Kam naprej?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Katya14

Kam naprej?

ObjavaNapisal Katya14 » 23 Okt 2021 17:21

Zdravo!
Imam problem, ker sem 9. razred in bom se kar kmalu morala vpisati nekam in jaz nimam pojma kam.
Do sedaj sem bila odličnjakinja, imam 113 točk iz 7. in 8. razreda, letos se mi stvari malo podirajo.
Do sedaj sem bila prepričana o gimnaziji, zdaj se mi zdi da to nekako ni več zame. Po eni strani bi rada imela kar visoko izobrazbo (medicina...) po drugi me izredno zanima umetnost.
Torej sedaj sem prišla do točke, ko ne vem ali naj se poskusim vpisati na splošno ali morda raje na likovno gimnazijo? Menda (tako pravi učiteljica) imam za likovno talent, že samo v sorodstvu imam veliko arhitektov in oblikovalcev. Pa vendar me moje misli velikokrat zanesejo k medicini, kar se mi včasih zdijo realno gledano nemogoči cilji.
Mi lahko kaj svetujete?
Ps: zaradi korone smo imeli letos poklicnega usmerjanja zelo malo in me vse le še bolj skrbi.
Lp,
Katya
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kam naprej?

Uredništvo » 27 Okt 2021 19:04

Odgovor svetovalke:
________________

Pozdravljena,

pomembno je, da v življenju počneš nekaj, kar te zanima, kar boš delala z veseljem, kjer boš razvijala in izpopolnjevala sebe in svoje talente. Če želiš študirati medicino (oziroma nekaj podobnega) samo zaradi tega, ker to pomeni ugled in visoko izobrazbo, potem menim, da ta smer ni zate. Visoko izobrazbo lahko dosežeš tudi v likovni umetnosti. Če imaš talent in željo ter vidiš to kot nekaj, kar bi počela vse življenje, potem vsekakor razmisli o vpisu na likovno gimnazijo.

Če pa razmišljaš o medicini, ker si to res želiš, potem pa se moraš vpisati na splošno gimnazijo, saj potrebuješ splošno maturo. Študiranje medicine pa niso nemogoči cilji, z vztrajnostjo, vestnostjo in trudom se lahko daleč pride. Ocene v osnovni šoli imaš, kot praviš zelo dobre, če bi tako nadaljevala tudi naprej, bi seveda imela možnost priti na medicino. Je pa res, da so za ta študij zahtevane res visoke ocene in uspeh na maturi, kar seveda pomeni veliko učenja ter vloženega dela.

Ena možnost je tudi, da se vpišeš na splošno gimnazijo in potem greš študirati nekaj v smeri likovne umetnosti. Predlagam ti, da si narediš seznam, kjer zapišeš prednosti in slabosti obeh možnosti. Če poznaš koga na teh šolah in smereh, lahko povprašaš tudi njih o izkušnjah. Poglej si pa tudi predmetnike obeh srednjih šol, da vidiš, kaj se boste kje učili.
Za pomoč se lahko obrneš tudi na šolsko svetovalno delavko ali razredničarko, ki te nekoliko bolj poznata in ti bosta lažje svetovali ter te pomagali usmeriti na pravo pot.

Želim ti vse dobro.
Barbara Plazar, mag. profesorica pedagogike
Katya14

Re: Kam naprej?

ObjavaNapisal Katya14 » 03 Nov 2021 20:07

Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Sem premislila in ugotovila da morda je res, da si po eni strani želim na medicinsko morda res bolj zaradi otroških sanj, in bi bila likovna boljša izbira, po drugi strani si ne želim razočarati sama sebe.
Kakšne pa so možnosti nadaljnega študija iz te šole? (likovne) Mi lahko poveste nekaj smeri,na katere je morda bolše da imaš to šolo?
Lp,
Katya
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kam naprej?

Uredništvo » 08 Nov 2021 11:11

Odgovor svetovalke
________________

Zdravo,

iz likovne šole, lahko greš naprej študirati na primer na Akademijo za likovno umetnost, kjer imaš ogromno smeri v katere se lahko usmeriš. Na njihovi spletni strani, si lahko pogledas vse programe, ki jih ponujajo.
Če te zanima poučevanje, je možnost tudi na primer likovna pedagogika.

Lep pozdrav,
Barbara Plazar, mag. profesorica pedagogike