Strah pred okužbo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tilen::tsj

Strah pred okužbo

ObjavaNapisal Tilen::tsj » 22 Jul 2001 13:41

Pozdravljeni.

Že v samem naslovu sem vam omenil, da imam strah pred okužbo z virusom HIV. Star sem 23 let in sem gay. Zamenjal sem kar nekaj partnerjev, vendar sem vedno gledal na zaščito. Spoznal pa sem prijatelja, ki je biseksualec in sem zadnje tri mesece imel spolne odnose samo z njim (zaščiten), saj sem mu zaupal in mu še zaupam, da nima nobene spolno prenosljive bolezni. Pred tednom dni pa se mi je zgodilo nekaj kar mi je poslalo strah v kosti. Pri oralnem spolnem odnosu sem požrl nekaj njegove krvi, saj se mu je pretrgala kožica na spolnem udu. Sedaj je minilo natanko teden dni od tega in se mi je tik pod brado (v spodnjem delu čeljusti) v notranjosti pojavila majhna bula, ki na otip zgleda kot del hrustanca. To ni bezgavka, saj bezgavke so bliže vratu in so povsem normalne, čeprav se mi včasih zdi da so se malce povečale, vendar to je verjetno zgolj zaradi strahu pred okužbo. A so to mogoče posledice okužbe? Drugih znakov nisem opazil (da bi imel povišano telesno temperaturo, da bi shujšal....). Moje počutje je povsem normalno. A je okužba v takem primeru možna? A gre mogoče samo za kakšno zamašeno lojnico?Naj obiščem splošnega zdravnika?

Upam, na čimprejšni odgovor in naljepše se vam zahvaljujem.

Lep pozdrav vam želi Tilen.
odgovor zdravnice::tsj

Re: Strah pred okužbo

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 24 Jul 2001 10:17

Dragi Tilen, težave, ki jih opisuješ, so lahko karkoli. Želim povedati, da začetna znamenja HIV okužbe lahko potekajo kot del zdravstvenih težav, ki jih lahko pripišeš mnogim različnim boleznim.

Svoje spolno življenje razlagaš kot varno, prakticiraš zaščito z znanimi partnerji. Kljub temu pa ti svetujem, ker govoriš predvsem glede HIV okužbe, da to preveriš. Glede testiranja se lahko oglasiš na Kliniki za vročinske bolezni in stanja v Ljubljani ali pa v Celju na Zavodu za zdravstveno varstvo, kjer opravljamo brezplačna, anonimna testiranja od ponedeljka do četrtka med 8. in 12. uro.

Če meniš, da je bil tvegan samo zadnji odnos, mora za preiskavo na okužbo s HIV od tega dogodka preteči vsaj 3 tedne. To je namreč tisti najkrajši čas, ko s preiskavo krvi, ki se opravlja pri tovrstnih testiranjih, lahko ugotovimo prisotnost protiteles proti HIV v krvi okužene osebe.

Zato ti svetujem, da testiranje opraviš.
Lep pozdrav,
mag. Alenka Skaza, dr.med., specialistka epidemiologije