Intimna higiena

Vprašanja na tosemjaz.net.
Sara::tsj

Intimna higiena

ObjavaNapisal Sara::tsj » 01 Okt 2001 22:35

Zanima me, če mi lahko napišete najboljši način za vzdrževanje intimne higiene. Zanima me, kaj je še dobro, kaj pa je že preveč in sicer glede izpiranja z vodo. Vem, da je najbolje če uporabljaš čim manj dodatkov razen vode. Do kje, kako globoko se še lahko izpira, samo "zunanji-zunanji" del, ali lahko tudi globje?
Druga stvar pa me zanima glede tega, da sem slišala, da je dobro, če včasih narediš terapijo z navadnim bio-jogurtom. Zanima me, kaj narediš z jogurtom. Ali napojiš tampon, ali ga naneseš na hlačke?
Lep pozdrav,
Sara
odgovor ginekologinje::tsj

Re: Intimna higiena

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 02 Okt 2001 14:44

Ginekologi nimamo preveč radi izpiranja nožnice, tudi samo z vodo ne,
nikakor pa ne z različnimi mili....Na ta način se lahko poruši normalna vaginalna flora in pojavi se izcedek, ki ga ne uspemo vedno zadovoljivo rešit. Zadostuje dnevno umivanje z vodo in blagimi intimnimi mili, vendar mila ne uporabljaj večkrat kot 1xdnevno, nikakor s tem ne izpirat nožnice. Če ti pade odpornost in se pojavi gljivičen infekt nožnice (soor), potem lahko kot prvo pomoč uporabiš tampon pomočen v jogurt in ga za eno uro vložiš v nožnico. Če izcedek mine, potem ne potrebiješ ginekološkega pregleda, sicer pa je pregled potreben in opisano samozdravljenje ni bilo uspešno.

mag. Dušica Glušič dr.med.