Stran 1 od 1

biti z bolno osebo?

Objavljeno: 13 Jul 2001 14:58
Napisal Kari::tsj
Stara sem 15 let in in mam en problem. Zanima me kaj naj naredim. Lansko poletje sem spoznala fanta, star je 22 in sva se veliko pogovarjala o vsem mogočem, tudi o spolnosti in da si želi meti spolni odnos z mano. Rekla sem mu da jaz nisem pripravljena še na to, pa tudi da je zame malo prestar. Med letom sva opustila stike, sedaj pa me je en dan poklical in mi rekel da ima raka. Da so mu ga odstranli, vendar kar sledi je veliko hujše - kemoterapije,...

Sploh nisem mogla verjeti svojim ušesom, ker pač si nisem nikoli predstavljala da bi se to lahko zgodilo ravno njemu. Sedaj se pač rada slišim z njim, ker se mi smili in mi je težko, ker je bolan. Jaz ga mam rada samo ne vem ali je to prijateljska al kaj večja ljubezen. Včasih si mislim da bi hodla z njim, samo prijateljica mi je svetovala naj se ne pletem z njim, ker je pač bolan, pa tudi ne živiva ravno blizu.
Rada bi, da bi pomagala pri tem?! ali naj se z bližam z njim ali naj opustim stike?! Med tem časom tudi ko se nismo slišali, sem premišljevala o njem.

Re: biti z bolno osebo?

Objavljeno: 17 Jul 2001 11:26
Napisal Ena::tsj
poglej...biti z nekom ker se ti smili...nicht gut, razumes? normalno je, da socustvujes s clovekom, ki je bolan...vendar pa taka oseba bolj kot kaj drugega potrebuje nekoga, ki bi mu stal ob strani, ga poslusal in razumel (oz. ga skusal razumeti).Taka oseba potrebuje torej -prijatelja. Cetudi so tvoja custva do tega fanta vcasih mocnejsa in vec kot prijateljska, pa je treba na celotno stvar pogledati z razumskega in ne custvenega stalisca. Zaplesti se z bolno osebo... ni najbolj pametna ideja - zaplesti se custveno mislim. Tezko je razloziti... res pa je, da si v kocljivi situaciji in nenazadnje bos storila tako, kot bos pac sama cutila da bo najbolj prav... Moj nasvet: pusti da prevlada razum...

Upam da ti tole bluzenje vsaj mal pomaga....velik srece!

Re: biti z bolno osebo?

Objavljeno: 17 Jul 2001 14:37
Napisal odgovor prof.soc.ped.::tsj
Pri tem se mi zdi pomembno, da najprej pri sebi ugotoviš, kaj čutiš do fanta (koliko ti pomeni, kako se počutiš ob njem, ali bi bila z njim samo zato, ker je bolan...). Mislim, da tudi ni nič narobe, če imata stike, če preživljata skupaj prosti čas, saj se imata tako priložnost bolje spoznati in ugotoviti, kja si zares želita.

Ta odnos je verjetno drugačen, kot z drugim, "zdravim" fantom, saj vseskozi nekje v ozadju oba spremlja njegova bolezen, kar pa te lahko tudi obogati z novimi izkušnjami. V takšnem odnosu lahko sočloveku veliko daš in polepšaš, hkrati pa tudi prejmeš. Seveda pa moraš biti pripravljen na hude trenutke, občutke strahu, nemoči, ki jih bolezen prinaša. Opozorila bi te rada, da premisliš, ali si želiš biti z njim samo zaradi usmiljenja ali tudi zaradi lastne želje.

Na vprašanje, "Ali naj se zbližaš z njim ali opustiš stike?", ti težko konkretno odgovorim. Odloči se, ko boš premislila o zgoraj napisanem, Predvsem pa poslušaj svoj glas in želje.

Nataša Omladič Ograjenšek, profesorica socialne pedagogike

Re: biti z bolno osebo?

Objavljeno: 17 Jul 2001 21:31
Napisal zelenawa::tsj
Najprej ga spoznaj! Ali si lahko 100% prepričana, da se ti ni zlagal samo, da bi pridobil tvojo simpatijo ali hujše - te s tem spravil v posteljo? Najprej se diskretno prepričaj, da ti je povedal resnico. Recimo, pokliči njegovo mamo in jo povprašaj, če ti lahko pove kaj več o njegovi bolezni. Če se bojiš, da se ti bo tresel glas in bo mislila, da jo zafrkavaš, lahko za to uslugo prosiš prijateljico, sicer pa reci, da ti je malo nerodno, da kar direkt njo kličeš po telefonu, pa zato mogoče zveniš malo čudno in se ji opravičuješ. Reci ji da sočustvuješ z jo, ker ji je sin v takih lepih mladih letih zbolel za rakom. Vprašaj jo tudi če je to v družini in če je še kdo od njegovih sorodnikov bil operiran za takim in takim rakom... Če si je bolezen izmislil, ga raje odpiši in ga odsvetuj vsem puncam, ki so vajine skupne znanke, ker je takole vleči za nos poštene punce res odvratno početje. Če si bolezni ni izmislil, boš pa izvedela kaj več o njej in temu fantu. Ne sprašuj pa njegovih prijateljev, saj ga lahko posvarijo, da ga poskušaš razkrinkati... sploh, če imajo skupen klub zbiralcev deviških kožic.