Poporodna depresija

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jasna::tsj

Poporodna depresija

ObjavaNapisal Jasna::tsj » 07 Avg 2001 19:45

Spoštovani!

Imam vprašanje v zvezi s poporodno depresijo.
Stara sem 25 let in pred približno 2 letoma sem zaradi nesrečnega spleta okoliščin morala narediti splav, čeprav sem si otroka zelo želela. Po splavu sem padla v hudo depresijo, ki se je vlekla še do pred kratkim. Zdaj nekako počasi spet prihajam k sebi, vendar vem, da se lahko depresija kadarkoli spet pojavi - morda ob naslednjem konfliktu ali stresni situaciji.
Mojo depresijo je vseskozi spremljala tudi bolestna želja po otroku. Ker je fant menil, da bi bilo bolje še malo počakati, sem željo potlačila. No, zdaj se mi bo izgleda končno uresničila, saj sva se s fantom odločila, da bova imela otroka.
Mene pa že zdaj skrbi. Slišala sem namreč, da se poporodna depresija pojavlja pri ženskah, ki so si otroka zelo želele, celo v večji meri. Kako pogosta je? Ali je pri meni, glede na prejšnje depresije, več tveganja?
Morda je moja skrb odveč in vem, da tako ali tako ne morem kaj dosti storiti zoper pojav poporodne depresije, vendar me vseeno zanima, kako je s tem.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav!
Jasna
odgovor svetovalca::tsj

Re: Poporodna depresija

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 27 Avg 2001 07:19

Pozdravljena!

Poporodna nerazpoloženost ali poporodni »blues« se pojavlja pri zelo velikem številu porodnic in menim, da se dandanašnji veliko premalo naredi za ženske, ki čutijo, da bi morale biti vesele, saj so vendar dobile otroka, pa v sebi ne čutijo veliko ali pa so celo nejevoljne in nerazpoložene. S tem je povezan seveda tudi občutek krivde. Babice, ginekologi porodničarji ter sestre v porodnišnicah bi morali posvetiti večjo pozornost tej motnji razpoloženja in jo bolje razumeti, da bi znali ustrezno pomagati in svetovati mamicam. Na srečo je poporodni »blues« kratkotrajen in hitro mine tudi brez posebnega zdravljenja.

Druga, resnejša motnja, ki lahko nastane pri materi po porodu, je poporodna depresija ali celo poporodna psihoza. Gre za globoko depresijo z občutki žalosti, strahu, nespečnosti, pojavijo se lahko tudi blodnjave, nerealne misli in občutja. Taka motnja se po nekaterih statistikah pojavlja v 1 primeru na 1000 porodov, po drugih pa še pogosteje. Prične se nekaj dni do tednov po porodu in lahko nezdravljena traja dolge mesece in povzroča materi in celi družini veliko trpljenja in skrbi. Res je tudi, da se depresivne epizode rade ponavljajo.

Vzrok za nastanek take motnje deloma pojasnimo s hormonskim neravnovesjem, ki je po porodu izrazito, deloma pa gre za dedno nagnjenost k depresijam. Dandanes poporodno depresijo ali psihozo uspešno zdravimo z zdravili, bodisi samo z antidepresivi ali pa jim dodamo še medikamente proti psihozi. Pomembno je redno in vztrajno jemanje še nekaj mesecev po tistem, ko se žena že dobro počuti. Pomemben je suport s strani lečečega zdravnika, podpora družinskih članov, zlasti partnerja, občasne kontrole pa so potrebne tudi pri psihiatru.

Pri ženah, ki so že kdaj prej obolevale za resnimi depresijami, psihiatri po vsakem porodu priporočamo preventivno ponovno jemanje antidepresivov za nekaj mesecev, saj tako preprečimo pojav nove depresije. Seveda je potreben dogovor in jasna navodila glede dojenja in ostalih previdnostnih ukrepov. Vsekakor je škoda po jemanju zdravil mnogo manjša kot škoda po globoki in hudi depresiji, zaradi katere mora bolnica nemalokrat za več tednov ali mesecev v psihiatrično bolnišnico.

Draga Jasna, svetujem vam, da se obrnete na enega od ambulantnih psihiatrov v svoji regiji, se z njim pogovorite o svojih bojaznih in pretehtate tveganje in koristi preventivnega jemanja opisanih zdravil. Želim vam lepo nosečnost in obilo užitkov v materinstvu. Pa kar korajžno!

Lep pozdrav,
Iztok Lešer, dr.med., specialist psihiatrije