kaj nardit?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Erika::tsj

kaj nardit?

ObjavaNapisal Erika::tsj » 05 Avg 2001 22:00

rada bi vas prosila za navet.

všeč mi je fant in jaz sem njemu, in rada bi imela kaj več kot samo prijateljstvo. "problem" pa je ta, ker je imel pred kratkim raka in je dobil transfuzijo krvi. jst bi rada imela kaj več z njim, samo se bojim, da me ne bi s čim okužil. ker s prenosom krvi se lahko dobi tudi AIDS. pa tudi me zanima če je možno če pri "zalizovanju" pride do okužbe. fantu se bojim reči če bi se šel testirat ali je zdrav?
zanima me, če je možnost kake bolezni s tako osebo??

hvala za odgovor
odgovor zdravnice::tsj

Re: kaj nardit?

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 06 Avg 2001 10:42

Draga Erika,

najprej ti naj nekaj povem o varni transfuziji, ki jo pri nas, kar se tiče HIV okužbe, prakticiramo od leta 1986. Kot opisuješ, je fant zaradi zdravljenja dobil transfuzijo krvi. V Sloveniji se vsa kri, ki se zbira v krvodajalskih akcijah, testira na okužbo glede sifilisa, HIV, hepatitisa B in hepatitisa C. Tako da je kri za te namene varna in neokužena. Tako odpade tvoj strah, da bi se fant okužil, ker je prejel transfuzijo krvi. Okužba s HIV preko transfuzije je bila možna pred letom 1986, od takrat dalje pa ne več. Če pa kljub temu želiš preveriti, kako je z vajinim stanjem, kar se tiče HIV-a, je možno prostovoljno testiranje v Ljubljani na Infekcijski kliniki ali pa v Celju, na Zavodu za zdravstveno varstvo, kjer opravljamo testiranja od ponedeljka do četrtka med 8. in 12. uro.

Lep pozdrav,
mag. Alenka Skaza, dr.med., specialistka epidemiologije
odgovor zdravnice::tsj

Re: kaj nardit?

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 06 Avg 2001 12:07

Draga Erika!

Ne bodi huda, če ti odgovorim še na vprašanje, zapisano med vrsticami (ali pa sem narobe razbrala?). Kakršnega raka že je fant prebolel, vedi, da se ga ne moreš »nalesti« (med ljudmi krožijo tudi takšne vraže). Vem, da to veš, a morda je bolje, da je to zapisano črno na belem.

Iz ambulantne prakse vem, da se da od ljudi s tako veliko življenjsko izkušnjo, kot je premagano rakasto obolenje, zelo veliko naučiti. Postanejo globoki, kljub mladosti skoraj »modri«, nenadoma znajo ločiti bistveno od nepomebnega (kar pa je težko še odraslim, ne le najstnikom, ki se jim svet včasih več ur vrti okrog enega mozolja).

Lepo te pozdravljam,
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med., specialistka šolske medicine