, dobre delovne navade in zdravo željo – uspeti. Zato vem, da ti bo uspelo. In tudi ti veš, da brez garanja ne bo šlo. To, da pridno delaš to leto, da se vpišeš na želeno gimnazijo in si nato postaviš ustrezne cilje. Morda ne odličnega uspeha, če je cena previsoka. To, kar pišeš, je nedvomno previsoka cena: odrezana si od dogajanj v družini, na vasi, živiš med njimi in vendar brez njih, ki jih imaš rada, ki te bogatijo in izobražujejo na neformalen način.

Kaj mislim o takšni obremenjenosti učencev devetletk? Da je prevelika, o tem sploh ne dvomim. Da se bodo z leti zahteve zmanjšale, učitelji umirili, projekt ohladil, tudi ne dvomim. Pred dvajsetimi leti smo začudeni brali strokovne članke o ranah na dvanajstniku pri štirnajst ali deset let starih učencih z Japonske. Zaradi hudih psiholoških pritiskov strašev in šole, zaradi istočasne telesne preobremenjenosti, so zbolevali za boleznimi, ki se je pri nas pojavljala šele po dvajsetem letu starosti. Zdaj smo mi na isti poti. Zate, Brigita, ki znaš misliti s svojo glavo, se ne bojim. Imaš tudi skrbne ter ljubeče starše, s katerimi se lahko pogovoriš o svojem (vašem skupnem) problemu.

Uvedba devetletke je bila v Sloveniji politična odločitev, na katero stroka žal ni imela potrebnega vpliva. Zdaj je tu in naloga stroke je narediti devetletko takšno, da bo prinesla čimveč dobrega in čim manj slabega.

Upam, da nimaš nič proti: tvoj sestavek smo posredovali ministrici za šolstvo in šport, da bo dobila informacijo iz prve roke. Verjetno se bo na tvoje mnenje odzvali vrstniki, starši, učitelji.

Vemo, da se devetletke kljub slabostim ne da pomesti. Tema, ki jo na novo pripravljamo za spletno stran, je namenjena samopodobi. Najstnikom bo pomagala krepiti občutek varnosti, identitete, smiselnosti, sposobnosti in pripadnosti. Tako opremljeni bodo lažje prenašali strese, s katerimi jim življenje ne bo prizanašalo in upamo, da bodo imeli manjšo potrebo zatekati se v alkohol in druge droge.

Želim ti prijeten dan in se ti zahvaljujem za podroben opis tvojega delovnika.
Lep pozdrav,
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.,
specialistka šolske medicine
vprašanje iz uredništva::tsj

Re: Problem, ki nima izhoda

ObjavaNapisal vprašanje iz uredništva::tsj » 15 Jan 2002 07:51

Draga Brigita,

tvoje pismo smo večkrat prebrali in vsi smo mnenja, da je zelo pristno in iskreno, predvsem pa spodbuja k razmišljanju. Sporoči nam, če dovoliš, da bi tvoje pismo posredovali tudi komu od novinarjev. Zdi se nam vredno, da ga prebere čim širši krog ljudi.

Oglasi se nam, če se strinjaš.
Prijazen pozdrav iz uredništva tosemjaz.net ti pošiljamo in ti želimo vse dobro!
Ksenija
Brigita::tsj

Re: Problem, ki nima izhoda

ObjavaNapisal Brigita::tsj » 15 Jan 2002 18:43

Lepo pozdravljeni!

S tem, da bi poslali pismo novinarjem, se strinjam, ampak če se le da, naj ostane anonimno. Upam da se bo dalo in prosim sporočite mi kje ga bom lahko prebrala.

Brigita

P.S.:Tosemjaz.net se mi zdi SUPER STRAN!