Strah, nosečnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Črta-pika-črta

Strah, nosečnost

ObjavaNapisal Črta-pika-črta » 26 Okt 2021 08:05

Pozdravljeni,

imam neverjeten strah pred nosečnostjo, ne želim si otrok. Ko vidim kako nosečko me kar stisne v želodcu. Strah me je do te mere, da sem čisto paralizirana, ko samo pomislim na to. Kljub temu, da v spolnosti uživam in si je želim, se ji izogibam, ker me je groza zanositve. V preteklosti sem kar naprej kupovala teste nosečnosti, zdaj sem to malo omejila. Jih tudi slikam, za vsak primer, da bi imela splav po 10. tednu nosečnosti, da bi komisiji lahko pokazala, da sem bila vestna itd. Skratka, bolesten strah.

Zavidam tistim, ki jih ni strah in uporabljajo zgolj tabletke, odnose pa imajo brez kondomov, ki delujejo normalno. Včasih kar dobim vsiljive misli, kaj bi naredila če bi bila noseča, vsi postopki, splav, borba, da bi lahko splavila, če bi nosečnost ugotovila prepozno, misel, da imam bitje v sebi in sploh ne morem nadaljevati tega, kar sem delala.

S fantom vedno uporabiva kondom, pravilno in redno, že leta jem kontracepcijo Cerazette. Ampak nimam menstruacije, vse odkar imam te tablete so zelo šibke in menstruacij več mesecev ni, kar mi odgovarja, ker je prej teklo iz mene, da sem imela notri zaklačena po dva xxl tampona in nočni vložek, da sem lahko sploh normalno prestala 2 uri pouka. Tako se niti ne spomnim, kdaj sem imela zadnjo menstruacijo in ta ne more biti indikator ne-nosečnosti.

Nazadnje sem imela spolne odnose 16. 8. 2021, prvi test sem opravila po 21 dneh, drugega zdaj. Sprva sem mislila, da sta dve črtici na začetku lepilo, kjer je test zlepljen ali nekaj, zdaj pa me grabi panika, da sem že ves čas noseča. Govorim o dveh črticah na testih first duo, kjer se združujejo folija, področje odčitavanja, nato bi morala slediti črtica nosečnosti, nato pa testna črtica. Nekako tako je kot pri tej punci: https://www.ringaraja.net/lokalni/Slike ... 1-6471.jpg

Sta ti dve črtici na začetku, pred področjem odčitavanja nosečnost ali ne? Je tak test neveljaven? Kaj naj napravim glede strahu, ki me omejuje na skoraj vsakem koraku in me uničuje?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah, nosečnost

Uredništvo » 26 Okt 2021 10:28

Odgovor svetovalke:
_________________

Pozdravljena,

če je težava v tehnični izvedbi testa in nisi prepričana glede rezultata, ga ponovi- druge izbire ni in nima smisla razglabljati, ali je test veljaven ali ne. Če te nosečnost kljub temu še vedno skrbi, lahko opraviš krvni test na nosečnost pri svojem ginekologu. Izostanek mesečnih krvavitev ob Cerazette pa je pogost pojav, tako da ne skrbi.
Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah, nosečnost

Uredništvo » 27 Okt 2021 12:40

Pozdravljena,

zgoraj si prejela prvi del odgovora - od specialistke ginekologije;
drugi del odgovora - od psihologinje, boš prejela v kratkem.

Lep pozdrav iz uredništva in vse dobro.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah, nosečnost

Uredništvo » 28 Okt 2021 22:37

Odgovor svetovalke:
_________________

Pozdravljena Črta-pika-črta!

Ginekologinja ti je že odgovorila na vprašanje. Temu odgovoru dodajam še svoj odgovor.
Zapisala si, da z namenom, da ne bi bila noseča, uporabljata s partnerjem ustrezno zaščito. V smeri, da te nič ne preseneti uporabljata kondome ob tem pa jemlješ še kontracepcijske tablete. Skrb in dvom ali ni morda prišlo do nosečnosti preverjaš s testi nosečnosti, te pa slikaš, v primeru zagovora pred komisijo, si zapisala. Govoriš o bolestnem strahu pred nosečnostjo, pred informacijo, da v tebi raste novo bitje, strah pred splavom. Izbereš tudi vzdržnost, ker je strah prevelik. Do te mere, da te povsem paralizira.

Razumem tvoj strah in skrbi. S svojimi (vsiljivimi) mislimi, ki se odražajo v vedenju in čustvovanju, si napoveduješ katastrofo, ki vključuje grozljive scenarije. Ali se vse to kar zaposluje tvoje misli in se odraža v tvojem vedenju do sebe in v odnosu do partnerja lahko preveri, podkrepi z dejstvi, dokazi?
Poskušajva razmišljati ali je ob dvojni zaščiti nosečnost realno mogoča, kakšen je realen procent možne zanositve. Zelo majhen, v smeri ničelnosti, promil možnosti. Se strinjaš? Misliš, da bi lahko zaupala tej informaciji. V kolikor greva naprej v to smer, ali so testi za nosečnost potrebni kot dokaz ob navedenem dejstvu o praktični popolni zaščiti, ki preprečuje nosečnost. Fotografiranje za komisijo, v kolikor bo potrebno le to prepričati z dokazi o pravilnosti tvojih dejanj. To so dejstva. Verjamem, da jih je ob vsem tem kar se ti plete po glavi, težko sprejeti. Se strinjaš? Sprašujem se od kod ta strah, ta tesnoba v povezavi z nosečnostjo, otroki, splavom? Si morda skušala raziskati zakaj, kako, kdaj se je to začelo? Kako sicer deluješ, kako zmoreš skozi različne situacije, ki lahko predstavljajo zate neko negotovost, stres, nezmožnost popolne kontrole nad dogajanjem? Kako shajaš z neuspehi, napakami, kako v odnosih z drugimi, ko pridete v njih do nekih ovir, morda konfliktov? Komu naložiš krivdo? Se zmoreš sicer sprostiti, zaupati sebi, da bo vse ok? Sprejemaš svoje telo? Ga boš tudi s spreminjanjem, staranjem, poškodbami? Si lahko zamisliš, da bi se tvoje razmišljanje lahko spremenilo?

Na tem mestu bi bilo vsekakor smiselno omeniti razgovor s psihoterapevtom, s ciljem razreševanja teme strahu, pojavljanja, kot praviš, vsiljivih misli, ki te ovirajo in ob tem krnijo tvoj odnos s partnerjem. Pomembno je, da skupaj s psihoterapevtom raziskuješ in najdeš vzroke, se naučiš kaj narediti z vsiljivimi mislimi, tesnobo ob spolnosti zaradi strahu pred posledicami. Kar lahko poskušaš sama je ustavljanje teh misli, samoprevpraševanje ali imaš dokaze za takšno razmišljanje v znanosti, v svojih preteklih izkušnjah, mogoče lahko te misli nadomestiš s kakšnimi drugimi, takšnimi, ki te podprejo. V pomoč so ti lahko, zelo priporočljivo, tehnike sproščanja (čuječnost, meditacija...) ter prebiranje člankov na Tosemjaz, kjer boš našla vsebine, ki so ti lahko v pomoč. Med tehnikami sproščanja lahko - takrat ko pride do paralizacije, začneš odštevati številke od 100 do 1, z namenom postopnega sproščanja telesa in osredotočenja misli na druge vsebine, pa še nekaj vaj na povezavi http://www.dps.si/wp-content/uploads/20 ... a-Bajt.pdf Vsekakor pa ob vsem tem iskren pogovor s partnerjem, prijateljico, ki ti prav tako lahko pomaga, te posluša, skupaj s tabo razmišlja. Kaj praviš? Poskušaj verjeti v majhne korake v smeri zmanjševanja intenzivnosti strahu. Ne zahtevaj preveč od sebe, prav?


Upam, da ti bo moj odgovor v vsaj majhno pomoč. Vesela bom tvoje povratne informacije.
Želim ti vse dobro. Objem.
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja