ponarejena

Vprašanja na tosemjaz.net.
Wob

ponarejena

ObjavaNapisal Wob » 11 Nov 2021 20:30

Ali ni ni ponarejena osebna izkaznica ali dokument ali uradna listina kaznivo dejanje in je denarna kazen ali celo zaporna kazen zagrožena? mene je bilo jo strah imeti zaradi tega tudi med drugim. Oz. je mogoče tako, da tisti ki jih imajo za v klube in za kupiti alkohol in tobačne izdelke v klubih, trgovinah barih in gostilnah v Sloveniji nihče ne preverja in jih ne zanima?
dete

Re: ponarejena

ObjavaNapisal dete » 14 Nov 2021 19:21

jaz se s to trditvijo ravno nebi strinjal s tabo saj so moje izkušnje drugačne predvsem ko varnostniki na žurkah(ko se le te še bile) preverjal PCT in so nekoga dobili da ima PCT od drugega, niso poklicali policije, ampak so ga pa nagnali
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ponarejena

Uredništvo » 15 Nov 2021 09:13

Pozdravljena wob,
žal na to tvoje vprašanje ne moremo priskrbeti odgovora ustreznega svetovalca.

Lep pozdrav iz uredništva.
ponarejanje listin

Re: ponarejena

ObjavaNapisal ponarejanje listin » 15 Nov 2021 11:26

Ponarejanje osebnih dokumentov in tudi zavesta uporaba le teh šteje pod kaznivo dejanje "ponarejanje listin", za kar se lahko gre tudi za do 2 leti v pržon.

Zdaj, če te zaloti nek vunbacitelj pred klubom, če ne počenjaš drugih pi**arij in če ni vstal z napačno nogo, te bo najverjetneje samo zabrisal ven, če pa z njo opletaš v kakšni banki ipd., pa se ne bodo obotavljali poklicati prijateljčkov v modrem.

Googlaj za "ponarejanje listin", pa te bo gotovo že eden od prvih zadetkov usmeril na ustrezne paragrafe Kazenskega zakonika, kjer piše več.
Arči
Objave: 44
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: ponarejena

ObjavaNapisal Arči » 15 Nov 2021 14:28

Osebne izkaznice lastnik izkaznice ne sme dati, prodati ali posoditi drugi osebi. Druga oseba pa ne sme vzeti tuje osebne izkaznice, z namenom, da s tujo izkaznico bilo kje dokazuje, da je oseba, istovetna z osebo na izkaznico. Kdor uporabi tujo osebno izkaznico kot svojo stori prekršek za katerega je zagrožena denarna kazen. Isto velja, če je izkaznica ponarejena.

Torej odgovor na tvoje vprašanje Wob, posedovanje ponarejene ali tuje osebne izkaznice še ni kaznivo dejanje. Je pa, kot sem zgoraj navedel, prekršek, ki je sankcioniran z denarno kaznijo.

Lahko pa postane tudi kaznivo dejanje, če s ponarejeno izkaznico n. pr. pridobiš neko premoženjsko korist, vendar je tu premalo prostora, da bi opisal vsaj najbolj uporabljene zlorabe osebnega dokumenta, ki nakazujejo na kaznivo dejanje. Omenil bi mogoče samo en zelo odmeven primer izpred let, ko so s ponarejenimi dokumenti prodali tuje stanovanje.

Pa še mogoče komentar k pisanju "deteta". Preverjanje PCT pogoja je nekaj drugega. Res je, da bi lahko varnostniki poklicali policijo, ko so ugotovili, da se nekdo izkazuje s tujim testom in bi ta s ponarejenim testom imel težave. So pa varnostniki v tem primeru ravnali pragmatično (beri: reševali so problem s stališča uporabnosti, koristi), Izločili so tistega, ki ni imel testa, to pa je tudi namen na takšnih zabavah in ne kaznovanje.