kartica

Vprašanja na tosemjaz.net.
kart

kartica

ObjavaNapisal kart » 25 Nov 2021 09:29

kaj naj naredim, če sem dala podatke svoje bančne kartice na internet, na eno fake spletno stran, potem so mi porabili denar? naj podam prijavo na banko ali na policijo? kaj bi policija sploh naredila? kartica je blokirana že z moje strani.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: kartica

Uredništvo » 25 Nov 2021 14:03

Odgovor svetovalke:
_________________

Seveda prijavi policiji in obvesti tudi banko...

In ja, nisi edina doživela tako prevaro..upam le, da je bil nizek znesek in drugič bolj previdno, kupuj pri preverjenih ponudnikih in to s kartico za internetna plačila, na katero nakažeš zgolj željen znesek...namenjen za konkretno plačilo.

Lep pozdrav,
Zdenka Jan, upokojena kriminalistična inšpektorica
kart

Re: kartica

ObjavaNapisal kart » 25 Nov 2021 14:17

pri banki piše, da če oddaš neupravičeno reklamacijo ti reklamacijo zaračunajo. zdaj, če si sam dal podatke na spletno stran, se potem to ne šteje kot zloraba in ti banka še zaračuna? piše, da reklamacija je lahko max. v pol leta. Policija, kaj konkretno lahko naredi, lahko dobi to fišing spletno stran ali so pač prevaranti bolj spretni, kako se celoten postopek naredi, kličeš tja, moraš iti tja, kako dolgo traja, dobiš denar vrnjen nazaj, kako se to postopa? Svojim staršem nočem povedati, ker bodo mi predavali, da če ne daješ št. kartice nikamor na internet in če plačuješ z gotovino se ti takšne stvari ne morejo zgoditi.
Arči
Objave: 42
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: kartica

ObjavaNapisal Arči » 25 Nov 2021 15:33

Prav je, da si kartico blokirala in zadevo prijavila policiji. Čeprav ti to ne bo pomagalo. Denarja, upam, da ga ni bilo veliko, nikoli več ne boš videla.

Povprašaj pa še na banki ali so morda takšne zlorabe kartice kje zavarovane in obstaja možnost vračila denarja, čeprav dvomim. Denar bi dobila povrnjen (pogojno) če bi storilce izsledili in jih pripeljali pred sodišče. ker pa so običajno goljufi iz Nigerije, ki spletno stran s katero goljufajo po kratkem času ugasnejo, lahko rečem, da ti je ta goljufija samo šola za drugič.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: kartica

Uredništvo » 26 Nov 2021 10:26

Odgovor svetovalke:
_________________

Preveč dvomov...o odzivu banke boš izvedela na banki, o postopku policije pa pri njih....seveda je potrebno podati prijavo, lahko tudi pisno.

Lep pozdrav,
Zdenka Jan, upokojena kriminalistična inšpektorica
Arči
Objave: 42
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: kartica

ObjavaNapisal Arči » 26 Nov 2021 13:55

Svetoval bi ti, pa še morda komu, da si pogleda spletno stran: https://www.cert.si/ . Gre za spletno stran Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost. Mnogo uporabnih informacij pa tudi elektronski naslov kamor se lahko obrneš če imaš kakšno vprašanje s tega področja. Moram povedati, da odgovarjajo strokovnjaki, ki se na kibernetsko varnost zelo dobro spoznajo, Sam sem že dobil nekaj uporabnih nasvetov, ko je šlo za lažne spletne strani.