jaz

Vprašanja na tosemjaz.net.
kija9292

jaz

ObjavaNapisal kija9292 » 23 Okt 2021 10:40

hej.. objavite skrito prosim
Pišem vam ker se počutim nekoliko izgubljeno...

/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: jaz

Uredništvo » 29 Okt 2021 08:29

Odgovor svetovalke:
________________

Pozdravljena, mladostnica!

Prejela sem tvoj zapis s strani uredništva svetovalnice in sedaj ti odgovarjam. Upam, da ti bo moj odgovor v pomoč.

Najprej ti želim čestitati za uspešno dokončano osnovno šolsko izobraževanje, uspešen vpis na gimnazijo. Sedaj pa si že v drugem letniku, bravo. Čeprav boš morda zamahnila z roko, saj to pa res ni nič takega, temu ni tako. Do sem si prišla, to so pomembni koraki do ciljev, ki so ti pomembni, s svojimi zmožnostmi, vztrajnostjo, delovnimi in učnimi navadami, organiziranostjo, ciljno naravnanostjo. Se strinjaš? To so veščine, ki ti bodo prišle "prav" celo življenje.

Zapisala si, da si že kar kmalu vedela kaj želiš postati. Zdravnica, zobozdravnica, psihologinja.... To so plemeniti poklici. Študij, ki vodi do teh poklicev, je zahteven, zahteva dobre kognitivne zmožnosti in veščine, ki veljajo zate in sem jih predhodno naštela. Trenutno si v drugem letniku. Precej vsebin pri predmetih, v okviru izbirnih vsebin, projektnih dni, mogoče celo izmenjav v tujino, te še čaka. Vse to so priložnosti, kjer lahko (boš lahko) presprašuješ svoj interes, zanimanje, zmožnosti. Tudi cilje boš še imela priložnost tehtati, se vprašati ali so glede na dosedanje tvoje izkušnje realno postavljeni, so dovolj, morda preveč visoki. Lahko svoje poslanstvo pomagati ljudem uresničujem tudi v drugih poklicih v zdravstvu, sociali, vzgoji in izobraževanju, turizmu..? Kaj meniš? Razmišljam o tem, da svoj nabor morda razširiš in si dovoliš razmišljati širše. Na medicino je zelo težko priti, zato je morda smiselno imeti kakšen plan B.

Kaj ti skušam pravzaprav svetovati? Odločitev, ki so povezane s študijem, ti ni potrebno delati že včeraj in se ob tem sekirati, da ne veš ali boš zmogla, ali so ti predmeti v tej smeri všeč, ali imaš prenizke ocene, ali, ali.... Za vse to imaš še dovolj časa. Ob tem pa - verjetno se boš strinjala in tudi iz pogovora s kakšnim odraslim - si dobila informacije, da nam pri opravljanju poklica, ki ga imamo sicer radi ni vse, čisto vse všeč, ali da so nam bile vse vsebine znotraj predmeta, ki je tesno povezan z našim študijem, všeč. Ko bo potrebno boš vse to pretehtala, ob tem boš imela pomoč staršev, učiteljev, svetovalne službe. Čakajo te informativni dnevi, ki jih lahko obiščeš že v tem šolskem letu in še in še.

Bolj kot to, pa bi veljal razmislek o tem v kolikšni meri sprejemaš samo sebe ali drugače kakšna je tvoja samopodoba, sploh učna in posledično samozavest. Sprašujem te ali je smiselno, da je tvoja vrednost le tolikšna kolikšno mi dodelijo drugi. Zakaj toliko primerjav z drugimi - so boljši, če bi se toliko učili kot jaz...Zakaj temu pripisuješ tolikšen pomen?

Predlagam, da si dovoliš biti hvaležna za to kar si. Prav? V pomoč pri tem so ti lahko članki Tosemjaz - 10 korakov do boljše samopodobe.

Lepo te pozdravljam,
Barbara S. Curk, psihologinja