kontracepcijske metode

Vprašanja na tosemjaz.net.
Sinnocence::tsj

kontracepcijske metode

ObjavaNapisal Sinnocence::tsj » 11 Jul 2001 09:55

Do sedaj sem s partnerjem vedno uporabljala kondome. Vse bolj pa me mika, da bi zacela jemati kontracepcijske tablete. Ampak se bojim, ker naj bi te tablete redile. Je to res? Ali obstajajo kaksne, ki tega ne povzrocajo? Nekje sem tudi slisala, da zdaj ze obstajajo kontracepcijske tablete ki poleg kontracepcije pomagajo se pri drugih stvareh. Je to res?

Ali obstaja v Sloveniji kaksna druga metoda kontracepcije za moske kot kondom in sterilizacija? Baje naj bi obstajale neke injekcije...?

In še eno vprašanje:

Pred letom in pol sem (ker fant ni drzal kondoma in je kondom s spermo ostal v noznici, vsebina pa se je razlila) sla v lekarno po tabletke po spolnem odnosu. Ker sem takrat dobila celo skatlo tablet, sem cez priblizno pol leta spet vzela tabletke.
Ampak takrat nisem bila prepricana, ce je bilo to potrebno. So te tabletke lahko skodljive, ce npr. sploh ni prislo do zanositve?

Hvala za odgovore!
odgovor ginekologinje::tsj

Re: kontracepcijske metode

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 13 Jul 2001 07:12

Obstojajo kontracepcijske tabletke, ki ne vplivajo na povečanje telesne teže. Ker kontracepcijske tabletke tudi psihično razbremenijo žensko zaradi izgube strahu pred nezaželeno nosečnostjo, je potem viden tudi »drug« učinek, kot ga imenuješ ti.

Za moške sta še vedno kondom in sterilizacija pravi kontracepcijski metodi, injekcije in podobno pa še niso v uporabi.

Post koitalna kontracepcija tudi v tvojem drugem primeru očitno ni bila škodljiva, ker ti verjetno ni porušila menstruacijskega ciklusa. Vendar je bolje, da redno začneš jemati kontracepcijske tabletke, postkoitalna kontracepcija pa naj bo le izhod v sili.

Mag. Dušica Glušič, dr.med.
zelenawa::tsj

Re: kontracepcijske metode

ObjavaNapisal zelenawa::tsj » 14 Jul 2001 01:04

Kje lahko izvem kaj več o različnih vrstah kontracepcijskih tablet? Kdo odloča, kakšne rabiš? Kaj vse se še da z njimi urejat, razen ciklusa? S katerimi se ne rediš? So kontracepcijske tabletke brezplačne? Ali v Sloveniji dajejo tudi kontracepcijske vsadke? Ali so brezplačni? Kaj vse se praviloma dogaja z žensko, ko h ginekologu/ginekologinji pride prvič in bi rada imela kontracepcijkse tablete?
odgovor ginekologinje::tsj

Re: kontracepcijske metode

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 16 Jul 2001 10:53

Pri prvem ginekološkem pregledu se poleg preventivnega ginekološkega pregleda z ginekologom pogovarjata tudi o kontracepcijskih sredstvih, ki so vsa brezplačna. Ravno tako se ob pregledu izbere primerno kontracepcijsko sredstvo, tudi tabletke, ki praktično ne vplivajo na telesno težo...... Ne bojte se prvega ginekološkega pregleda, večinoma se ginekologi zavedamo, da prvi obisk zaradi strahu pred neznanim ni vedno prijeten. Implantati ali vsadki se pri nas običajno predpisujejo izjemoma.

Lep pozdrav!
Mag. Dušica Glušič, dr.med.
zelenawa::tsj

Re: kontracepcijske metode

ObjavaNapisal zelenawa::tsj » 17 Jul 2001 21:33

a kondomi so tudi brezplačni !!!?
jasna::tsj

Re: kontracepcijske metode

ObjavaNapisal jasna::tsj » 18 Jul 2001 07:10

Kondomi niso brezplačni.