Vnetje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Maja::tsj

Vnetje

ObjavaNapisal Maja::tsj » 31 Jul 2001 00:55

Stara sem 17 let. Ze tretjic v dveh mesecih se mi je vnela secnica. Po prvih dveh vnetjih sem sla k zdravnici, ki mi je predpisala tablete primotren. Te so mi pomagale, a mene zanima, kaj je vzrok za vnetje. S fantom imava ze tri mesece redne spolne odnose. Zanima me ce so lahko spolni odnosi vzrok za infekcijo in kaj lahko naredim, da ne bo vec prihajalo do vnetja. Rada bi zacela obiskovati ginekologa/injo, a ne vem na koga naj se obrnem. Ali mi lahko koga priporocite. Sem iz Ljubljane. Ze vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
odgovor svetovalke::tsj

Re: Vnetje

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 31 Jul 2001 11:32

Draga Maja!

Zelo pravilno razmišljaš: obstaja ponavljajoče se vnetje (ženske) sečnice, ki ji v žargonu rečemo "vnetje medenih tednov".

Kako preprečiti ponovitve?

- predpisano terapijo vedno upoštevaj do konca;
- še bolj kot navadno skrbi za higieno zunanjih spolnih organov (umivanje spolovila po vsakem uriniranju in odvajanju blata; brisanje s čisto in suho brisačo; po potrebi večkrat dnevno menjaj spodnjice ali mini vložek;
- po odvajanju blata je nujno brisanje presredka s toaletnim papirjem od presredka proti danki in ne v obratni smeri.
- po odvajanju blata si vedno umij okolico danke in presredka;
- v času vnetja sečnice se s fantom dogovorita za "spolno abstinenco";
- zelo pomembna je higiena pred spolnim odnodom in po njem (ne le zate, pač pa tudi za fanta): umivanje spolovila in rok.
- ne uporabljaj deodoransov za intimno nego, vsaj v času vnetja gotovo ne;

Vse našteto bo gotovo pomagalo, v nasprotnem primeru bo potreben pregled pri dobrem ginekologu. Vem, da boš nasvete upoštevala, saj gre za zelo neprijetno, a ozdravljivo zadevo.

Glede ginekologa pa tole: v Ljubljani je ginekološka ambulanta za mladostnice, tam se boš najlažje pogovorila o problemih, ki so zate zelo pomembni. Le pokliči Ginekološko kliniko in se pozanimaj za datum pregleda v ambulanti za mladostnice. Izberi takšnega, da bo lahko šel s teboj tudi fant, saj gre za vaju oba.

Lep pozdrav,
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
Maja::tsj

Re: Vnetje

ObjavaNapisal Maja::tsj » 31 Jul 2001 23:00

Najprej bi se vam rada zahvalila za hioter odgovor. Prosim vas, da mi bolj podrobno opisete zakaj prihaja do vnetja in kako bi lahko partner ukrepal, da do vnetja ne bi vec prihajalo. Pogovarjala sem se s svojo zdravnico, ki pravi da je to pogost pojav ko zenska zacne aktivno spolno zivljenje in da je potrebno vnetje "unicit" za vedno. Zanima me, kdaj se bo ta ciklus vnetij zakljucil oz. koliko casa ponavadi traja. Sita sem ze vecurnega sedenja v cakalnici, ker mi vzame prevec casa. Kdaj bom torej lahko spet neodvisno od tablet oz. od zdravnika? Hvala in lep pozdrav.
odgovor svetovalke::tsj

Re: Vnetje

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 03 Avg 2001 12:33

Draga Maja!

Popolnoma se strinjam s tvojo zdravnico glede pojavljanja podobnih težav v začetku spolnega življenja.

Vzrokov za tvoje težave je lahko več, naštela ti jih bom, čeprav sem menila, da so razvidni že iz mojega prvega svetovanja tebi (odgovor z dne 31. 7.). Najpogostejši vzroki za ponavljajoče se vnetje sečnice v začetku spolnega življenja so naslednji:

1. Mehanično draženje vhoda v nožnico, okolice ustja sečnice ter nožnice, do česar prihaja pri predigri in samem spolnem aktu, oslabi obrambno sposobnost omenjenih sluznic. Slednje so zato bolj dovzetne za okužbe.

2. Ph naštetih sluznic se lahko spremeni zaradi uporabe kemičnih pripomočkov (kemična kontracepcija; deodoransi, mila za intimno nego; izpiranje nožnice po izlivu semena, kar se včasih uporablja kot (sicer neučinkovita) postkoitalna kontracepcija). Sprememba ph sluznice ima za posledico zmanjšano odpornost, to je večjo dovzetnost za infekcije.

3. Med predigro in spolnim aktom se na presredku stalno naseljene bakterije mehanično vnašajo k vhodu v sečnico in v nožnico, kar lahko na oslabljeni sluznici povzroča (ponavljajoča se) vnetja.

4. Nekatera dekleta so stalne nosilke bakterije E. colli, ene najpogostejših povzročiteljic vnetij ženskih sečil. Pri njih se v točki tri opisano dogajanje lahko več mesecev pojavlja v obliki ponavljajočih se vnetij.

5. Naslednji možni vzrok so mikrobi. S slabo higieno rok in intimnih delov telesa in s slabo higieno intimnega perila obeh (!) partnerjev ali posteljnine, se seveda prenašajo mikrobi, povzročitelji vnetij. Tako se prenašajo različne bakterije, virusi, glivice, trihomonas in drugi povzročitelji vnetij sečnice in drugih delov sečil ter spolnih organov.

6. Začetek spolnega življenja je za dekle(in fanta) navadno precejšen stres, kar dodatno zmanjša obrambne sposobnosti telesa. Stres lahko vsaj deloma zmanjšaš, če se zaščitiš pred neželeno nosečnostjo in tveganjem pred možnimi okužbami (to je že druga zgodba, o kateri si se prav gotovo dobro poučila, preden si se podala v tako zelo resno spolno življenje, kot ga slutim iz tvojih vprašanj).

Maja,
še enkrat bi želela poudariti naslednje:

 skupaj s partnerjem skrbno preberita in nato oba tudi dosledno upoštevajata vsa našteta navodila (odgovor tebi na forumu z dne 31. 7.);
 izpolnjujta tudi navodila tvoje zdravnice;
 zavedajta se, da nihče ne more namesto tebe/vaju pojesti vseh predpisanih tablet;
 da morata izvajati popolno higieno rok in spolnih organov pred spolnim odnosom in po njem;
 morda se bo treba za nekaj tednov odreči spolnim odnosom vsaj v času tvojega vnetja, kar bi bila najboljša garancija za preprečitev nadaljnjega ponavljanja vnetij.
 Vsaj v času vnetij je pomembno, da se oblačiš v neoprijeto spodnje perilo (to mehanično draži vhod v sečnico) in da iz istega razloga ne nosiš oprijetih hlač.
 Ker je kopalna sezona na višku, te moram spomniti še na to, da ni priporočljivo nositi kopalk na sebi ves dan, saj so navadno kopalke iz oprijete sintetike, pod katero se koža poti in dela ugodne pogoje za razvoj mikrobov in vnetij.
 Oralna in analna oblika spolnih odnosov sta bolj tvegani za prenos mikrobov, zato se ju je pametno vsaj za par tednov po vnetijh izogniti.
 In nenazadnje: tudi o tem, kako pogoste spolne odnose prakticirata, odločata samo vidva in glede na situacijo, bi se bilo modro odločiti za dvakrat daljšo pavzo med enim in naslednjim spolnim odnosom (v pavzi se med odnosom mehanično ranjena sluznica spet obnovi, obnovi se tudi ph prizadetih sluznic, oboje pa zvečuje obrambne sposobnosti in zmanjša verjetnost ponovitve vnetja).

Želim vama veliko strpnosti. Omenjena vnetja postavljajo na kamen tudi vajino ljubezen: veš, Maja, če te ima fant res rad, bo malo potrpel in počakal na tvoj znak za naslednji spolni odnos. Bližnjic pri ponavljajočih se vnetjih pač ni. Težava se lahko ponavlja tudi leto dni. Bolj kot se bosta držala priporočil, prej bodo minila. Spolni odnosi bodo potem še večji užitek.

Pa srečno!
Mag. Damjana Podkrajšek, dr.med., specialistka šolske medicine
Maja::tsj

Re: Vnetje

ObjavaNapisal Maja::tsj » 04 Avg 2001 12:20

Rada bi se vam le se zahvalila za neizmerno pomoc pri mojem problemu, ker si nisem mislila, da je kje nekdo, ki bi mi lahko toliko povedal o tej zadevi. Se enkrat najlepsa hvala. Verjemite da bom naredila vse da se vnetje popolnoma odpravi in prepricana sem da mi bo fant pri vsem tem rad pomagal.

Lep pozdrav

Maja
odgovor svetovalke::tsj

Re: Vnetje

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 06 Avg 2001 09:10

Draga Maja!

Zelo sem bila vesela tvojega vprašanja, saj sva tako skupaj pomagali mnogim drugim mladim parom, ki se spoprijemajo s problemom, podobnim tvojemu, pravzaprav vajinemu. Pojav namreč sploh ni redek in tudi ne tako nedolžen, kot je videti na prvi pogled.

Vem, da bo vama s fantom uspelo. Želim vama veliko lepega in prijetnega na poti v (spolno) življenje.

mag. Damjana Podkrajšek, dr.med., specialistka šolske medicine