Čustvena nestabilnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
čokoladni puding
Objave: 8
Pridružen: 01 Jun 2021 16:20

Čustvena nestabilnost

ObjavaNapisal čokoladni puding » 24 Okt 2021 14:02

Pozdravljeni,

stara sem 20 let in se soočam s težavo glede mojih čustev. Moj problem je, da se za vsako stvar začnem jokati. Tudi ko tega ne želim si enostavno ne morem pomagati, da bi preprečila solze. Jokam se za stvari, za katere mislim, da se drugi ljudje ne, npr. dva dni nazaj sem dobila ječmen na očesu, jaz pa sem se začela jokati, ker sem ga nazadnje imela 1 mesec in nisem hotela, da se zgodba ponovi. Še prej sem jokala zato, ker me oči preveč omejuje oziroma mi daje premalo svodobe, saj mi je omejil nočne izhode. Jokala sem se takrat, ko za silvestrovo nisem smela prespati pri fantu... Mojim staršem gre to zelo na živce, saj vedno ko se začnem jokati začnejo jezno govoriti naj neham jokati, jaz pa ne znam nehati, ker solze preprosto pridejo same od sebe. Poleg mojih staršev gre to na živce tudi meni sami, saj vedno izpadem kot "jokica", ampak si res ne znam pomagati.

Zanima me, če imate kakšen nasvet, kako naj v takih situacijah premagam svoja čustva. Vem, da je včasih prav, da izrazimo svoja čustva, ampak v nekaterih situacijah pa ni dobro, če se vedno začne jokati, saj se v življenju ne bom mogla jokati za vsako malenkost. Če bi mi lahko kako pomagali, bi bila zelo hvaležna.

Hvala in lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Čustvena nestabilnost

Uredništvo » 26 Okt 2021 15:30

Odgovor svetovalke:
________________

Pozdravljena,

pišeš, da imaš težavo z uravnavanjem oziroma izražanjem lastnih čustev. Verjamem, da ti je lahko v določenih situacijah neprijetno, ko ti gre na jok. Če sem prav razumela, te zanima, kako to spremeniti.

Zelo dobro je, da znaš čustva prepoznavati in razumeš, kateri dogodek je nanje vplival. Dobra novica je, da lahko na izražanje čustev v veliki meri vplivaš sama. Na voljo imaš več možnosti. Lahko recimo čustven izraz potlačiš ter ga izraziš takrat, ko je to bolj sprejemljivo. Lahko pa spremeniš svoj pogled na situacijo in tako dosežeš, da začneš čutiti drugačno čustvo. Čustven izraz lažje potlačiš, če se v tistem trenutku osredotočiš na nekaj drugega, tako da preusmeriš svojo pozornost, zamenjaš temo pogovora, razmišljaš, kaj boš pozneje počela … Pozneje pa je seveda dovoljeno, da se zjokaš, čeprav se ti zdi, da se drugim osebam tvoja situacija ne bi zdela dovolj žalostna za jok. Vsak dojema dogodke na svoj način in nič ni narobe, če si ti nekoliko bolj čustvena. Ko je to sprejemljivo, je dobro, da izraziš svoja čustva. Drugi način uravnavanja izražanja čustev pa je dajanje drugačnega pomena situaciji. Če nanjo pogledaš iz druge perspektive, lahko opaziš razloge, ki jih prej nisi. Morda se lahko postaviš v vlogo očeta in ugotoviš, da ga skrbi zate in te želi zaščititi. Lahko tudi pomisliš, da če se ti je prejšnjič pojavil ječmen na očesu in je trajal dolgo, ni nujno, da bo tudi sedaj tako. Vendar je razumljivo, da te spravi v jok dogodek kot je ta, da silvestrovega ne moreš preživeti s fantom. Obstaja pa še en način ravnanja s čustvi, in sicer čuječnost. To pomeni, da čustvo opaziš in njegovo doživljanje sprejmeš. Torej, opazila sem, da sem žalostna, obupana, gre mi na jok. Razumem, da mi je hudo, a bo sčasoma minilo.

Pa še dodaten nasvet. Če se jok pojavi in ti je nerodno, da bi drugi to opazili, je dobro, da imaš pri roki stvari, s katerimi jok prikriješ. Na primer, uporabljaš vodoodporna ličila ali s seboj nosiš robčke ali odstranjevalec ličil. Tako te bo tudi manj skrbelo, da bi začela jokati in ti bo jok povzročal manj tesnobe, saj veš, da boš situacijo uspešno premagala. Pomaga pa tudi, da si splakneš obraz z mrzlo vodo ali popiješ kozarec vode. Slednje ti pomaga tudi, da se sprostiš in zbereš.

Upam, da sem ti uspela pomagati. Sicer pa si dobrodošla, da se spet oglasiš.

Želim ti lep dan,
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)
121001

Re: Čustvena nestabilnost

ObjavaNapisal 121001 » 27 Okt 2021 17:45

Sicer sem nekoliko mlajša kot ti (18) vendar ti bo morda moja izkušnja pomagala. Sama se večkrat počutim kot ti... čustveno nestabilno, jokam za kar večina ljud ine kot na primer če dobim v šoli nižjo oceno kot si želim ali pa sem pričakovala, pa čeprav je to 4 ali pa ko mi nekdo kaj svetuje in v njegovem nasvetu vidim da sem nekaj zafrknila in mi gre na jok. Jaz sem se s tem začela spopadati s pomočjo dobrih prijateljic, ki so me razumele in me podpirale (večkrat sem mislila da jim grem na živce) in z dviganjem samozavesti, kot je svetovala že svetovalka, sem si tudi sama solze zakrila s pomočjo make-upa. Samozavest pa sem gradila z znanjem (tako da sem bila na večih področij čimbolj razgledana) in tako da sem stala pred ogledalom, oblečena v oblačila za šolo, v katerih sem se počutila močno.
Upam da ti kakšen nasvet pride prav, in držim pesti zate.
PS moji starši so tudi zelo strogi tako da imava še nekaj skupnega ;)
čokoladni puding
Objave: 8
Pridružen: 01 Jun 2021 16:20

Re: Čustvena nestabilnost

ObjavaNapisal čokoladni puding » 28 Okt 2021 19:45

Hvala vsem za pomoč in prijazne nasvete :)
Moram priznati, da je veliko lažje zdaj ko vem, da nisem edina, ki se spopada s takimi težavami. Tudi jaz upam, da mi bo uspelo! :)