vedeževanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
maja::tsj

vedeževanje

ObjavaNapisal maja::tsj » 12 Jun 2001 21:53

Vedeževalka mi je povedala, da bom v 30 dneh spoznala pač nekoga in še nekaj stvari. Zanima me, kakšna je vaša teorija oziroma vaš pogled na vedeževanje, horoskope. Kolko je možno, da to, kar mi je napovedala, drži! Hvala!
odgovor psihologa::tsj

Re: vedeževanje

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 13 Jun 2001 10:23

Maja, pozdravljena.

Kot psiholog astrologije ne jemljem za preveč resno znanost, saj astrologi ne preverjajo zveze med potjo planetov in zvezd ter človeškimi usodami (iz teh povezav namreč napovedujejo prihodnost). Priznati moram, da imajo mnoge jasnovidke in jasnovidci zelo dober vpogled v življenje ljudi in v zakonitosti, ki naše življenje uravnavajo. Njihove napovedi so navadno dovolj previdne in jih zato težko ovržemo.

Rad bi pojasnil še, zakaj se nam mnoge stvari zgodijo »kot nam je bilo prerokovano«. Predvsem usmerimo pozornost v tej smeri, obnašamo pa se v skladu s pričakovanji. Če pričakuješ, da boš spoznala pomembno osebo na določen dan, se boš ta dan bolj zanimala za sklepanje znanstev z novimi ljudmi, morda boš celo odšla na kakšno prireditev, ki bi te sicer ne zanimala, pogumneje boš sklepala poznanstva, aktivnejša boš v medosebnih odnosih, kot bi bila sicer. Če vemo, da bomo izpit naredili, smo bolj sproščeni in dejansko pokažemo več znanja, kot če nas trema paralizira.Iz zgornjih primerov lahko zaključiš, da je pametno verjeti dobrim prerokbam in močno dvomiti v slabe. Ne smemo se zanašati samo na »usodo«, ampak ji moramo pomagati s svojo aktivnostjo. Tu mi pride na misel reklo: »Človek obrača, bog obrne«, ki lepo pove, da se mora najprej človek truditi, šele na to mu »Bog ali usoda« pomaga.

Mnogi ta stavek razumejo napačno, namreč tako, da se nam ne splača nič delati, saj bo tako ali tako usoda naredila po svoje. Če ne gojiš tega zmotnega mnenja, lahko brez skrbi povprašaš jasnovidke o svoji prihodnosti. Vsi si namreč želimo razjasniti prihodnost. Po mojem mnenju se je ravno zaradi te človeške želje razvila vsa uradna in neuradna znanost. Ker »prave« znanosti pogosto ne povedo dovolj natančno, kar si želimo, se moramo zatekati k manj razumskim napovedim (ki niso nujno manj natančne).

Lep pozdrav in dobro usodo!
Matej Žnuderl, univ.dipl.psih.
maja::tsj

Re: vedeževanje

ObjavaNapisal maja::tsj » 13 Jun 2001 15:19

meni se zdi vedeževanje lari fari. po mojem se moraš v življenju zanašati le nase, ker ti razni predmeti, napovedi in podobno ne bodo ne vem koliko koristili. torej, če so ti napovedali dobre stvari, si lahko želiš to, a vse na pride samo od sebe - za to se moraš potruditi in vse svoje sile uperiti v to, da boš dosegla svoj željen cilj. jaz si blazno želim popraviti matematiko in pri tem mi sicer pomaga slika mojega naj pevca, a pokojni pevec mi ne bo pomagal pri matematiki, tako kot tebi ne vedeževalka na poti k srečnemu življenju. zato se bova obe potrudili, a ne? ;-)
jst::tsj

Re: vedeževanje

ObjavaNapisal jst::tsj » 13 Jun 2001 16:55

tut men je to kr neki! moji mami je ena vedeževalka rekla, da ji en prstan prnaša nesrečo, pa ga je morala dat pol tej zmešani ženski!
vedeževanje je neumno, pa tista lajf črta, pa še vse druge tings! a kako gledajo kr iz krogle, pa iz kart, ... ne jim verjet!!!!!!!!!!!!!!!!!!