Nevenerični sifilis

Vprašanja na tosemjaz.net.
I.::tsj

Nevenerični sifilis

ObjavaNapisal I.::tsj » 29 Maj 2001 15:14

Bral sem, da obstaja tudi nevenerični sifilis. Ali se je res mogoče okužiti brez spolnih stikov (npr. z naključnim dotikom okužene osebe, s stiskom rok, z družabnim (suhim) poljubom itd.? Ali je bakterija sifilisa prisotna tudi v slini? Kako dolgo preživi izven telesa? Kako dolgo mora bakterija biti v telesu, da dajo testi verodostojne rezultate? Hvala za odgovor.
odgovor zdravnice::tsj

Re: Nevenerični sifilis

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 01 Jun 2001 08:45

Sifilis spada med spolno prenosljive bolezni. Lahko pa se pojavi tudi t.i. endemični sifilis, za katerega je značilno, da se širi pri zelo slabih higienskih in socialnih razmerah in je zelo kužen. Znane so epidemije sifilisa na Bližnjem vzhodu in na Balkanu. Značilno za ta sifilis je, da se pojavi že zgodaj v otroški dobi in do okužbe pride nespolno - z okuženimi predmeti, ki jih osebe vnesejo v usta. Nadaljni potek sifilitične okužbe pa je v načelu enak kot pri pridobljenem sifilisu s spolnimi odnosi.

Bakterija, ki povzroča sifilis, je zelo občutljiva. Zunaj organizma preživi največ nekaj ur. Z običajnimi družabnimi stiki v našem okolju se okužba ne prenaša.
Za diagnostiko okužbe je na voljo več testov. Z nekaterimi od testov se okužba ugotovi prej, z nekaterimi kasneje. Največkrat uporabljamo serološke teste, s katerimi dokazujemo značilna protitelesa proti bakteriji v krvi preiskovanca. Testi dokažejo okužbo nekaj tednov po okužbi (v povprečju 3 - 4 tedne). Če je test negativen, obstaja pa sum, da je prišlo do okužbe, se test čez teden ponovi. Če pa je značilna sprememba (rana-ulcus durum), se bakterija lahko dokaže s posebno mikroskopsko preiskavo že prej.

Mag. Alenka Skaza, dr.med., specialistka epidemiologije