Študij v tujini

Vprašanja na tosemjaz.net.
Student

Študij v tujini

ObjavaNapisal Student » 26 Okt 2021 08:44

Zdravo, prosila bi za dodatne informacije glede študija. Letos se odločam in šla bi študirat ekonomijo. Vendar bi jaz to zeloo rada počela v tujini, na Irskem. Ta država mi je tako zelo všeč, v nobeni drugi državi kjer sem bila mi ni bilo tako dobro kot na Irskem. Ne vem kako je s šolninami, ker zelo čudno piše, da nekaj je zastonj nekaj pa ne? Gledala sem tudi na spletni strani Ekonomske fakultete v Ljubljani kot partnerske institucije. Dve šoli taki sta na Irskem - v Dublinu in Limericku. Zanima me, če bi se dalo nekako študirat tam, vendar pod okriljem ekonomske v Lj, če me razumete. Nekaj na način, da sem vpisana v Ljubljani, torej se mi prizna ekonomska tukaj, ampak v bistvu študiram drugje. Ker ne vem, če se ti prizna faks na Irskem tudi v Sloveniji saj res ne vem kam me bo potem vodila pot. Tako bi rada tudi zato, če mi gor slučajno ne bi bilo všeč ali pa bi sredi leta kaj prišlo narobe, da bi lahko nadaljevala v Ljubljani, recimo da se to zgodi v drugem letniku in potem tukaj štartam z drugim letnikom. Kako je s tem? Na splošno bi prosila čim več info. glede študija v tujini in karkoli povezano s tem, tudi če je kakšna spletna stran bi bila hvaležna.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Študij v tujini

Uredništvo » 27 Okt 2021 09:10

Odgovor svetovalke:
________________

Pozdravljena,

Glede študija imaš dve možnosti, in sicer da ostaneš vpisana v Sloveniji, na Irsko pa greš na študijsko izmenjavo. Vsak študent ima na posamezni študijski stopnji pravico 12 mesecev preživeti v tujini.

Druga možnost pa je študij v tujini, tukaj par povezav:

www.portalznanja.com/studij-v-tujini/

http://www.studyineurope.eu/.

Veliko sreče pri izbiri.

Mojca Lapi, mag. prof. ped.
Kovančekanček

Re: Študij v tujini

ObjavaNapisal Kovančekanček » 27 Okt 2021 12:27

Morda pa se obrni kar na fakulteto v Ljubljani in vprašaj oni še najbolje vedo imaš pa sigurno vse kontakte na njihovi spletni strani. Srečno!
Student

Re: Študij v tujini

ObjavaNapisal Student » 29 Okt 2021 10:18

Najlepša hvala obema za odgovor!
Še kar pa mi ni čisto jasno: če grem študirat tja in napišem diplomsko (bachelor degree) je zastonj šolnina, če pa bi šla na magistrsko (master degree) pa je za plačat?
Zanima me tudi glede bivanja. Ali obstaja kakšna spletna stran, kjer bi bila ugodna stanovanja ali pa samo kakšna soba, recimo okoli 200€, ker kar sem jaz gledala je ZELO drago.
Drugače pa se zanimam za Dublin city university - business.
Hvala za odgovore že v naprej :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Študij v tujini

Uredništvo » 02 Nov 2021 09:24

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

Glede plačila šolnine je odvisno od programa oziroma fakultete.

Glede stanovanja pa ti predlagam, da se na Facebook-u pridružiš kakšni skupini (npr. Slovenci na Irskem ali kaj podobnega) in ti bodo najbolje odgovorili iz izkušenj.

Svetovala bi ti, da na tvoji fakulteti poiščeš mednarodno pisarno, kjer ti bodo lahko tudi v veliko pomoč tako glede izbire fakultete kot tudi glede celotnega postopka.

Lep pozdrav,

Mojca Lapi, mag. profesorica pedagogike
Student

Re: Študij v tujini

ObjavaNapisal Student » 02 Nov 2021 19:33

Hvala še enkrat in pa samo še ena stvar. Ali lahko dobim neko "mednarodno" štipendijo, če študiram v tujini? Nekje sem zasledila, da je to možno a nisem 100% niti ne vem kakšni so pogoji.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Študij v tujini

Uredništvo » 04 Nov 2021 09:09

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

mednarodna štipendija je možnost, a je spet odvisno od fakultete oziroma izbire študijske smeri. Prilagam nekaj povezav z več informacijami:
https://e-uprava.gov.si/podrocja/izobra ... utura.html
https://www.srips-rs.si/sl/stipendije/s ... e-v-tujini
https://www.svetovalnica.com/studij-v-t ... nanciranja

Lep pozdrav,
Mojca Lapi, mag. profesorica pedagogike