Nadlegovanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Help_me17

Nadlegovanje

ObjavaNapisal Help_me17 » 16 Okt 2021 00:56

Pozdravljeni....
Nujno bi prosila za pomoc...oz.mnenje....ker je bolj obcutljiva tema in se ne rada pogovarjam o tem....

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nadlegovanje

Uredništvo » 20 Okt 2021 12:14

Odgovor svetovalca
_________________

Drago dekle!

Nisi nerazumljivo opisala dogodek, ki si ga doživela s svojim dve leti mlajšim prijateljem, popolnoma razumem tvoje negativno doživljanje spolnega nadlegovanja. Tvoj strah pri tem dogodku je bil še toliko bolj prisoten, saj si, kot pišeš, že imela negativno izkušnjo spolnega nadlegovanja s starejšim moškim. Razumem tudi, da se o tem ne moreš pogovoriti s katerim od tvojih bližnjih in prav je, da si se obrnila na našo svetovalnico TSJ.

Najprej si poglejva, kako je z odgovornostjo storilcev spolnega nadlegovanja. Kazenski zakonik opredeljuje spolno nadlegovanje, ki si ga doživela, kot kaznivo dejanje, za storilce so zagrožene sankcije. Za polnoletne, odrasle storilce je zagrožena zaporna kazen. Odgovorne pa so za storjena takšna negativna dejanja tudi mladoletne osebe in sicer od dopolnjenega 14. leta starosti dalje do dopolnjenega 18. leta starosti. Zoper mladoletne storilce sodišče izreka vzgojne ukrepe.

Popolnoma jasno je, da v nobenem od tvojih doživetih spolnih nadlegovanj krivda ni bila na tvoji strani, tako v primeru, ko te je spolno nadlegoval starejši moški, tako tudi ne v tem zadnjem primeru, četudi je bil storilec dve leti mlajši od tebe, star 15 let. Res je sicer, da pogosto skušajo storilci spolnih nadlegovanj krivdo prevaliti na žrtev, večkrat celo dosežejo, da žrtev začuti krivdo, kot da je sama soodgovorna ali celo odgovorna za storjeno kaznivo dejanje, četudi popolnoma neupravičeno.

Pišeš, da je bil ta tvoj mlajši prijatelj pijan, vprašanje je, koliko se je tega dogajanja sploh zavedal, v nobenem primeru pa ne more biti to zanj opravičilo.

Predlagam, da prijatelju poveš, da te je poklical na pomoč, ker je bil pijan in je potreboval spremstvo do doma, da si mu prišla pomagat, ker je tvoj prijatelj, on pa se je do tebe obnašal skrajno neprimerno, kar te je zelo prizadelo. Če je zares tvoj prijatelj, te bo poslušal, priznal svoje nesprejemljivo početje in se ti opravičil. Ne zadrži to zase, ne pometi pod preprogo, ampak mu vse to povej. Tako bosta ta neprijetni dogodek med sabo razčistila, se pogovorila, on se pa bo iz tega tudi nekaj naučil. Tak razgovor bo tudi tebi pomagal, pomirila se boš in zaključila ta neprijetni dogodek.

Brane But, univ. dipl. psiholog