vsega je kriv alkohol!

Vprašanja na tosemjaz.net.
obupana...::tsj

vsega je kriv alkohol!

ObjavaNapisal obupana...::tsj » 29 Sep 2001 11:14

Ojla

Imam dve uprašanji. Smo šli enkrat s sošolci proslavljat rojstni dan ene sošolke in večina se jih je napila...tako kot ponavadi. Tudi jaz sem pila...priznam..in bila sem malo opita. Dokler se ni zacela kriza ostala sem sama sredi gozda z sosolcem, ki ni bil zaradi alkohola pri sebi. Zgrabila me je panika, on se je začel še tresti in sploh nisem vedela kaj storiti. Klicala sem svojega fanta, da bi ga prosila za nasvet on pa je samo rekel: "ko boš trezna me poklič!" in odložil.

Zdaj me pa zanima kaj naj storim v primeru da se se kdo v moji blizini napije...kako naj mu pomagam?

Ter kaj naj storim s fantom. Govorila sva že in mi je samo rekel da naj ne pijem dokler nisem dovolj zrela...in spet odložil...niti sanja se mi ne zakaj mi je tok zameril da sem pila? Pa jaz sem bila še pri bolj treznih.

prosim za čimprejšne odgovore...

papa
ena ki je ze obupala...
odgovor zdravnice::tsj

Re: vsega je kriv alkohol!

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 02 Okt 2001 12:24

Draga obupana,

veseli me, da ti ni vseeno, kaj se dogaja s tvojimi prijatelji. Pravi prijatelji se pokažejo ravno v stiski – in te v njej nikoli ne pustijo samega. Tu se pokaže, kako odgovorni znamo biti.

V primeru, da se kdo v tvoji bližini napije, poskrbi, da ne bo ostal sam. Kliči njegove starše (ti bodo verjetno prišli, medtem ko je s »prijatelji« očitno drugače) in ostani z njim, dokler ne pridejo. Ali ga pospremite domov, če staršev ni.
Če je nekdo hudo opit, lahko izgubi zavest, v nezavesti se lahko tudi zaduši. Zato v takšnih primerih pokliči prvo pomoč.
Moraliziranje in prepričevanje, ko je nekdo opit, ne pomaga kaj veliko. Pomembno pa je, da se s prijateljem pogovoriš naslednji dan.

Žal, kot sama praviš, vse preveč druženj (mladih in odraslih) poteka ob prekomernem pitju alkohola, ki naj bi odpiral komunikacijo. Je možno brez? Absolutno. Prava komunikacija steče, ko se zazremo vase, ko vemo kaj želimo, ko se zavedamo tudi problemov in se jih konstruktivno lotimo. Trezni. In je tudi »cool«.

Glede tvojega fanta: zdi se, da na srečo spada med tiste, ki ne častijo alkohola. Morda ga kakšne negativne izkušnje ovirajo, da bi o tem spregovoril s tabo. Ni drugega, kot da najdeš pot do njega. Pa ne po telefonu. Saj veš, oseben stik, miren pogovor, razjasnitev stališč brez očitkov – vse to gotovo prinese uspeh.

Tako, drago dekle, prepričana sem, da se bo vse izteklo kot je treba in da bo opisana izkušnja le drobec med vsemi, ki te bodo izgradili v osebnost, ki ti bo v ponos.
Lepo pozdravljena.

Nuša Konec Juričič dr.med.