klomifen

Vprašanja na tosemjaz.net.
jasna::tsj

klomifen

ObjavaNapisal jasna::tsj » 30 Avg 2001 10:24

Lep pozdrav!

Pred 6 meseci sem nehala jemati kontracepcijske tablete zaradi želje po zanositvi.
Pred dvema mesecema sem odšla h ginekologinji zaradi čudne menstruacije. Ultrazvok je pokazal, da imam policistične jajčnike. Predlagala mi je naj počakam pol leta, če slučajno zanosim po naravni poti. Kupila sem clear plan in ovulacije nisem zasledila. (2 meseca)
Zanima me:
1. ali je to dovoljšen razlog za jemanje klomifena in če mi ga lahko predpiše kar moja osebna zdravnica (to je mojaj mami) - ginekologinje ni dostopna, jaz pa bi rada zanosila
2. kaj se zgodi če jemleš klomifen, hkrati pa naj bi v tistem času imel naravno ovulacijo (mislim, če je kaj narobe, če jemlješ klomifen, pa imaš ovulacije )
3. ali klomifen res povzroča ciste na jajčnikih

Prosim vas tudi če mi lahko odgovorite do jutri, ker potem ne bom imela več dostopa do interneta!
Lep pozdrav!
odgovor ginekologinje::tsj

Re: klomifen

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 30 Avg 2001 12:09

Pozdravljena!

Svetujem ti, da ti predpiše ginekolog Klomifen, če bo seveda indikacija za to zdravilo. Ginekolog bo tudi z UZ spremljal velikost in odgovor jajčnikov na predpisano zdravilo, tako da se ciste v večjem obsegu ne bi pojavljale ob jemanju. S tem se izogneš tako imenovani hiperstimulaciji s Klomifenom, ki je lahko tudi nevarna. Če pa nikakor ne moreš počakati svojega ginekologa, potem več kot 2x1 tabl. klomifena za 5 dni ne smeš jemati (verjetno bo mama to vedela).

Lep pozdrav,
mag. Dušica Glušič, dr.med.