Vozniški izpit

Vprašanja na tosemjaz.net.
Voznica

Vozniški izpit

ObjavaNapisal Voznica » 21 Okt 2021 09:01

Kmalu bom imela vozniški izpit in me je zelo strah, če bo šlo kaj narobe, ne bom naredila v prvo, kakšne nepričakovane situacije, srce mi razbija od groze, ne vem kaj narediti.
Bo takrat lockdown, se bodo avtošole zaprle, sploh ne vem kaj bo! Vsi mi govorijo, da bom itak naredla pa sploh ne verjamem.
mah glej

Re: Vozniški izpit

ObjavaNapisal mah glej » 21 Okt 2021 11:03

Glede na že dokaj visoko stopnjo "prekuženosti" (cepljeni + preboleli) je lockdown dokaj malo verjeten, razen če ne pride kakšen čisto nov sev, ki PC protiteles ne šljivi "pet posto", kar pa tudi ne bo ravno čez noč. Možno pa je, da bo za izpitno vožnjo potreben pogoj PCT, če si toliko pametna in odgovorna, da si izpit sploh zalužiš, si itak že zdavnaj zavihala rokav za tista dva "Pfizerja"...

Zdaj če so te dohtarji dali v kategorijo "vozi z očali", zna biti res rahla j.ba, ker se v kombinaciji z masko rada zarosijo, ampak najbrž si se že naučila kaj srednješolske fizike in do sedaj že praktično preizkusila fizikalna spoznanja, kako se temu izogniti.

Zdaj pa kruta resnica. Ne delaj si kakšnih velikih iluzij, da boš naredila že kar v prvo, razen če odvoziš res brezhibno in se že z aviona vidi, da že znaš voziti in si na izpitni vožnji samo zaradi formalnosti. Ali če izpolnjuješ pogoj "veze in poznanstva"... Najprej gre tu za vseprisotno superhikovsko mentaliteto "siromak je zato, da se ga cuza", potem pa še za vzgojni vidik, da ne bi neki očitno še ne dovolj izkušen 18-letni mulo ob uspehu v prvo postal preveč samozavesten in ajde, gremo na prvo krstno vožnjo pa gas do daske... So pa komisarji že v drugo in morebiti nadalje prizanesljivejši in se da dosti lažje narediti, če le ne streljaš preveč kapitalnih kozlov, ki zahtevajo inštruktorjevo intervencijo, in če komisarja z rallyjevskimi vragolijami ne prestrašiš na smrt.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vozniški izpit

Uredništvo » 29 Okt 2021 12:42

Odgovor svetovalke:
_________________

Pozdravljena.

Vozniški izpit je zagotovo za vsakega posameznika stresna situacija tako, da je neka mera nervoze in strahu razumljiva. A že vnaprej se obremenjevati kaj bo če ne narediš v prvo nima smisla. Veliko jih ne naredi že prvič in nič ne bo narobe, če tudi ti ne boš. Na cesti so vedno kakšne nepričakovane situacije tako da situacije ne moremo stoodstotno nadzorovati. Zaupaj vase in inštruktorja, da sta se dobro pripravila in naučila vse potrebno za varno udejstvovanje v prometu, potrudi se po najboljših močeh, to pa je največ kar lahko storiš. Na dan izpita se poskusi čim bolje naspati, saj je to pomemben faktor, da boš lahko čim bolj zbrana.

Glede zaprtja države, to ni v tvojih rokah in zato poskusi odmisliti skrbi, na katere ne moreš vplivati. Poskusi zaposliti svoje misli s kakšnimi tebi ljubimi dejavnostmi in se obkroži z ljudmi, ki ti dajejo pozitivno energijo in imaš rada njihovo družbo. Tako bo tvoja zaskrbljenost zagotovo manjša.

Lep pozdrav,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije