sex pred poroko???

Vprašanja na tosemjaz.net.
nike::tsj

sex pred poroko???

ObjavaNapisal nike::tsj » 23 Avg 2001 20:35

Živjo

Sem kristjanka in sem se ustavila pred uprašanjam ali imeti sex pred poroko. Nimam fanta sicer ampak sem mocno v dilemi saj vsi vemo da nam Jezus ni prepovedal imeti spolnih odnosov pred poroko ampak je to rekla Cerkev da bi zmanjšala število spolnih bolezni. Zanima me kaj ostali mislite o tem ker sem sama v veliki dilemi. Saj me imajo vsi za staromodno ker sploh še razmisšljam o tem.

Hvala za odgovore

papa
nike
odgovor psihologa::tsj

Re: sex pred poroko???

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 24 Avg 2001 11:27

Pozdravljena!

Po mojem mnenju je to vprašanje tvojega moralnega sistema. Pravi odgovor boš našla v sebi. Po mojem se moraš vprašati, kaj bi ti spolni odnosi pred poroko prinesli ( morda odgovor, kako se s fantom v spolnosti ujemaš ) oziroma, kaj bi na drugi strani za tem izgubila ( ali bi se počutila grešnico ). Sam nisem slišal še nobenega dovolj prepričljivega razloga niti za niti proti spolnim odnosom pred zakonom .

Lep pozdrav,
Matej Žnuderl, univ.dipl.psih.
minka::tsj

Re: sex pred poroko???

ObjavaNapisal minka::tsj » 25 Avg 2001 18:04

Nike, živjo!
Pa sem našla še eno enako mislečo.
Mislim, da je spolnost zelo osebna stvar in bi morala biti res podaritev dveh drug drugemu, ne pa da vsi na forumu vejo, da Francelj ne doživi orgazma, pa da enim 5x na dan ni dovolj ipd. Zato pa jokajo vsakih 14 dni, da jih je punca pustila in obratno. Nekateri se kar priselijo k partnerju in koruzijo pet let, nato pa se skregajo in razidejo ali pa se morajo poročiti, ker punca zanosi in se čez dve leti ločijo, nekateri živijo kar v tri dni, nekateri pa, hvala Bogu, vejo, da jim je podarjena oseba, katero spoštujejo, jo imajo radi in ji stojijo ob strani tudi v težavah.
Jaz hodim s fantom že tri leta in pol in še vedno se trudiva ostati nedolžna do poroke. Nisva pa kamna, da bi se le gledala. Z dogovorom in jasno mejo veva, do kje greva tudi na telesnem področju. Dava pa veliko prednost spoznavanju, notranjemu svetu, odkrivanju navad in razvad, želja in pričakovanj. Spolnost tako človeka zasužnji, da ji ne more več uiti, ko ga dobi v kremplje.
Mene vzdržnost osvobaja, saj kljub temu da imam fanta, čutim da nisem vezana na nikogar. Spolni odnos je zame podaritev in pripadnost nekomu in to nameravam storiti šele takrat, ko bo najina veza potrjena tudi pred Bogom.
Bog nam daje svobodno voljo, vendar se ljudje premalo zavedamo, da pa ni vse koristno za nas, kar počnemo. Spolnost je za današnjo mladino nekaj običajnega. Igrajo se s svojim telesom kot z igračo in kar je najhuje, na koncu ostane strta razvalina, po kateri so vsi tacali. Ali je taka oseba za zakon in za vzgojo poštenih, ljubečih in dobrih otrok?
Zapoved o vzdržnosti je postavil Jezus, ko pravi, ne nečistuj, Pavel pa je o zakonu pisal v 1 Kor 6. in 7. poglavje. Cerkev naj bi se držala Jezusovega navka(vsi smo pod kožo krvavi, zato ni vedno tako) in o vzdržnosti pred zakonom govori Jezus, cerkev le potrdi njegovo zapoved. Spolnost pred zakonom je nečistovanje, v zakonu pa dolžnost(1 Kor 7: "Mož naj ženi izpolni dolžnost, prav tako žena možu.Žena nima oblasti nad svojim telesom, marveč mož, enako pa tudi mož nima oblasti nad svojim telesom, marveč žena." - Samozadovoljevanje je za nekatere nekaj naravnega, pa kot vidimo, ni tako).Določeni sovražijo cerkev, zato namenoma kršijo njene zapovedi, v bistvu pa sebi kopljejo grob. Kdor je prijatelj z Bogom, po vesti spozna, kaj je prav.
O tej temi bi lahko pisala v nedogled, napisala bom le nekaj zaključkov, zakaj je dobro počakati(pisalo je v Družini): Vzdržnost nam prihrani veliko zmot, prevar in razočaranj, omogoči dozorevanje zveze, te nauči odgovornosti, ti prihrani energijo in strto srce, te osvobaja, te odpre za pravega človeka, ti prihrani, da te nekdo v spolnosti primerja z drugim, doživiš čistost, ti prihrani oddaljevanje od Boga, ti ohrani čisto vest ter pokaže, koliko v resnici ljubiš Boga, sebe in prihodnjo ljubezen.
Ko boš dobila fanta(jaz sem ga spoznala na duhovnih vajah in je moj prvi fant in jaz njegova prva punca), se morata o tem odkrito pogovoriti, pa ne samo enkrat. Fantje imajo večje težave s spolnostjo in zadrževanjem, zato mu stoj ob strani. Spoštuj njegovo in svoje telo. Molita zase, da bi vama uspelo, saj vama brez Božje pomoči ne bo.
Želim ti veliko lepega in upam, da boš dobila dobrega fanta, ker si ga zaslužiš!