brez njega

Vprašanja na tosemjaz.net.
Andreja::tsj

brez njega

ObjavaNapisal Andreja::tsj » 23 Maj 2001 20:31

Kako ga naj prebolim? Stara sem 17 let. Skupaj sva bila leto in tri mesece, sedaj pa je minilo že leto in pol odkar sva šla narazen. Ne morem ga pozabiti. Razšla sva se zaradi moje mame in zato, ker si je on našel "najboljšo prijatelico". Zaradi tega se ne morem ponovno zaljubiti, ne morem več živeti.... umiram. Z njim ne morem biti več, do nikogar več pa ne morem gojiti globljih čustev. Bojim se, da bom ostala sama (saj tako ali tako sem) do konca življenja. Kako ga naj pozabim, prebolim in zopet zaživim?
Burnout::tsj

Re: brez njega

ObjavaNapisal Burnout::tsj » 24 Maj 2001 16:16

draga andreja. vem kako se počutiš. mene je pred 1 mescem pustila punca s katero sva bila leto in pol skupaj, poznala pa sva se 3 leta, in sva bila najboljša prijatelja. samo, ko praviš da ne boš mogla več do nikogar nikoli tak čutiti, da se motiš. glej 17 let imaš, in življenje je še pred tabo. no, saj sem jaz istega mnenja, da ne bom mogel več do nobene tako čutiti. samo veš kot pravijo; vse kar je lepo, mine. potem bi naj tudi držalo; vse kar je boleče, mine. probaj se ukvarjat s tem kaj imaš rada, hodi s kolegicami ven, probaj se sprostit. vem da je težko, in te popolnoma razumem. samo probaj se nekako osredotočit na druge stvari. probaj! ali pa se pomeni s tvojim bivšim. mislim da bo pomagalo. upam da sem ti lahko kako pomagal. upam da te bo minilo, in mene tudi.
lp

burnout
Alma::tsj

Re: brez njega

ObjavaNapisal Alma::tsj » 24 Maj 2001 20:05

Draga Andreja,

tudi jaz (čeprav sem malo starejša kot ti) ne morem pozabiti nekoga že nekaj let. In si, vsaj zaenkrat, pri tem ne morem prav dosti pomagati...

Lahko pa živim. In eno najbolj pomembnih spoznanj v življenju je bilo, ko sem se nekega dne zavedla, da lahko kljub temu, da ljubezenska čustva ostajajo neizpolnjena in da "ne morem pozabiti", še vedno lahko - diham. Lahko torej živim, lahko pa, prav tako enakovredno ali še bolj polno počnem številne druge stvari. Delam, študiram, potujem, načrtujem, preživljam veliko časa z dobrimi prijatelji, berem... In nasploh počnem predvsem stvari, ki me zares veselijo.
To sicer ne pomeni, da ne bi bila bolj srečna, če bi bila moja ljubezen izpolnjena. Vendar je tako, da imamo ljudje največje probleme z odnosi... to pa zato, ker naša čustva, želje in predstave ponavadi niso enaka kot čustva drugih ljudi... V življenju pa lahko v resnici vplivamo samo nase.

Predlagam ti torej, da končaš šolo, si najdeš družbo prijateljev, ugotoviš, kaj te v življenju zares veseli... Potem pa bo (glede na to, da si res še kar mlada) nekega dne že prišel še kdo, ki bo znal potrkati na vrata tvojega srca... Kar nič ne skrbi!

Lahko pa mi verjameš, da je prav posebno doživetje in izkušnja, če se ljudje najprej naučimo živeti, biti, sami s seboj. Ko enkrat veš, da si lahko tudi sam, je namreč še toliko boljše iskati pravega partnerja... Dokler mislimo, da "brez nekoga ne moremo živeti", je lahko posledica tega dokaj nezdrav odnos.

Zakaj torej ne bi poskusila uživati v vsej polnosti svoje mladosti... pa naj bo z ali brez njega? Gotovo imaš prijatelje, konjičke, stvari, ki te zanimajo in ki jih rada počneš...

Sploh pa, saj veš... Človek mora biti najprej (in najbolj) pomemben samemu sebi... šele potem lahko svoje izkušnje, življenje, spoznanja, delimo tudi z drugimi...

Imej se rada!
Vso srečo ti želim!
Alma
odgovor psihologa::tsj

Re: brez njega

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 29 Maj 2001 08:58

Andreja,
povsem razumljivo je, da nas preveva žalost ob izgubil ljubljene
osebe. Razočaranja, ki ob tem nastane zlepa ne prebolimo. Največja težava je v tem, da se je samo eden v paru naveličal partnerstva, medtem ko zaljubljenost pri drugem še zdaleč ne izgubi svoje moči.
Ker se ne sprijaznimo s prekinitvijo odnosa, ki nam je všeč, ga nadaljujemo v svoji notranjosti. Razmišljamo o tem kako je bilo lepo, kako bi bilo še naprej lepo, pogrevamo razočaranja, ki so nam jih povzročili drugi ipd.

Tudi v naši notranjosti moramo zaključiti čustven odnos do druge osebe, šele po tem smo dejansko pripravljeni na vzpostavitev nove čustvene zveze. V tvojem primeru fant še ni dozorel za trajno čustveno vez, medtem ko je stabilnost čustvovanja pri tebi veliko večja. Če si prepričana, da fanta v resnici ne moreš več osvojiti, začni proces psihičnega ločevanja med vama. Ljudje uporabljamo različne načine, na tem mestu pa ti jih priporočam samo nekaj.

Izogni se razmišljanju o fantu, ki te je zapustil; v ta namen sta
priporočljivi: meditacija (osredotočenje na nobeno misel!) in druga možnost: ukvarjaj se s čim kar te veseli. Da ne bi ostala sama, ti priporočam miselne igrice na temo »kakšen bo moj naslednji fant«. Sestavi si seznam vseh lastnosti, ki bi jih pri bodočem fantu želela imeti (teh naj bo veliko: telesne, značajske, temperamentne, socialne, interesne - hobiji ...). Ko boš imela seznam vseh najbolj
zaželjenih značilnosti, si zadaj za nalogo, da boš ocenjevala fante, ki jih srečuješ glede na te kriterije. To ne delaj ves čas, ampak si reci: ko bom šla v trgovino in domov, si bom natančno ogledala vse fante in si zapomnila njihove značilnosti. Doma si vzemi čas, se poskusi spomniti vseh srečanj s fanti in jih primerjaj s svojo listo. S tem boš svoje misli usmerila v prihodnost in ne v preteklost, poudarjam pa besedo igra. Jasno je, da ne moreš poznati vseh značilnosti mimoidočih, vendar ni to nič hudega. Podobno lahko ocenjuješ svoje sošolce, plesalce v diskoteki ali prijatelje, ki se ukvarjajo s podobnimi hobiji kakor ti.

Seveda je težko upoštevati nasvete, zato morda ne bi bilo slabo, če bi se s kom o teh svojih občutkih tudi pogovorila. To so lahko prijateljice ali prijatelji, lahko pa tudi svetovalci ali svetovalke na psihiatričnem dispanzerju, dispanzerju za psihohigieno otrok in mladine, zasebne svetovalnice ali tudi jaz. Pokličeš lahko tudi katero
od telefonskih svetovalnic: klic v duševni stiski ali TOM (telefon za otroke in mladostnike, žal številke ne vem).

Čustveni odnosi nas bogatijo, saj nam nudijo tako pozitivne kakor negativne izkušnje. Upam, da boš uspela izvleči iz tvoje izkušnje pozitivna spoznanja, ki ti bodo v prihodnosti omogočila lepo doživljanje partnerstva s primernejšim partnerjem, kot si ga imela.

Lep pozdrav!
Matej Žnuderl, univ.dipl.psih., Center za socialno delo Celje
I.::tsj

Re: brez njega

ObjavaNapisal I.::tsj » 30 Maj 2001 08:30

Andreja,

za pobeglimi avtobusi, dvigali in fanti ne gre pretirano žalovati. Slej ko prej pridejo drugi.

I.