Goljufanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ogoljufana

Goljufanje

ObjavaNapisal Ogoljufana » 26 Okt 2021 12:28

Čustvena zloraba ..povejte mi primere v terapevtskem odnosu:
Oziroma pomagajte mi jih našteti..
Odločanje brez vprašanja oz soglasja dvigovanje glasu podrejanje pritiskanjem delanje žrtve terapevta...
Neposlusanje mnenja ...pritiskanjem za denar..čustvena manipulacija ..npr uzaljena sem bila .ker nisi in si to ali to.. ipd.. prošnja za račun pa ti ga Neda ,češ davek.placujemo..stavki rad/a te imam.. naredi to in ono...
Stavki,da se upiram spremembi..ipd .. neupoštevanje termina...ne prilagaja je..češ vsi so bili zadovolj samo pri tebi komplikacije iščeš dlako v jajcu ..vse krivi zunaj sama nič ne naredi ... Vabi se sama terapevtka na kosilo.. ipd..pomagajte mi našteti aspekte oz .primere ali kako se reče ..provokacija ...ipd
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Goljufanje

Uredništvo » 03 Nov 2021 08:38

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Hvala, ker si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Opisuješ, da obiskuješ terapevtko za katero nisi prepričana, da opravlja terapijo dovolj strokovno in se sprašuješ ali krši meje profesionalnega odnosa.

Naloga terapevta je zagotoviti varno okolje brez predsodkov in obsojanja. Terapevt mora spoštovati vsakega klienta in njegove pravice. V odnosu terapevt-klient je izredno pomemben prostor zaupanja in varnosti , kjer klient zaupa resnične misli in občutke.

Terapevt mora pri svojem delu biti strokoven in kompetenten. To pomeni, da mora imeti opravljeno ustrezno izobrazbo in svoje znanje ves čas nadgrajevati. Dobro je, če se pred obiskom terapevta pozanimamo ali le-ta ima ustrezno izobrazbo. Izrednega pomena je tudi varovanje osebnih podatkov klienta.

Terapevt na noben način ne sme nadlegovati klienta (na primer: spolno nadlegovanje, izsiljevanje, siljenje, žaljenje, ustrahovanje in podobno). Terapevt je klientom na voljo na terapiji, vsekakor pa se izven terapije s svojimi klienti ne videva. Pri svojem delu s svojim vedenjem (fizično, besedno ali nebesedno) ne sme ustvarjati zastrašujočega, sovražnega, ponižujočega, sramotilnega ali žaljivega okolja. Sem sodi tudi čustveno izsiljevanje, ki si ga opisala.

V terapevtskem odnosu morajo biti meje jasno zastavljene, terapevt je na voljo ob vnaprej dogovorjenem terminu in na določenem prostoru. Varnost, jasnost in stabilnost so v takem odnosu pomembni in zagotavljajo strukturo odnosa, ki je zanesljiv, predvidljiv in stalen. Cene obravnav morajo biti vnaprej zastavljene in se jih mora terapevt držati.

To kar opisuješ zagotovo ni terapevtska obravnava, ki bi sledila etičnem načelom. Prilagam še povezavo kodeksa poklicne etike psihologov, kjer si lahko ogledaš najpomembnejša načela po katerih se morajo ravnati psihologi pri delu: http://www.dps.si/wp-content/uploads/20 ... E_2018.pdf (podobno velja tudi za ostale terapevte).

Glede na tvoj zapis bi lahko terapevtko prijavila. Vendar bi morala izvedeti ali deluje v okviru zveze psihoterapevtov ali morda v okviru večjega društva. Na tem mestu se lahko s prijavo obrneš na glavne organe. Po nasvet se lahko obrneš tudi na zastopnico pacientovih pravic (seznam na povezavi: https://www.nijz.si/sl/zastopniki-pacientovih-pravic). V skrajnem primeru pa oddaš prijavo na policijo. Glede na to, da terapevtka ne izdaja računov, govorimo tudi o finančni zlorabi. V tem primeru se lahko obrneš na FURS in tam oddaš prijavo (https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava ... pravi.html).

Žal mi je, da si imela takšno izkušnjo pri iskanju in sodelovanju s terapevtko, ki je zlorabila tvoje zaupanje. V Sloveniji je veliko priznanih terapevtov, ki odlično opravljajo svoje delo. Glede na opisano ti toplo svetujem, da poiščeš drugega terapevta. Sicer ne vem kakšna je narava tvojih težav, vendar lahko za začetek zaprosiš osebnega zdravnika, da ti izda napotnico za kliničnega psihologa/psihologa. Če pa boš poiskala pomoč samoplačniško pa se pred izbiro terapevta dobro pozanimaj ali izpolnjuje zgoraj opisane pogoje.

Upam, da sem ti odgovorila na tvoje pomisleke. Če imaš še kakšno vprašanje pa nam kar piši.

Držim pesti zate,
Živa Goter, mag. psihologije
Obupana- nazaj sem

Re: Goljufanje

ObjavaNapisal Obupana- nazaj sem » 07 Nov 2021 15:05

Pozdravljeni....
Tole mi je govorila se terapevtka

Njeni stavki so bili:
Nič ne boš zabušavala- lani seminar junij- ko sem.poslusala dialog dveh gospe kako sta se pogovarjali
Tvoje terapije niso bile učinkovite zaradi čustev on je dober v tem - en drugi terapevt
- dosti je bilo tapkanja na mestu in filozofiranja
- a ti si mar ponavljala seminarje mi reče v februarju doma
- on je super človek - seveda , če ji je bilo vse zastonj dano na pladnju..vprašanje je koliko je plačala vas...če sploh je kaj dala...je drugače plačala
- seveda si plašna ,tebi nekdo prst pokaže to je zate že lahko grožnja
- imaš ozko usmerjen um in moraš v naravo ,da se to tam razsiri
- ne kriviti terapevte,gre se zato koliko ti energije vložiš
- iz mene se nebo nihče delal norca in me za nos vlekel rekla si da boš kuhala , ..povej nebom več prišla boš šla drugam..ko sva doma imeli samo makarone in riž ter krompir jeva ponavadi sem rekla ,da jaz bolj malo kuham mami več
- da imam samopomilovanje
- vmes na urniku bile prazne ure reče kaj si tukaj vmes delala a si v luft gledala( v zrak)
- jaz bi rada ,da ti mene fair plačuješ jaz imam rada fair Play
- - užaljena sem bila ,jaz moram hčerki plačevati stanovanje...ker sem kupila preden sva začeli kapljice od ene gospe za pod jezik in eno drugo knjigo
-Itak vama stric pomaga
Sparaj za terapije evro tu in tam pa se nabere
- če jaz sem pridem in vložim energijo in še manj sem plačana
- pusti ti moške ,povej kaj si ti..kaj je bilo nekaj ti je sigurno moralo biti všeč ,da si šla z njim v prvo( en Indijec za novo leto) ko me je zlorabil spolno se me dotikal v Ljubljani
- pri meni se soocis z stvarmi
- imela si razne slike na internetu šla si zavestno v to te slike so lahko že v Ameriki
- zdaj mi že uro in pol razlagas o tem zdaj pa nebos več niti meni niti mami
- ne skači mi v besedo,ko jaz govorim - jaz sem samo hotela dokončati svoj stavek
- opominjanje glede plačila pritiski glede vašega plačila-(človeka je treba ceniti in plačati čas ter delo) drugega terapevta in njenega -(izmenjavo imava danes samo spomnim )
-ni bilo časa - bili sva skupaj mimogrede ene 13 ur cca ..pa reče ja saj sva zapisali vse...datume imam zapisanez posnetke tudi imela...
- nikoli se ni zahvalila ,da lahko pride domov,da nerabi najti pisarne
Računa ni dala zaradi davka - a lahko raje brez če ,se da že tako veliko davka plačujemo
- nalivala je vodo doma iz pipe ,obračanje rolet, želela je deko ,ker jo je zeblo dviganje nog na stol
Da iščem cenejše varianta ,da da začasno obliž na rano
Obljubljanje,da mi bo ona prinesla knjigo pa mi ni. ..da ni šla v klet...
Obljubljanje, da bo vprašala računovodkinjo glede podjetnistva.. pa sploh ni poem prišla z nobeno informacijo

- govori o sebi o hčerki niti izobrazbe ni rekla.izkusenj..hvali se kako vse zna.. dela samohvalo o sebi
- govorjenje o njenih težavah o drugih klientih kakšne težave imajo o eni nosečnici
- ni dala racuna zaradi davka,a sem jo prosila
- povabila se je sama na kosilo ,ker je želela probati krompirušo ,ko sva z mami rekli, da jo bova enkrat delali..
- reče mi tvoja duša je dvakrat prišla glede splavov- v resnici pa sta bila dva fantka pred mano
- obljubljala za knjige ,da jih bo prinesla svoje je rekla nisem šla v klet
- potem je rekla , ti imaš do terapevtov pričakovanja in zdaj njih kriviš
- ja družino sva že predelali a je mar važno zakaj imaš take starše
- zunaj išče krivce sama nič ne naredi potem mami reče njej ,da ji pomagam
Tvoja duša je dvakrat prišla ...a v resnici sta bila splava dva pred mano fantka . Sem rekla ,kaj to pomeni a da sem se morala.obvezno roditi..je rekla ja...
- da se vrtim v krogu vedno
itd
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Goljufanje

Uredništvo » 16 Nov 2021 19:00

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena.

Hvala, ker si si vzela čas in tako podrobno opisala odnos terapevtke ter naštela primere. Kot sem že omenila, to zagotovo ni terapevtska obravnava, ki bi sledila etičnim načelom. Iz zapisa je razvidno, da je terapevtka žaljiva, svoje delo ne opravlja profesionalno, poleg tega pa se vključuje v tvoje zasebno življenje. Vprašljiva je tudi njena izobrazba.

Kaj je razlog, da se vračaš k tej terapevtki? Te kaj obvezuje? Toplo ti priporočam, da pobrskaš po ostalih možnostih. Obstajajo namreč dobre podporne mreže, ki so ti lahko zelo v pomoč. Moj nasvet kam se naj obrneš, če želiš pogovor, je torej, da se obrneš na psihologa oz. kliničnega psihologa. Z njegovo pomočjo boš skozi terapijo, lahko prišla do veliko odgovorov glede težav s katerimi se srečuješ. V Sloveniji obstaja mreža Centrov za duševno zdravje (https://www.zadusevnozdravje.si/kam-po-pomoc/), kjer so zaposleni strokovno dobro usposobljeni psihologi. Kot sem že omenila te lahko na psihologa usmeri osebni zdravnik.
Mogoče je kontaktirati tudi brezplačno svetovalnico POSVET, ki ponuja kvalitetne vsebine: http://www.posvet.org/ . V tem primeru napotnice ne potrebuješ. Ali pa pokličeš na TOM telefon (116 111).

Upam, da kmalu najdeš pomoč, ki jo potrebuješ.

Vse dobro,
Živa Goter, mag. psihologije