cilest

Vprašanja na tosemjaz.net.
ana::tsj

cilest

ObjavaNapisal ana::tsj » 25 Jul 2001 16:10

Pozdravljeni!

Stara sem 25 let in že leto in pol jemljem KT cilest. Prvih 12 mesecev je bilo vse v redu, zdaj pa se mi že peti mesec pojavljajo vmesne krvavitve. Gre za šibek rjav izcedek, ki se pojavlja v sredini ciklusa in traja 5-8 dni. Želela sem se naročiti na pregled, a me sestra ni hotela. Dejala je, naj vsakič, ko se krvavitev pojavi, vzamem po dve tabletki in da to ni nič posebnega. Dr. Pušenjak mi je na forumih med.over neta to odsvetoval in dejal naj še naprej jemljem le po eno tabletko in naj bi stvar uredila v nekaj mesecih. Dejal je še, da je zaščita še vedno "zadovoljiva". Res ne vem kaj naj naredim. Je kontracepcijski učinek res še vedno zadovoljiv? Je menstruacija, ki se pojavi med dvema tablicama tabletk, res zadostno zagotovilo, da ni prišlo do nosečnosti? Kaj če je hormonov premalo? Do rednega letnega ginekološkega pregleda imam še štiri mesece in ta čas moram nekako preživeti, saj do svoje ginekologinje očitno ne bom uspela priti. Prosim svetujte.

Že vnaprej najlepša hvala.

Ana
odgovor ginekologinje::tsj

Re: cilest

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 26 Jul 2001 08:26

Ker vmesna krvavitev ni obilna, je verjetno kontracepcijski učinek morda res še zadovoljiv. Na to kaže tudi redna sedemdnevna krvavitev ob prekinitvi jemanja, vendar bi ti vseeno svetovala uporabo kondoma ob vmesnih izcedkih vsaj do pregleda pri ginekologu. Če bo izcedek še prisoten, bosta s svojo ginekologinjo mogoče tudi zamenjali Cilest.

Lep pozdrav,
mag. Dušica Glušič, dr.med.
ana::tsj

Re: cilest

ObjavaNapisal ana::tsj » 01 Avg 2001 20:33

Kaj če pride do zanositve kljub jemanju kontracepcijskih tablet? Ali tudi v tem primeru menstruacija izostane, ali se vmesna krvavitev med dvema ciklusoma kljub nosečnost pojavi? Ali Clear blue v tem primeru pravilno pokaže?
Hvala.
odgovor ginekologinje::tsj

Re: cilest

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 02 Avg 2001 11:59

Če pride do zanositve ob nerednem jemanju kontracepcijskih tabletk, to ni medicinska indikacija za prekinitev takšne nosečnosti (razen pri kontracepcijskih tabl. Diane). Potrebni so skrbni nadzori s strani ginekologa in pogostejši UZ pregledi v nosečnosti. Če pa pacientka vseeno želi prekiniti takšno nosečnost, potem ji v njeni želji tudi ustrežemo. Clear-blue je zaradi vpliva kontracepcijskih tabletk lahko nezanesljiv, zato je ob vmesnih krvavitvah, izostankih krvavitve ali kakršnih drugih težavah potreben pregled pri ginekologu.

Lep pozdrav!
Mag. Dušica Glušič, dr.med.