Bi ali pan?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Frka

Bi ali pan?

ObjavaNapisal Frka » 23 Okt 2021 23:58

Kaj je razloka med biseksualnostjo in panseksualnostjo?
Wob

Re: Bi ali pan?

ObjavaNapisal Wob » 25 Okt 2021 13:19

Da biseksualce privlačijo in moški in ženske, medtem ko panseksualce privlačijo vsi, ne glede na spol, torej tudi tisti, ki se ne identificirajo ne kot moški ne kot ženske, ampak so vsi ostali, kot npr. transgenderji, gender fluid, transvestiti in še mnogi drugi.
Frka

Re: Bi ali pan?

ObjavaNapisal Frka » 25 Okt 2021 19:14

Ampak transgenderji se identificirajo kot moski ali kot ženske. Niso zaradi tega “nekaj vmes”.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Bi ali pan?

Uredništvo » 26 Okt 2021 08:47

Odgovor svetovalke:
________________

Zdravo,

Razločevanje biseksualnosti in panseksualnosti je zelo odvisna od opredelitev, ki pa jih je več. Nekatere osebe razliko med biseksualnostjo in panseksualnostjo definirajo tako, kot je napisala oseba v zgornjem odgovoru. Druge opredelitve pa panseksualnost razlagajo kot sopomenko biseksualnosti, kar pomeni, da med biseksualnostjo in panseksualnostjo ni razlik. Drugi dve najpogosteje uporabljeni sopomenki sta tudi omniseksualnost in poliseksualnost.
Ne glede na uporabljeno besedo je ključno, da gre za spolno in/ali romantično usmerjenost oseb, ki jih lahko privlačijo ljudje več kot enega spola, ne nujno v istem obdobju, ter ne nujno na enak način ali v enaki meri.

Lep pozdrav,

Blažka Plahutnik Baloh
mag. psihologije
Društvo informacijski center Legebitra
Wob

Re: Bi ali pan?

ObjavaNapisal Wob » 01 Nov 2021 13:50

Transgenderji se sicer definirajo kot moški ali ženske in niso nekaj vmes, to je res. AMPAK, niso pa cisgender (tj. nekdo ki se je rodil biološko kot ženska in se tudi identificira kot ženska) in ker se identificirajo drugače kot je njihov biološki spol, potem to spada zraven pod pansexual, če prav razumem vsaj. Vsaj zaenkrat se tako definira, mogoče se bo spremenilo kdaj.