strah

Vprašanja na tosemjaz.net.
smile::tsj

strah

ObjavaNapisal smile::tsj » 30 Jul 2001 00:41

Prosim vas pomagajte. Ne vem kako in kaj narediti, saj je vsak dan hujše. Moram biti v družbi veliko ljudi, toda se jih bojim, zelo, tudi zdaj vas, čeprav še ne veste, kdo sem, imam občutek, da to kar počnem ni najboljše saj me lahko kdo ponesreči obsodi celo zmešanosti ali tudi ne. Jaz vas samo prosim, da mi poveste, zakaj se moram bati ljudi ki mi hočejo dobro ali tistih ki me mogoče tudi ljubijo in jim ne pustim zraven? Bojim se da me bodo prizadeli, jaz se pa še vedno smilim sama sebi!
odgovor svetovalke::tsj

Re: strah

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 31 Jul 2001 10:40

Če prav razumem, bi bila rada običajna vesela najstnica (sklepam iz imena avtorice), v resnici pa te prevevajo strahovi - strah pred ljudmi, pred neznanim, pred tem, da ne boš dobro naredila, kar delaš, pred mnenjem drugih o tebi, pred tem, da te bodo prizadeli,...

Ker nisi o sebi povedala skoraj nič, sklepam, da si doživela nekaj precej negativnega v stikih z ljudmi in da ti ni bilo dano zgraditi dovolj samospoštovanja. Čestitam ti, da si se začela z vsem tem soočati: to je prvi korak na poti k uspehu. Ko si boš zares želela, se boš začela spreminjati - spreminjati samo sebe.

Gotovo ti bosta v pomoč knjigi:
- Jay Rifen Bary: Brez izgovora (Lisac&Lisac, Ljubljana, 1998)
- William Glasser: Realitetna terapija v praksi (Radovljica, 2000)

Pot bo težavna in nikakor ne kratka, a cilj - znebiti se strahov - je dosegljiv. Nekateri uspejo sami, drugi potrebujejo pomoč strokovnjakov. Sama veš, da je vredno poskusiti. In vem, da se boš lotila "akcije" ter se nehala smiliti sama sebi.

Želim ti veliko moči,
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med., specialistka šolske medicine