Tezave z fantom in nosecnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
osamljena_
Objave: 2
Pridružen: 14 Okt 2021 21:40

Tezave z fantom in nosecnost

ObjavaNapisal osamljena_ » 27 Okt 2021 17:04

Hej!
Stara sem 14 let in obiskujem 9razred osnovne sole. V soli nimam prijateljev/prijateljic, imam le eno osebo s katero se lahko pogovorim, se to 1krat na mesec. Izven sole imam zato veliko prijateljev. Imam tudi simpatijo. Pred nekaj casa sem izvedela da tudi on nekaj cuti do mene, postala sva nekaksen par. Dobivava se ze eno leto "na skrivaj" pred starsi-mislijo da se dobim s sosolko 1krat na teden. Gre za to da ima fant 18 let in mojim starsem to nebi ugajalo->niti ga ne poznajo; zelo se dobro pocutim v njegovi druzbi. Pred 1mesecem pa sva se odpravila na kratek sprehod po naravi, bila sva sama in to je napredovalo v spolni odnos. Veckrat sva ze zasla v te teme a ni slo dalje od pogovora. Nisva imela zascite saj je menil da bo pravi cas dal ven in ne bo prislo do komplikacij. Zdaj pa opazam ze 2tedna, da me zelo bolijo prsi(vcasih tudi trebuh), zjutraj bruham in menstruacija mi zamuja ze nekaj casa. Naj omenim da nisem imela z nobenim fantom nic pred njim oz med najino "vezo". To sem mu tudi sama povedala, dobila sem le odgovor da naj nareeim test in kasneje bova videla kaj bo, saj on sigurno ni naredil otroka saj mu ni prislo ko je imel notri. Zvecer sem naredila nosecniski test in pokazal je 2 crtici. Fant se je sprijaznil s tem in rekel da bova ze nekako. Danes sem imela ginekoloski pregled(bil je z mano) in po tem sva se skregala. Na koncu ko je prisel domov pa mi je po smsu ocital "medtem ko jaz delam da bi imeli od cesa zivet se ti gonis naokrog zame pa si nemores uzeti casa nikoli in potem mi hoces rect da imas otroka z mano po tem ko sem ti ga 3krat dal notri pa mi niti prislo ni ker se ti je itak mudilo naprej".
Nevem kaj naj naredim, strah me je...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tezave z fantom in nosecnost

Uredništvo » 28 Okt 2021 10:52

Odgovor svetovalke:
________________

Lepo pozdravljena.

Hvala ti, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo stisko. Zelo mi je žal, da si se znašla v tako težki situaciji in da je fant reagiral tako kot je.

Poglej, jaz bi na tvojem mestu naredila to, kar se ti zdi najbolj prav oz. kar čutiš, da je zate zares najboljše. Odločitve o tem, ali obdržati otroka ali ne, ne more nihče sprejeti namesto tebe, saj si ti tista, ki bo živela s posledicami svoje odločitve, nihče drug. Jaz se ne bi preveč zanašala na fanta, saj ti on že sedaj, ko sta šele v fazi sprejemanja tega velikega šoka, ne stoji zares ob strani. Res je, da je tudi on še zelo mlad, ampak njegov odziv je zelo neprimeren, otročji in nefer. Tudi njega je te odgovornosti strah, ampak žal ti zelo otežuje situacijo, ko te obsoja, da si spala z drugimi, in ko laže, da ni doživel orgazma. Glede na to, da si noseča, ga očitno je, ne glede na to, da sedaj vso odgovornost daje nate in te v bistvu krivi za nastalo situacijo.

Kakorkoli se boš odločila, je zelo pomembno, da se nekomu zaupaš (staršem in/ali prijateljem), ker boš pri svoji odločitvi rabila pomoč, pa tudi če imaš samo eno osebo, ki ti lahko pomaga vse skupaj konkretno premisliti. Če se boš odločila za splav, imaš časa samo do 12 tednov nosečnosti, saj greš sicer pri 4 mesecih pred komisijo, kasneje pa ti splava ne bodo več naredili. Če se odločiš za splav, boš verjetno morala imeti enega od staršev pri sebi (da dajo soglasje), če pa boš rodila, pa boš v vsakem primeru rabila njihovo pomoč.

Nisem v tvoji koži, če pa bi bila, bi fantu pokazala vrata in se sama (s pomočjo staršev in prijateljev) odločila, kako in kaj glede otroka. Ne čakaj na njega (čeprav je oče), da ti pomaga razjasniti kaj storiti, ker ti ne bo stal ob strani kot bi ti moral. Ti pa se nočeš znajti v situaciji, kjer obdržiš otroka samo zato, ker ti je on rekel, da ti bo pomagal, potem pa si čez par mesecev premislil, ko več ne boš mogla na splav. Tu si žal sama, in se raje obrni na ljudi, ki jim je resnično mar zate in ki ti bodo pomagali sprejeti pravo odločitev, ne pa na nekoga, ki si bo premislil ob prvi oviri ali konfliktu.

Res mi je žal, da si v tako težki situaciji, ampak ne glede na to, kako se odločiš, vedi da bo tako prav zate in da boš zmogla. Drži se in zaupaj vase. Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije