hočem stran

Vprašanja na tosemjaz.net.
rebel222

hočem stran

ObjavaNapisal rebel222 » 23 Okt 2021 13:13

Zdravo... Objavite samo odgovor, prosim.

/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: hočem stran

Uredništvo » 02 Nov 2021 09:27

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena.

Težko je, ko je v družini porušeno zaupanje in vsaka stran vztraja na svojem bregu … Verjamem, da je vse še nekako šlo, dokler si se uklanjala maminim zahtevam in pravilom, zdaj, ko želiš določene odločitve sprejeti sama oz. ravnati po svoje, pa se je situacija zelo zaostrila. Določene okoliščine seveda objektivno otežujejo vse skupaj – npr. fantova sporna pretekla dejanja, cigarete in marihuana … v tem pogledu razumem starše, da fantu težko zaupata in da verjetno menita, da nate slabo vpliva.

Strogo nadzorovanje tvojega vsakdana je naporno tako zate kot tudi za starša. Pravno-formalno sta še vedno zate odgovorna, saj si še mladoletna. Hkrati pa je dejstvo, da si dovolj stara, da razmišljaš s svojo glavo, se zavedaš družinske preteklosti in dinamike, veš, kaj si želiš in česa ne … obenem pa si še zelo mlada, z relativno malo življenjskimi izkušnjami.

Menim, da ste trenutno na točki, ko bi se težko učinkovito pogovorili sami. Tudi to, da se kar odseliš k fantu, se mi ne zdi najboljša rešitev. Dobro bi bilo, če bi starša in ti uspeli v varnem okolju pogovoriti o svojih pričakovanjih, doživljanju, načrtih, skrbeh itd. Kje bi to lahko bilo? Možnosti je več: lahko greš v najbližji Krizni center za mlade, kjer strokovnjak najprej prisluhne tvoji zgodbi, potem se vključi Center za socialno delo in povabijo še starše. Najbrž se ti to sliši grozno resno in težko, a je običajno zelo učinkovito. Tudi starši namreč nekoliko drugače pogledajo na vso situacijo, kadar jim strokovno usposobljena oseba »nastavi ogledalo«. Seveda pa bi bila tudi ti soočana z nekaterimi manj prijetnimi dejstvi, hkrati pa imela priložnost, da poveš svojo plat, brez tega, da te nekdo prekinja, da pogovor preide v konflikt.

Če se ne boš odločila za Krizni center, lahko staršema sama predlagaš, da bi se šli nekam pogovorit – h kakšnemu družinskemu terapevtu, psihologu, tudi v šolsko svetovalno službo.

Razmišljaj v smeri, da v življenju največkrat ni modro za sabo porušiti vseh mostov, še posebej ne v najožji družini. Verjamem, da dvomiš v razumevanje svojih staršev, a verjemi, da pogosto presenetijo – ker se preprosto niso zavedali, kako daleč je vse skupaj pripeljalo in so tudi sami ujeti v svojih ukoreninjenih vzorcih razmišljanja in delovanja.
Upam, vam bo uspelo doseči sprejemljivo rešitev/dogovor za vse in da boste ob tem ohranili in nadgradili svoje medosebne odnose.

Na koncu naj te še pohvalim: lepo si ubesedila svojo situacijo, redko preberem jezikovno tako brezhibno napisano vprašanje na TSJ. To pove nekaj dobrega, lepega o tebi – super! 😊

Lepo te pozdravljam,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja