datum

Vprašanja na tosemjaz.net.
Wob

datum

ObjavaNapisal Wob » 25 Okt 2021 16:24

Koliko časa je dopustna čakalna doba za specialistični pregled ali operacijo? Meni so dali okvirni datum čez 1 leto in piše, da je to nad dopustno čakalno dobo.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: datum

Uredništvo » 29 Okt 2021 12:10

Odgovor svetovalke:
_________________

Pozdravljen-a!

Čakalna doba za nek pregled ali operativni poseg je odvisna od stopnje nujnosti (kako hitro glede na zdravstveno stanje potrebuješ pregled oz. operacijo). Za specialistični pregled ti tako lahko zdravnik izda napotnico pod nujno (pregled mora biti opravljen v roku 24 ur – resno, življenje ogrožajoče zdravstveno stanje), zelo hitro (pregled znotraj 14 dni), hitro (znotraj 3 mesecev) in redno (znotraj 6 mesecev). Načeloma se zdravnik po skrbni presoji glede na uveljavljene smernice in seveda zdravstveno stanje pacienta odloči pod katero stopnjo nujnosti pošlje pacienta na nadaljnjo obravnavo. Tudi specialisti kirurgi se glede na zdravstveno stanje odločajo kako hitro je nek operativni poseg potreben. Določene so najdaljše dopusten dobe in v primeru, da v določeni ustanovi posega/pregleda ne morejo opraviti znotraj teh dob, so o tem pacienta dolžni obvestiti. Ker lahko v tem primeru pacient poišče drugega izvajalca (pogledaš, kje v Sloveniji določen pregled oz. operacijo lahko opravijo hitreje). Če pa se vseeno odločiš za ustanovo, kjer so čakalne dobe daljše kot dopustna doba, pa moraš podpisati, da se tega zaveda in da se s tem strinjaš.

Na žalost so na nekatere preglede oz. posege čakalne dobe kar dolge, čas epidemije, pa jih je še podaljšal.
Upam, da vseeno čimprej urediš pregled/poseg, ki ga potrebuješ.

Lep pozdrav!
Urša Kladnik, dr. med.
Wob

Re: datum

ObjavaNapisal Wob » 29 Okt 2021 18:12

Meni je zdravnica napisala napotnico z oznako hitro. Pogledala sem in povsod v Sloveniji so za takšen pregled kot ga imam jaz (hitra napotnica) čakalne dobe nekje okvirno 1 leto ali nekje 1 leto in pol in povsod piše, da je to nad dopustno čakalno dobo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: datum

Uredništvo » 11 Nov 2021 22:01

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Če si preverila ze vse povsod, potem ti preostane le to, da se naročiš tam, kjer je vseeno najkrajša čakalna doba. Kirurgi včasih sami pregledajo napotnice in nato naredijo triažo - sami določijo kdaj je res potreben pregled oz. poseg prej.

Druga možnost je samoplačniški pregled/poseg, kar je seveda lahko velik finančni zalogaj in za marsikoga ni rešitev.

V določenih primerih ZZZS odobri tudi zdravljenje v tujini, vendar pa bi o tem morala povprašati na ZZZS (vsak primer obravnavajo posebej).

Na žalost so se čakalne dobe številnih pregledov in posegov podaljšale in lahko pričakujemo, da se še bodo.
Upam pa, da boš vseeno čim prej prišla na vrsto.

Srečno!
Urša Kladnik, dr. med.
Wob

Re: datum

ObjavaNapisal Wob » 12 Nov 2021 12:58

sem se že naročila na pregled, niso mi dali še točnega datuma, so rekli, da naslednje leto enkrat dobim točen. piše, da triaža je samo za zelo hitro. zdaj, po novem sem pa opazila, da je nekje drugje okvirna čakalna doba hitro 3 mesece krajša. torej, se ne morem naročiti zdaj drugam?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: datum

Uredništvo » 15 Nov 2021 10:27

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

lahko se naročiš drugam, vendar moraš v tem primeru ˝dvigniti˝ napotnico tam kjer so te že naročili (jih obvestiti, da sprostijo napotnico), ti pa se moraš potem ponovno naročiti drugje.
Torej, pokliči tja, kjer si že naročena, da sprostijo tvojo napotnico in nato čim prej pokliči drugam, da te naročijo.

Srečno!
Urša Kladnik, dr. med.
Wob

Re: datum

ObjavaNapisal Wob » 16 Nov 2021 21:09

na napotnici piše, da za hitro napotnico se more naročiti max. do 5. 11. sicer napotnica ne velja več. potem to nima veze in še vedno se lahko prenaročim drugam? velja, če se naročim drugam čakalna doba to kot cca. piše na spletni strani ali ti štejejo od datuma ko sem se naročila prvič v to bolnico prvič? Je bolje čakati cca. 3 meseca manj in se naročiti na drug konec Slovenije ali pustim tako kot je?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: datum

Uredništvo » 17 Nov 2021 09:24

Pozdravljena wob,
odločitev glede izbire je seveda tvoja. Predlagamo, da se pogovoriš v obeh ustanovah in preveriš obe možnosti.
Tako konkretna vprašanje ti bodo lahko odgovorili samo tam.

Lep pozdrav iz uredništva.