knjige?

Vprašanja na tosemjaz.net.
justadreamer
Objave: 5
Pridružen: 24 Okt 2021 19:38

knjige?

ObjavaNapisal justadreamer » 24 Okt 2021 19:48

Pozdravljeni,
ta tema je verjetno bolj primerna za kakšnega pravnega svetovalca a vseeno. Recimo, da nek pisatelj napiše knjigo ter v njej predstavi katero izmed mentalnih bolezni, vendar glavni junak na koncu knjige ne ozdravi pač pa ga bolezen premaga (samomor). Ali v primeru da bi kateri izmed bralcev knjigo vzel za inspiracijo ter posnemal dejanje glavnega junaka in bi se dejansko zgodilo kaj groznega, bližnji (idk starši) lahko tožijo avtorja knjige in ali bi potem npr. knjigo morali umakniti iz prodaje oz. kakšne so posledice za avtorja če starši zmagajo tožbo? Kaj pa če avtor na primer na koncu knjige doda urgentne kontakte za vse ki so v stiski? Ali se lahko na ta način "reši"? Hvala za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: knjige?

Uredništvo » 02 Nov 2021 10:24

Odgovor svetovalca
__________________

Dragi Just a dreamer!

Postavljaš prav zanimivo vprašanje, in sicer, ali bi pisatelj odgovarjal za možne posledice svojega pisanja, če bi se npr. neki bralec poistovetil z junakom pisateljevega leposlovnega dela in bi ga npr. samomor glavnega junaka tudi bralca pripeljal do samomora. Poistovetenje z glavnim junakom bi naj bilo tolikšno, da bi tudi nekega bralca pripeljalo do tega, da bi tudi sam napravil samomor. To bi bilo teoretično sicer možno, vendar samo v primeru, če bi že bila pri bralcu prisotno nagnjenje do samomora in da bi o tem že razmišljal in se najverjetneje o tem tudi že odločal.

Vsekakor pa pisatelj v nobenem primeru ne bi bil pravno odgovoren za takšne morebitne posledice pri kateremu od bralcev svojih leposlovnih del. Vsekakor ni pisateljev namen, naklep, da bi s svojim pisanjem spodbujal takšna dejanja pri bralcih. V nobenem primeru torej nobeno sodišče ne bi obravnavalo takšnega zahtevka, saj za to ni nobene pravne podlage.

Nesmiselno bi tudi bilo, da bi pisatelj na koncu svojega umetniškega dela navajal povezave do različnih svetovalnic, kamor bi se bralci obrnili po pomoč v svojih osebnih stiskah, do katerih bi morda lahko prišlo pri njegovih bralcih. Bralec lahko sam poišče potrebno pomoč v okolju, v katerem živi.

Brane But, univ. dipl. psiholog
Draggg

Re: knjige?

ObjavaNapisal Draggg » 02 Nov 2021 18:34

Velikokrat je v filmih ali videih z vsebino o depresiji, anksioznostjo, samomorom,... navedeno opozorilo za gledalce in na koncu navedene številke za pomoč v stiski. Lepo in koristno bi pomojem bilo da se to naredi tudi v knjigah včasih sam ne vidiš pomoči in izhoda.