Sex v šoli pomoč

Vprašanja na tosemjaz.net.
fdvrgd

Sex v šoli pomoč

ObjavaNapisal fdvrgd » 21 Okt 2021 17:54

Star sem 18 let. Zadnjič smo bili na maturantskem izletu v Grčiji. Na plaži smo se kopali. Na plaži so slačilnice kjer vrat (zaves) ne moreš trdni pritrditi. Ko sem se slekel kopalke je v kabino stopila moja sošolka. Bil sem nag in bilo je je zelo sram. Nenadoma se je slekla in položila moje roke na njene prsi. Ona je primula moj penis in ga porinila v svojo vagino. Bil je SUPER občutek. Ko sva končala po desetih minutah sem se preoblekev do konca in odštel. Bilo me je zelo sram ona pa je pri večerji rekla, da lahko to kdaj ponoviva. Ko sem prišel domov sem staršem to zamolščal, čez nekaj dni v šoli pa je ta punca z svojimi prijateljicami se mi smejala in druge ter mi kazala z roko da bi mi ga delala in prst v usta ga fafala. Kaj naj naredim?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sex v šoli pomoč

Uredništvo » 26 Okt 2021 13:58

Odgovor svetovalca:
________________

Dragi fant!

Kar malce dolgo si čakal s svojim vprašanjem, kaj naj narediš glede na izzive tvoje sošolke, s katero sta seksala v kabini na plaži na maturantskem izletu. Maturantski izlet ste imeli konec avgusta, pred začetkom pouka, nekaj dni po začetku pouka pa ti je pošiljala znake, da bi s tabo še seksala. Od takrat sta minila že skoraj dva meseca in ti se še vedno sprašuješ, kaj bi naredil. Odločitev o tem bo vsekakor tvoja, jaz ti ne morem dajati kakršnih koli konkretnih nasvetov ali napotil, lahko pa ti pomagam pri razmišljanju, kako se boš odločil.

Pri svojih 18-ih letih si v obdobju, ko ti hormončki najbolj divjajo, tvoje spolne potrebe so kar velike. Če bi rad samo seksal, da bi se torej zgolj telesno zadovoljeval, se pač tako odloči in seksaj s svojo sošolko, ki se ti ponuja. Pri tem moraš seveda nujno paziti na spolno prenosljive bolezni in na nezaželeno nosečnost. Opozoriti pa te moram, da s takšnim golim seksom, brez čustev zaljubljenosti oz. ljubezni, dosežeš samo telesno zadovoljitev spolnih potreb in to na bolj kratkotrajni rok. Takšna spolnost pa te bo pustila praznega, čustveno razočaranega.

Za kvalitetno doživljanje spolnosti med partnerjema so nujna medsebojna čustva naklonjenosti, zaljubljenosti, ljubezni. Preprosto povedano: partnerja se morata imeti rada! Oba partnerja pa se morata zavedati tudi možnih negativnih posledic neodgovornih spolnih odnosov. Nujno se morata dogovoriti o uporabi katerega od kontracepcijskih sredstev, da ne bi prišlo do nezaželene nosečnosti ali do okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi. Uporaba kondoma je priporočljiva in je ob pravilni uporabi tudi dovolj zanesljiva.

Brane But, univ. dipl. psiholog
Wob

Re: Sex v šoli pomoč

ObjavaNapisal Wob » 26 Okt 2021 16:30

Sem punca in se mi je nekaj podobnega zgodilo, ni isto sicer. Nisem povedala staršem, ker me je bilo zelo, zelo sram. Zanima me, kako naj povem staršem, da me ne bi nadrli, da joj, kako otročja sem, če me to obremenjuje, naj se raje z drugimi stvarmi v življenju ukvarjam, ali da je pač moja odgovornost kar se je zgodilo in to kar sem skuhala naj tudi pojem ali da kaj jim pa to zdaj govorim, ko je pa vse šlo že mimo? O sexu se doma nismo nikoli pogovarjali, ne vem zakaj, tako da ne vem niti kaj starši o tem mislijo? Zanima me, če se ima v takem odnosu koga drugega (več drugih) je potem to varanje ali je popolnoma legit?
18izdr

Re: Sex v šoli pomoč

ObjavaNapisal 18izdr » 28 Okt 2021 12:54

V bistvu ta problem ni od včeraj ampak se žal dogaja že leta
Pa ko sem jaz šel na maturanski izlet se prav spomnim kako so nekateri k temu tudi spodbujali.
aniM

Re: Sex v šoli pomoč

ObjavaNapisal aniM » 28 Okt 2021 15:43

Tudi animatorji na maturantskem izletu so k temu spodbujali?
18izdr

Re: Sex v šoli pomoč

ObjavaNapisal 18izdr » 29 Okt 2021 12:19

aniM napisal:
28 Okt 2021 15:43
Tudi animatorji na maturantskem izletu so k temu spodbujali?
To bi po mojem mnenju moral biti znak za alarem. Žal ga nebo.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sex v šoli pomoč

Uredništvo » 02 Nov 2021 10:19

Odgovor svetovalca
_________________

Drago dekle!

Pišeš, da se ti je nekaj podobnega, kot zgornjemu spraševalcu v kabini na plaži, zgodilo tudi tebi v šoli, da je torej prišlo do seksa. Zanimivo pa je, da v tem dogodku ne vidiš ničesar posebnega, zakaj in kako je prišlo do tega, kako si to doživljala, kako si se pri tem počutila, kakšen odnos imaš do te izkušnje. Sprašuješ le o tem, kako bi to povedala svojim staršem, da te ne bi nadrli, kot si zapisala.

Kako in kaj bi ti starši odgovorili oziroma kako bi reagirali, če bi jim povedala o tej svoji izkušnji, si že sama kar podrobno navajala. Praviš, da se o spolnosti doma nikoli niste pogovarjali, menim pa, da si kar točno navedla, kaj vi ti starši vse rekli, če bi jim povedala o svojem seksu v šoli. Prav bi bilo, da bi se doma pogovarjali tudi o spolnosti in njenem pomenu v življenju, Dvomim pa, da bi bilo primerno, da bi kar takoj in nenadoma prišla na dan s svojo spolno izkušnjo na šoli, brez poprejšnjih splošnih razgovorov o spolnosti. V družini mora vladati medsebojno zaupanje, razumevanje, spoštovanje in bližina za takšne razgovore.

Tvojega zadnjega vprašanja pa nisem čisto razumel. Sprašuješ, če je varanje, če ima nekdo v odnosu koga drugega ali več drugih, ali pa je to popolnoma legitimno. Zadeva pa je po svoje zelo preprosta. Če dva le seksata, če torej nista v nobenem partnerskem odnosu, vsekakor ne gre za varanje, če kdo od njiju seksa tudi z drugim ali z več drugimi, saj v njunem odnosu ni nobene medsebojne odgovornosti. Če pa gre za partnerski odnos, če sta v zvezi, z medsebojnimi čustvi zaljubljenosti ali ljubezni, pa bi bil skok čez plot seveda varanje. Za varanje ne bi šlo v primeru, če gre med njima za tako imenovani odprti odnos, ki je dogovorjen in sporazumen.

Brane But, univ. dipl. psiholog
Wob

Re: Sex v šoli pomoč

ObjavaNapisal Wob » 02 Nov 2021 17:46

Pozdravljeni. prosim za skrito sporočilo.
Moji starši očitno niso toliko v stiku z mladino ali ne vem kaj ...

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sex v šoli pomoč

Uredništvo » 08 Nov 2021 09:52

Odgovor svetovalca
________________

Drago dekle!

O stališčih tvojih staršev o spolnosti in vsem, kar je s tem povezano, težko razpravljam. Ti si v sedanjem in prejšnjem pisanju navedla več njihovih stališč, za katere domnevaš, da jih imajo, vprašanje pa je, če je zares temu tako, saj praviš, da se o tem niste nikoli pogovarjali in so to pravzaprav tvoje domneve. Tako npr. ne verjamem, da tvoji starši ničesar ne vedo o raznem možnem dogajanju na maturantskih izletih, še zlasti, ker je tvoj oče srednješolski učitelj, kot si zapisala. Kaže, da njihovega mnenja o tem še nisi preverila preko razgovora.

Menim, da se je tvojim staršem o spolnosti in raznih zadevah, ki so v življenju mladega človeka, najstnika, s tem povezane, težko pogovarjati in to predvsem iz razloga, ker jim je nerodno. Vprašanje je tudi, koliko se starša med seboj sploh pogovarjata o spolnosti, tako njuni kot njunih odraščajočih otrok. In to je v večini primerov tudi razlog, zakaj se premnogi starši s svojimi otroki o tem zdaleč premalo ali sploh ne pogovarjajo.

Praviš, da če že kdaj nanese na pogovor o spolnosti med tabo in tvojima staršema, praviloma ti začneš pogovor s svojim vprašanjem oz. vprašanji. Poskusi kdaj začeti razgovor ne s svojimi vprašanji, ampak načni neko splošno temo, npr. o kontracepciji. Pri tem povej svoje stališče in ju povprašaj za njuno stališče. Razgovori naj bodo sprva o raznih temah na splošno, npr. ob ustrezni vsebini kakšnega filma, ki ste ga skupaj gledali, tako bo lažje začeti in razviti razgovor. Pomembno je tudi, ob kakšnem času in kje pričneš razgovor. Zelo primerna situacija za razgovor je kakšna vaša skupna vožnja z avtom na malo daljši relaciji. Ob takšnih prilikah je večja možnost, da se razgovor razvije, saj se udeleženci ne morejo umakniti, Poskusi!

Glede zvestobe oz. nezvestobe med dvema v odvisnosti od njunega odnosa, v katerem sta, sem ti že napisal. Pozorno in počasi preberi ponovno, saj kaže, da nisi popolnoma razumela. Zanimivo je tvoje mnenje, da šele takrat, ko ti je nekdo zares všeč, pokažeš naklonjenost tej osebi med drugim tudi z abstinenco. Zanimivo, da nisi zapisala, da pokažeš svoj odnos do te osebe z zvestobo, ampak z abstinenco (spolnosti z drugimi osebami).

Brane But, univ. dipl. psiholog
Wob

Re: Sex v šoli pomoč

ObjavaNapisal Wob » 08 Nov 2021 15:05

Prosim za zasebno sporočilo.

// izbrisano v uredništvu //