Stran 1 od 1

izhodi

Objavljeno: 15 Maj 2001 08:05
Napisal mala::tsj
zakaj mi starši ne pustijo prespati pri frendih po zabavi kjer vsi moji vrstniki lahko??????????

Re: izhodi

Objavljeno: 15 Maj 2001 09:32
Napisal Alma::tsj
Lahko poveš še, koliko si stara???
Alma

Re: izhodi

Objavljeno: 25 Maj 2001 15:13
Napisal odgovor psihologinje::tsj
Draga deklica, laže bi mi bilo odgovoriti na tvoje vprašanje, če bi vedela, koliko si stara. Starši namreč postavljajo otrokom določene omejitve, pravila, ki pa se s starostjo spreminjajo, kot se spreminja in raste tudi vaša odgovornost. Pravila niso v vseh družinah enaka. Nekateri starši so bolj strogi, drugi so preveč popustljivi. Vedi pa, da starši postavljajo meje zato, ker vas imajo radi, ker jim ni vseeno, kaj se z vami dogaja, ker jih skrbi, da se vam ne bi kaj slabega zgodilo. (Poglej poglavje Odnosi s starši) Dobri starši morajo vedeti, kje je njihov otrok, s kom je, do kdaj bo in kaj (okvirno) bo tam počel.

Res je, da so nekateri starši tudi v dokaj jasnih in varnih situacijah zelo strogi. V takih primerih lahko največ naredijo otroci sami, s svojim odnosom do staršev in s tem da se s starši veliko pogovarjajo (glej tudi Odnosi s starši - Pogovori lahko delajo čudeže). Najpomembneje pa je, da otrok s svojim vedenjem dokaže,da zna prevzemati odgovornost za svoja dejanja in da mu starši lahko zaupajo.

Pa še nekaj. Včasih otroci nekako pritiskate na starše z besedo VSI. Vsi imajo to in to, vsi bodo tam..., vsi lahko grejo...itd. Pošteno bi bilo pomisliti: ali so to res vsi iz mojega razreda?, oziroma še širše: ali so to res vsi, ki so enako stari, kot jaz? Veš, kadar pogledamo na neko stvar iz različnih smeri, se nam prikaže čisto v drugačni luči, kot v začetku. Verjamem vate, da se boš znala s svojimi starši pogovarjati tako, da boste našli rešitve, ki bodo sprejemljive zate in zanje.

Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro.
Alenka Tacol, univ.dipl.psih.

Re: izhodi

Objavljeno: 28 Maj 2001 07:03
Napisal xxx::tsj
Sj tud men ne.

Re: izhodi

Objavljeno: 07 Jun 2001 12:25
Napisal uroš::tsj
Povem ti lahko da se zelo bojijo za tebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!