Posilstvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nina::tsj

Posilstvo

ObjavaNapisal Nina::tsj » 10 Jun 2001 19:37

Zgodilo se je pred 2 letoma, ko smo šli na kopališče, v notranji bazen.Tam sem bila z mamico in babico. Šla sem na tobogan in se veselo smehljala, ko je do mene pristopil reševalec in me vprašal, kako mi je ime in s kod sem, nato pa me je vprašal, če sem bila že kdaj na masaži in sem rekla, da ne in je rekel, da me bo on zastonj masiral da mi bo pokazal, kako je in jaz trapa zaupljiva sem šla z njim. Prišla sva v posebno sobo, kjer je zaklenil vrata. Na začetku sem morala sleči zgornji del kopalk, na koncu pa še spodnjega in zato me je bilo malce sram. Namesto spolnega uda je uporabljal prst, v joku sem rekla da me boli, a ni odnehal, še enkrat sem glasneje ponovila da me boli, a ni odnehal na koncu mi je rekel, da se grem lahko tuširat in je odklenil prostor in me spustil ven.

Mamici sem rekla da sem bila na masaži in to zastonj, saj me je bilo sram kaj si bo mislila,da bo rekla, da sem sama kriva.Vem, da bi vse to lahko preprečila če bi kričala in rekla naj neha a nisem. NISEM, ker sem reva. Na začetku sem mislila, da sem sama iskala težave in da se mi samo zdi da sem bila posiljena da imam preveč bujno domišlijo, a žal moja domišlija tokrat ni imela prste vmes.

Sedaj mi je učni uspeh zelo padel in mislim da je tudi to razlog, ta dogodek,mogoče pa je to le izgovor za mojo lenobo.Tudi starši se ločujejo zaradi tega, ker je oče pijanec.Stara sem 13,6 let in včasih pijem in večkrat zahajam ven, ne da bi starši vedeli. Upam, da mi boste pomagali, ker ne vem, kaj naj storim. Pomagajte mi vsi, predvsem pa strokovnjaki.V toplicah nikoli po tem nisem več videla tega reševalca.

Nina
odgovor psihologa::tsj

Re: Posilstvo

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 11 Jun 2001 14:45

Nina,

iz tvoje zgodbe sem izluščil tri večje probleme, s katerimi se ukvarjaš. Včasih je težko ugotoviti, kaj je vzrok in kaj posledica. Vselej se težje spopadamo s težavami, če se jih nagrmadi več. Poskusil se bom posvetiti vsakemu problemu posebej , nato še vsem skupaj.

Glede posilstva ti lahko zagotovim, da v nobenem smislu nisi sokriva, ampak ima celotno krivdo za tvojo neprijetno izkušnjo omenjeni reševalec. Morda bi te kdo res obsodil, da si sama iskala težave , vendar bi to bil le tisti, ki se s tvojimi težavami ne bi hotel soočiti. Morda boš lažje pozabila (manj mislila) dogodek, če ga izenačiš s tistimi dogodki, ki so ti povzročili fizično bolečino. Tu imam v mislih razne padce, pretepe z vrstniki, morda fizično kazen staršev. Seveda boš enačaj težko potegnila, ker ni šlo samo za bolečino, ampak tudi za intenziven občutek sramu, kasneje pa tudi krivde, ki je povsem neopravičen. Nekoliko nam odleže, če se o takih dogodkih s kom pogovorimo. Seveda mora biti to oseba, ki ji popolnoma zaupamo. Če take osebe ni, si pomagamo s skrivnim dnevnikom ali s kakšnim umetniškim izrazom, ki nam je blizu (slikanje, vzorčno šivanje, glasba, kiparjenje, pesnenje...). Vseeno ti še enkrat priporočam pogovor. Poišči si svetovalca. Zaupne osebe so lahko: šolska svetovalna delavka, učiteljica, svetovalke na SOS telefonih, terapevtke na dispanzerju za psihohigieno otrok in mladine, na Vzgojni posvetovalnici pri Centru za socialno delo Celje, spovednik in drugi.

Navajaš tudi problem padanja učnega uspeha. Ker je povezan z ostalima, se mi zdi bolje, da bi se o njem posebej pogovorila (delam na Vzgojni posvetovalnici pri Centru za socialno delo tel. 03/ 425 63 31) ali po elektronski pošti na tem naslovu. V grobem naj ti napišem samo, da si splaniraj domače delo po urah, podobno kakor imaš urnik v šoli. Zavedam se, da je to lahko reči a zelo težko narediti.
Tretji velik problem je ločevanje tvojih staršev. Otroci se vedno znajdejo v precepu, saj z ločitvijo razpade neka skupnost, za katero smo kot mali otroci mislili, da je večna. Zato se dolgo ne moremo sprijazniti s tako temeljno spremembo v življenju. Bojimo se kaj bo, hkrati pa imamo včasih občutek, da se starši ne razumejo zaradi nas. Tudi v tem primeru bi te rad prepričal, da nisi kriva za ločitev tvojih staršev! Ali bosta moški in ženska ostala skupaj, je njuna odločitev in samo onadva sta kriva za to, da se skupnost nadaljuje oziroma razpade. Otroci se lahko še naprej srečujejo z obema staršema, čeprav je v začetku zelo neprijetno poslušati očitke na račun drugega, ki jih skoraj vsi ločeni partnerji govorija vsakemu, ki jih le hoče poslušati.

Ni čudno, da se želiš zaradi kopičenja težav izogniti realnosti. Včasih je dobro da iz nevarne situacije zbežimo. Kadar pa gre za dalj časa trajajoče težave - ločevanje staršev, šolski uspeh, je bolje, da se z njimi čim prej soočimo. Opazila si že, da pitje in kajenje ne rešuje problemov, ampak jih za nekaj časa odrine iz naše zavesti. Verjetno se tudi zavedaš, da bi nadaljevanje take oblike bega zelo poslabšalo tvoje prihodnje življenje. Negativni vzgled imaš pri očetu.
Opogumi se in stopi v stik s kom, ki ti bo lahko stal ob strani.

Lep pozdrav!
Matej Žnuderl, univ.dipl.psih.
Mordred::tsj

Re: Posilstvo

ObjavaNapisal Mordred::tsj » 28 Jun 2001 22:58

Mogoče ti ne bo v veliko pomoč in mogoče za kaj takega sploh ne boš hotela slišati, ampak jaz sem ti pripravljen pomagati skozi probleme, ki so se ti kar nagrmadili. Če se ti zdi, da sem vreden, da ti pomagam mi piši na e-mail methelion@yahoo.com. In naj ti povem, da nisi sicer edina, ki ima take probleme, se pa ti problemi lahko rešijo.