pomoč pri obnašanju do ljubic

Vprašanja na tosemjaz.net.
dete

pomoč pri obnašanju do ljubic

ObjavaNapisal dete » 21 Okt 2021 18:08

Upam da ni to tako grozno kot se v mislim da je.
Čez svoja najstniška let sem dal čez kar lepo število tako imenovanih prijateljic, ki so se v pričo drugih do mene obnašale tako kot da si njen fant, ko si jo pa želel se z njo pogovarjati zasebno na 4 oči pa preprosto ni šlo. Kot avtist ki nimam resnih težav so me take stvari vedno motile ker me je več punc na tak način okoli prineslo, jaz pa od tega nisem imel čisto nič oz. sem se še bolj sramotil pred javnostjo. Zato me zanima kako bi se ostali odzvali na to oz. se obremenjevali s tem.

Posledica tega je tudi to da nezaupam več psihologom ker se je ena od teh "kolegic" po vsem tem odločila da gre študirat psihologijo (je pa veliko ljudi za nos vlekla tako kot mene)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: pomoč pri obnašanju do ljubic

Uredništvo » 24 Okt 2021 16:03

Odgovor svetovalke:
_________________

Pozdravljen,

če te prav razumem, si se znašel v neprijetni situaciji glede punc, s katerimi si bil blizu. Praviš, da so se v javnosti obnašale, kot da sta par, na samem pa se ni dalo pogovarjati z njimi. Zdi se ti, da so se na tak način norčevale iz tebe in te tudi prizadele. Zanima te, kako bi bilo dobro reagirati na takšne situacije.

Težko je dati enoznačni odgovor, kaj narediti in kaj ne, ker je vsaka situacija in vsaka oseba drugačna. Mogoče bi bilo dobro, da se na začetku, ko osebo spoznaš, z njo pogovoriš, razjasniš pričakovanja in želje, ki jih imaš v odnosu od drugega. Na tak način tudi vidiš, kaj si druga oseba želi in česa noče in tudi ugotoviš, ali je tovrsten odnos sploh zate ali ne. Če si še v stiku s temi puncami, pa bi bilo morda dobro, da bi jim povedal, kako si se ob tem počutil, da so te prizadele s svojim odnosom in poskušal ugotoviti, zakaj so se tako obnašale. Morda same tega niti ne vejo oziroma niso bile pozorne na to, da bi lahko koga prizadele. Če pa nisi več v stiku z njimi, pa si morda lahko v prihodnje pozoren pri novih poznanstvih, in sicer predvsem na to, kako se obnašajo v javnosti in kako na samem. V primeru, da bi opažal kaj podobnega, pa se lahko takrat pogovoriš z njimi. Največkrat že pogovor lahko pomaga, če je ta iz obeh strani spoštljiv in v iskanju kompromisov. Prav tako je na začetku odnosa dobro biti previden in iti počasi da osebo dobro spoznaš in vidiš kakšne namene ima. Zaupanje se namreč gradi s časom in odnosom, preko skupnih interesov in dejanj, ki so včasih več, kot besede.

Mogoče ima tudi kdo od drugih mladostnikov kakšne podobne izkušnje, ki jih lahko deli s teboj in te dodatno opogumi.

Upam, da sem ti odgovorila na tvoje vprašanje in te lepo pozdravljam,
Urška Meolic Kotnik, mag. psihologije