nerazumevajoči starši

Vprašanja na tosemjaz.net.
tinar::tsj

nerazumevajoči starši

ObjavaNapisal tinar::tsj » 15 Jun 2001 20:53

S fantom sva že 5 mescev skupaj. Imava se zelo rada,vendar se vidiva zelo malo in sicer enkrat na teden. Stara sem 16 let in mislim da sem že dokaj zrela za resno zvezo. toda to da se s fantom ne vidiva pogosto ni edina tezava. težava so tudi moji starši oz. samo moja mama. mojega fanta preprosto ne mara! poskusila sem se ze pogovoriti z njo o tem, vendar mi preprosto odgovori, da sem še mlada in da bom imela še veliko fantov, vendar jaz tega nočem. poleg tega pa res mislim da je nacionalistka, ker moj fant je slovenc, moja mama pa prihaja iz srbije. toda ona pravi da ni nic narobe da je slovenc ampak se ji na obrazu vidi da jo moti. moti pa me tudi to, da je mama spoznala mojega fanta in ko se z nijm pogovarja, kar se je že nekajkrat, je cisto "kul", ko pa pride domov pa je vse narobe z njim. brat je že bil na tem saj je že starejši in mi je svetoval naj se ne brigam za njo in jo ignoriram,saj jo je on tudi. problem pa je tudi da mojega fanta tudi moti da se tako obnaša,ker mu jaz seveda povem kaj se dogaja in se počuti v njeni bližini zelo nelagodno. kdo se pa ne bi ob taki mami!?

mama pravi da me pac hoce moj fant samo izkoristiti in imeti spolne odnose z menoj,ker je pač starejši od mene ( star je 19 let). jaz mu verjamem ker vem da je iskren do mene in mu popolnoma zaupam.
ne vem kaj naj naredim z mojo mamo, poskusila sem že vse mogoče ampak mi moja mama še vedno hoče najti drugega fanta, kar pa ne prenesem! poskusila se bom pogovoriti ampak ne verjamem da bom kaj dosegla.

kaj naj naredim,ker fanta resnično nočem izgubiti!
odgovor psihologa::tsj

Re: nerazumevajoči starši

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 19 Jun 2001 13:52


Morda tvojo mamo res skrbijo samo tvoja leta in želi preprečiti razočaranje, ki bi morda sledilo, če bi vajina zveza razpadla. Kar se tiče nacionalnih razlik, mislim, da so lahko dolgo časa nepomembne. Prav neverjetno se mi zdi, da včasih mednacionalna mržnja tako silovito izbije, vendar se mi zdi, da o tem sedaj nima smisla razpravljati, saj se s fantom razumeš.

Morda ima mama slabe izkušnje s fanti, ko je bila tvojih let. Povprašaj jo, kako je bilo in koliko fantov je imela (saj ti pravi, da jih boš imela še veliko). Če se bosta pogovarjali o tem, samo poslušaj, kakšne so njene izkušnje, ne prepiraj se z njo, če te izkušnje ne bodo potrdile tvojega prepričanja.

Verjamem, da te moti, če se mama tako dvolično obnaša. Priporočam ti, da vsega ne poveš svojemu fantu, saj ne more pomagati k zbližanju med njima. Tvoja diplomatska vloga zahteva, da zmanjšaš nesoglasje med njima, medtem ko ga s svojim obnašanjem povečuješ. Biti diplomat seveda pomeni veliko samopremagovanja. Ne moremo vedno vplivati na stališča svojih bližnjih, zato se moramo včasih sprijazniti z razlikami v njih.

Če si z zadnjim vprašanjem mislila, ali naj pristaneš na spolne odnose, se zavedaj, da se je potrebno zaščititi in da ima mama morda prav. Če pa si hotela izvedeti, kako prepričati mamo, naj ti dovoli randije, priporočam, da dobiš zaveznika v družini (morda brat, ki se je pripravljen potegniti zate, babica ali katera mamina prijateljica). Pogovori se z osebami, ki imajo na mamo vpliv - upošteva njihovo mnenje in jih poskusi pridobiti za svojo zvezo.

Upam, da se bosta zbližali in te lepo pozdravljam!
Matej Žnuderl, univ.dipl.psih.